Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Die Welt: Ποια κρίση; Στα ύψη οι τιμές των παραθαλάσσιων ακινήτων στην Ελλάδα


Η γερμανική εφημερίδα Die Welt παρουσιάζει αναλυτικό αφιέρωμα για τις τιμές...


 των ακινήτων στην Ελλάδα και κάνει μια «χαρτογράφηση» της αγοράς με την οποία καταλήγει ότι παρά την κρίση οι τιμές των παραθαλάσσιων ακινήτων έχουν ανέβει και πάλι στα ύψη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αν συγκρίνει κανείς τις τιμές των ακινήτων σε ελληνικά τουριστικά θέατρα κοντά στη θάλασσα δεν θα πιστέψει ότι πρόκειται για την ίδια χώρα με ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 28%, με περικοπές στα μηνιαία εισοδήματα και με αδυναμία πολλών να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.
Υπάρχουν περιοχές, όπως στη Ρόδο που εξοχικές κατοικίες πωλούνται προς 13.000 ευρώ το τετραγωνικό . Δηλαδή ένα σπίτι 100 τ.μ. πωλείται ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ευρώ!
Στο παράδειγμα της Ελλάδας φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού πόσο μεγάλη είναι η διαφορά των απλών Ελλήνων ιδιοκτητών με τους εύπορους ξένους που έρχονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ενώ οι τιμές στις μητροπόλεις έχουν πέσει κατακόρυφα, στα τουριστικά θέρετρα έχουν μείνει στο ίδιο επίπεδο, ίσως να έχουν και αυξηθεί. Όποιος λοιπόν ψάχνει εκεί για ευκαιρίες θα απογοητευτεί. Ο Κρίστιαν Σάιρερ, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Global Immobilien Service G.I.S. στο Αουγκσμπούργκ, ειδικευμένου στα ακίνητα στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η κρίση στην αγορά θερινών ακινήτων ανήκει στο παρελθόν. «Στο απόγειο της κρίσης οι βίλες με θέα τη θάλασσα κόστιζαν 15% με 20%, λιγότερο από ό,τι το 2007. Στο μεταξύ οι τιμές έχουν αυξηθεί. Οι αγοραστές έρχονται και πάλι μαζικά. Από τον περασμένο Φεβρουάριο βιώνουμε ένα πραγματικό "μπουμ"».

«Αγοραστές και από τη Μέση Ανατολή»
Εκτός από τους Βρετανούς, Γερμανούς, Ολλανδούς, Αυστριακούς και Ελβετούς η ελληνική αγορά ακινήτων έχει ανοίξει και για ενδιαφερόμενους από την Μέση Ανατολή που ψάχνουν για καλοκαιρινή κατοικία στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Πλουμής, που αντιπροσωπεύει ξένο μεσιτικό γραφείο στην Ελλάδα αναφέρει ότι πολλοί πλούσιοι Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι ψάχνουν στην Ελλάδα σπίτι ως σίγουρο καταφύγιο από τις κρίσεις στις χώρες τους.
Από τη Γερμανία έρχονται πολλοί αγοραστές για να χτυπήσουν ευκαιρίες στην Πελοπόννησο, στις ακτές της Θεσσαλίας ή σε ένα από τα 1400 νησιά, αλλά οι περισσότεροι φεύγουν απογοητευμένοι χωρίς να βρουν χαμηλές τιμές. Μια άλλη κατηγορία γερμανών αγοραστών είναι γιατροί, δικηγόροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. «Ψάχνουν για βίλες θεωρώντας ότι είναι καλή επένδυση για να αυξήσουν το κεφάλαιό τους», λέει ο μεσίτης Κρίστιαν Σάιρερ.
Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με την Ισπανία ή την Πορτογαλία είναι ότι οι ακτές της δεν είναι χτισμένες με τεράστια συγκροτήματα κατοικιών από μπετόν. Το άλλο προτέρημα της Ελλάδας είναι ότι οι τιμές για αγορά γης είναι χαμηλότερες από όλες τις άλλες μεσογειακές χώρες.
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη ζήτηση δίνοντας άδεια παραμονής πέντε χρόνων με δυνατότητα παράτασης σε όσους αγοράζουν ακίνητο αξίας πάνω από 250.000 ευρώ. Επίσης για να προσελκύσει αγοραστές μείωσε το φόρο αγοράς ακινήτου από 10% σε 3%, γεγονός που συμβάλλει στο να ανέβουν στα ύψη οι τιμές αγοράς. Μεγάλο μειονέκτημα η έλλειψη κτηματολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.