Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία - Καταγγέλουν ρωσική εισβολή


Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία τις τελευταίες ώρες...


 με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, να αναβάλλει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Τουρκία για την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Ντονέτσκ, και να καταγγέλλει μεταφορά Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της χώρας.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χιλιόμετρα του Ντονέτσκ.
“Χθες, Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ”, ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του Twitter, επισημαίνοντας ότι πολλά ακόμη χωριά σε μικρή απόσταση έχουν επίσης καταληφθεί. “Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αυτονομιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία”, ανέφερε το συμβούλιο μέσω Twitter.
Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν “για να σωθούν” και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι.
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.
Την ίδια στιγμή, η Λιθουανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια “ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή” στην Ουκρανία και απαιτεί να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τη Λιθουανία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ενέργειες της Μόσχας “παραβιάζουν ανοικτά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και υπονομεύουν την ασφάλεια σε όλη την περιοχή”.
Το Βίλνιους καλεί τη Ρωσία “να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της, τα όπλα και τα στρατιωτικά της μέσα από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας”.
Εξάλλου, και ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, σημείωσε ότι “η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μια επιθετική ενέργεια”.
“Πρόκειται για έναν πόλεμο”, σημείωσε ο Ρίνκεβιτς στο Twitter.
Από την δική του πλευρά, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει για “τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.