Οι περισσότερες μεγάλες εφευρέσεις και ανακαλύψεις έγιναν
επειδή οι επιστήμονες ήξεραν περίπου τι έψαχναν και πώς θα το βρουν,
ακολουθώντας βήματα και εφαρμόζοντας την από αιώνες γνωστή μέθοδο της
δοκιμής και του λάθους....
Όμως, κάποιες φορές, το λάθος αποδείχθηκε περισσότερο
πολύτιμο από τον αρχικό στόχο και έτσι καταλήξαμε να έχουμε φούρνους
μικροκυμάτων, αντιβιοτικά και cookies με σοκολάτα.
Σακχαρίνη
To 1879 o Γερμανός χημικός Constantin Fahlberg εργαζόταν σε έρευνες στις ΗΠΑ για τη χρήση της πίσσας χρησιμοποιώντας και δοκιμάζοντας διάφορες χημικές ενώσεις. Κάποιο βράδι στο σπίτι του αντιλήφθηκε πως τα μπισκότα που έτρωγε παραήταν γλυκά. Ανακάλυψε πως έφταιγε κάποια σκόνη που είχε μείνει στα χέρια του από τα πειράματα της ημέρας. Την πατεντάρισε, την ονόμασε σακχαρίνη και έγινε πλούσιος.
Post-it
Η εταιρεία 3Μ είναι γνωστή για τα προϊόντα γραφείου της. Το 1968 ένας από τους ερευνητές της ανακάλυψε μια κόλλα που ήταν αρκετά δυνατή ώστε να κολλήσει ένα χαρτί στον τοίχο, αλλά και αρκετά αδύναμη ώστε αυτό να ξεκολλήσει εύκολα χωρίς να αφήσει ίχνη. Η ανακάλυψη δεν βρήκε καμία πρακτική εφαρμογή μέχρι τη δεκαετία του ’80 όταν ένας συνάδελφός του -που γνώριζε για την ουσία- δεν μπορούσε να σταθεροποιήσει χαρτάκια-σελιδοδείκτες σε ένα βιβλίο ψαλμών της εκκλησίας του. Έτσι έφτιαξε τα πρώτα Post-it.
Corn Flakes
Το 1898 οι αδελφοί Kellogg πειραματίζονταν βράζοντας στάρι για να φτιάξουν granola (μείγμα βρώμης, ξηρών καρπών και μέλι). Ξέχασαν μια κατσαρόλα, αφού είχε βράσει, για μέρες. Επιστρέφοντας, είδαν πως το μείγμα είχε μετατραπεί σε ξηρό προϊόν. Μετά από μερικές δοκιμές παρασκεύασαν τα πρώτα Corn Flakes.
Στη δεκαετία του ’30 η κυρία Ruth Wakefield έφτιαχνε cookies για τους πελάτες του πανδοχείου της στη Βοστόνη. Κάποια μέρα της είχε τελειώσει η κουβερτούρα με την οποία πετύχαινε σοκολατένια γεύση και έτσι απλώς έσπασε σε κομματάκια μια σοκολάτα περιμένοντάς τη να λιώσει. Όμως τα κομματάκια έμειναν άθικτα και σκόρπισαν στη ζύμη.
Σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης το 1853, ένας πελάτης γύριζε συνεχώς πίσω τις τηγανιτές πατάτες του ζητώντας να είναι λεπτότερες και πιο τραγανές. Αγανακτισμένος ο μάγειρας έκοψε μια πατάτα σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούσε και τις τηγάνισε μέχρι που έγιναν άκαμπτες. Ο πελάτης ενθουσιάστηκε και ο μάγειρας απέκτησε σπεσιαλιτέ.
To 1879 o Γερμανός χημικός Constantin Fahlberg εργαζόταν σε έρευνες στις ΗΠΑ για τη χρήση της πίσσας χρησιμοποιώντας και δοκιμάζοντας διάφορες χημικές ενώσεις. Κάποιο βράδι στο σπίτι του αντιλήφθηκε πως τα μπισκότα που έτρωγε παραήταν γλυκά. Ανακάλυψε πως έφταιγε κάποια σκόνη που είχε μείνει στα χέρια του από τα πειράματα της ημέρας. Την πατεντάρισε, την ονόμασε σακχαρίνη και έγινε πλούσιος.
Η εταιρεία 3Μ είναι γνωστή για τα προϊόντα γραφείου της. Το 1968 ένας από τους ερευνητές της ανακάλυψε μια κόλλα που ήταν αρκετά δυνατή ώστε να κολλήσει ένα χαρτί στον τοίχο, αλλά και αρκετά αδύναμη ώστε αυτό να ξεκολλήσει εύκολα χωρίς να αφήσει ίχνη. Η ανακάλυψη δεν βρήκε καμία πρακτική εφαρμογή μέχρι τη δεκαετία του ’80 όταν ένας συνάδελφός του -που γνώριζε για την ουσία- δεν μπορούσε να σταθεροποιήσει χαρτάκια-σελιδοδείκτες σε ένα βιβλίο ψαλμών της εκκλησίας του. Έτσι έφτιαξε τα πρώτα Post-it.
Το 1898 οι αδελφοί Kellogg πειραματίζονταν βράζοντας στάρι για να φτιάξουν granola (μείγμα βρώμης, ξηρών καρπών και μέλι). Ξέχασαν μια κατσαρόλα, αφού είχε βράσει, για μέρες. Επιστρέφοντας, είδαν πως το μείγμα είχε μετατραπεί σε ξηρό προϊόν. Μετά από μερικές δοκιμές παρασκεύασαν τα πρώτα Corn Flakes.
Cookies με κομματάκια σοκολάτας
Στη δεκαετία του ’30 η κυρία Ruth Wakefield έφτιαχνε cookies για τους πελάτες του πανδοχείου της στη Βοστόνη. Κάποια μέρα της είχε τελειώσει η κουβερτούρα με την οποία πετύχαινε σοκολατένια γεύση και έτσι απλώς έσπασε σε κομματάκια μια σοκολάτα περιμένοντάς τη να λιώσει. Όμως τα κομματάκια έμειναν άθικτα και σκόρπισαν στη ζύμη.
Πατατάκια
Σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης το 1853, ένας πελάτης γύριζε συνεχώς πίσω τις τηγανιτές πατάτες του ζητώντας να είναι λεπτότερες και πιο τραγανές. Αγανακτισμένος ο μάγειρας έκοψε μια πατάτα σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούσε και τις τηγάνισε μέχρι που έγιναν άκαμπτες. Ο πελάτης ενθουσιάστηκε και ο μάγειρας απέκτησε σπεσιαλιτέ.
Coca-Cola
Ο φαρμακοποιός John Pemberton από την Ατλάντα δημιούργησε το 1880 ένα σιρόπι για τον πονοκέφαλο βασισμένο στο κρασί και το εκχύλισμα φύλλων κόκας. Όταν η χρήση του αλκοόλ απαγορεύτηκε, εκείνος ετοίμασε μια έκδοση με ανθρακικό και σόδα και το προώθησε ως τονωτικό. Η ακριβής συνταγή είναι μυστική μέχρι σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.