Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σύνταξη στα 58 για τους ένστολους


Σε ηλικία 58 ετών θα αποστρατεύονται οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων εφόσον το επιθυμούν, όπως προβλέπει...


 προσχέδιο νόμου που συντάχτηκε από το ΓΕΕΘΑ και έχει δοθεί στα Γενικά Επιτελεία (ΓΕΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ) προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου με αυτόν τον τρόπο το ΓΕΕΘΑ Θέλει να καταργήσει το φαινόμενο της άμεσης και υποχρεωτικής αποστρατείας των στελεχών . Έτσι αντιμετωπίζεται μια χρόνια παθογένεια στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία οδηγούσε στην αποστρατεία ικανά και παραγωγικά στελέχη προκαλώντας αναστάτωση στην επαγγελματική τους κατάσταση αλλά και στον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Παραμένει φυσικά η απορία αν τα επιτελεία θα συμφωνήσουν με αυτή την πρόταση και πολύ περισσότερο αν θα τη δεχθεί μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων και μεσαίων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου τα επιτελεία θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις απόψεις τους έως τις 20 Οκτωβρίου και στη συνέχεια η πρόταση θα σταλεί στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και μετά στη Βουλή.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ οι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες τέσσερα χρόνια αφότου ετέθη σε ισχύ ο νόμος 3883/2010 με τον οποίο άλλαξαν πολλές πτυχές στο σύστημα ιεραρχίας και εξέλιξης των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Οι προτάσεις δεν επηρεάζουν τη μισθολογική ή συνταξιοδοτική κατάσταση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.
Η βασική παράμετρος της πρότασης είναι πως το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας θα μπορεί να τεθεί εκτός οργανικών θέσεων ούτως ώστε να συμπληρώνεται – εφόσον το επιθυμεί και μόνο- το σχήμα:

-Τριάντα πέντε χρόνια υπηρεσίας (κατά κανόνα όταν το στέλεχος θα είναι 53 ετών).

-Σαράντα χρόνια υπηρεσίας (58 ετών).

Με την πρόταση λοιπόν, σημειώνουν κύκλοι του ΓΕΕΘΑ, εισάγεται και στα στελέχη του νόμου 2439/1996 ο θεσμός της κρίσης «κατ' απόλυτη εκλογή». Προσθέτουν δε ότι παρέχεται εξουσιοδότηση για την έκδοση κανονιστικών πράξεων με σκοπό τη συγκεκριμενοποίηση των θέσεων ευθύνης των ανώτατων αξιωματικών ως προσόν για την κρίση αυτή, αλλά και των κριτηρίων που οδηγούν στο ανώτερο αυτό είδος κρίσης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ασφάλεια δικαίου των στελεχών και η αντικειμενική κρίση των συμβουλίων κρίσεων.
Αυτό επιτυγχάνεται με την οριοθέτηση ευκρινούς και πλήρους σταδιοδρομικής οδού, με συγκεκριμένα βήματα υπηρεσιακής εξέλιξης και κατάρτισης, με αποτέλεσμα αφενός τα στελέχη να γνωρίζουν έγκαιρα τα απαιτούμενα για την εξέλιξη τους προσόντα και αφετέρου να διευκολύνεται η διαπίστωση από τα αρμόδια συμβούλια κρίσεων της κτήσης των προσόντων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.