Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Στο εργαστήριο η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα για τον διαβήτη τύπου 1


Ένα «τεράστιο βήμα προόδου», όπως το αποκάλεσαν, έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι οποίοι...


 αναζητούν εδώ και χρόνια έναν τρόπο θεραπείας του τύπου 1 διαβήτη.
Χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα και το «τέλειο κοκτέιλ χημικών», κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο λειτουργικά παγκρεατικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια έθεσαν για αρκετούς μήνες υπό έλεγχο το σάκχαρο ομάδας ποντικιών με διαβήτη τύπου 1.
Μετά το εύρημα αυτό, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν μελέτες σε ανθρώπους.
Ο τύπου 1 διαβήτης, ο οποίος είθισται να αποκαλείται και νεανικός διαβήτης επειδή κατά κανόνα εκδηλώνεται σε παιδιά και εφήβους, είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα.
Κατ’ αυτόν, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Δίχως ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου βρίσκονται στα ύψη και ο ασθενής πάσχει από διαβήτη, ο οποίος υποχρεωτικά αντιμετωπίζεται με ενέσεις ινσουλίνης.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν συνδυασμό χημικών ουσιών για να μετατρέψουν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα σε λειτουργικά βήτα-κύτταρα του παγκρέατος.
Ο στόχος τους ήταν να αντικαταστήσουν τα σχεδόν 150 εκατομμύρια βήτα-κύτταρα που είχαν καταστραφεί στα διαβητικά ποντίκια που ήθελαν να θεραπεύσουν.
Όταν δημιουργήθηκαν τα κύτταρα, τα ενέχυσαν στα ζώα, όπου σύντομα άρχισε η παραγωγή της ινσουλίνης και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.
«Ήταν απολύτως ικανοποιητικό που είδαμε ότι όντως είναι εφικτό κάτι που τόσα χρόνια πιστεύαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάγκλας Μέλτον, καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής & Κυτταρικής Βιολογίας του Χάρβαρντ, ο οποίος αναζητά εδώ και 23 χρόνια μία θεραπεία για τον τύπου 1 διαβήτη.
«Τώρα πια είμαστε ένα προκλινικό βήμα πριν από τις δοκιμές σε ανθρώπους», πρόσθεσε.
Ο δρ Μέλτον άρχισε πριν από δύο δεκαετίες να αναζητά τρόπο ίασης του τύπου 1 διαβήτη, επειδή το υποσχέθηκε στον γιο του, ο οποίος μόλις είχε διαγνωστεί με τη νόσο.
Έκτοτε την εκδήλωσε και η κόρη του, οπότε πλέον το κίνητρό του είναι ακόμα πιο ισχυρό, όπως ο ίδιος λέει.
Αν και η θεραπεία των ποντικιών αποτελεί αληθινό βήμα προόδου, θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα, με κυριότερο αυτό της απόρριψης, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός πάντοτε προσπαθεί να καταστρέψει οτιδήποτε ξένο εισαχθεί σε αυτόν.
Συνεπώς, για να αποτελέσει την ενδεδειγμένη θεραπεία η μέθοδος που επινόησαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.