Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Αυτά είναι τα 23 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στο αφεντικό σας [λίστα]

Η τιμιότητα και η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική στον χώρο εργασίας, αλλά με ορισμένες εξαιρέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τι λέμε στους ανωτέρους μας, αφού ακόμα και το παραμικρό στραβοπάτημα μπορεί να αποβεί μοιραίο για την καριέρα μας.
Οπως αναφέρει ο Ράιαν Καν, σύμβουλος σταδιοδρομίας και...


 συγγραφέας του βιβλίου «Προσλαμβάνεστε: Οδηγός για πρόσφατους απόφοιτους», μιλώντας στο Business Insider, «υπάρχουν ορισμένα προφανή πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στο αφεντικό σας, αλλά το κλειδί είναι να προσέχετε πώς αλληλεπιδράτε μαζί τους ακόμα και στα μικρά πράγματα».

Ακολουθούν οι 23 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο αφεντικό σας:

«Δεν μπορώ»
Μία θετική και αισιόδοξη αντιμετώπιση εκτιμάται περισσότερο. Αντίθετα, το «δεν μπορώ» δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και αδυναμία να πάρετε ρίσκο.

«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα»
Καμία δουλειά δεν έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όταν κάποιος ανώτερος σας ζητάει τη βοήθειά σας για κάτι, καλό είναι να είστε θετικοί και ευέλικτοι.

«Δεν ξέρω»
Μπορεί να μην έχετε τις απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα του κόσμου, αλλά μία μαντεψιά ή μία υπόσχεση «θα ψάξω και θα μάθω» ακούγεται σίγουρα πολύ καλύτερα.

«Οχι»
Η συνεργασία σας δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο, γι' αυτό καλό είναι να είστε θετικοί και ευγενικοί. Αν, παρ' όλα αυτά, θέλετε όντως να αρνηθείτε κάτι, αποφύγετε το ξερό «όχι» και κάντε μια αντιπρόταση.

«Θα προσπαθήσω»
Μπορεί να ακούγεται υποσχόμενο, αλλά μεταδίδει ανασφάλεια στον εργοδότη και όταν βασίζεται πάνω σας για ένα πρότζεκτ καλό είναι να είναι σίγουρος για εσάς.

«Πώς μπορώ να επωφεληθώ από αυτό;»
Μερικές φορές η δουλειά σας περιλαμβάνει να βοηθάτε και άλλους συναδέλφους από άλλα τμήματα. Τα αφεντικά έχουν μηδενική ανοχή για όσους δεν είναι συνεργάσιμοι, ή ψάχνουν κίνητρο για να βοηθήσουν την ομάδα.

«Συγγνώμη, αλλά...»
Δεν είναι κακό να ζητάτε συγγνώμη όταν κάνετε λάθος, όμως το «αλλά» ακυρώνει αυτόματα το «συγγνώμη» και μοιάζει σαν να προσπαθείτε να αποποιηθείτε των ευθυνών σας.

«Εκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα»
Αν κάνατε κάτι λάθος και αυτό ήταν το «καλύτερο που μπορούσατε», τότε το χειρότερο ποιο θα είναι; Η καλύτερη απάντηση σε κάτι τέτοιο είναι «θα το κάνω καλύτερα την επόμενη φορά»

«Θα φύγω»
Μην απειλείτε ποτέ την εταιρεία σας για κανένα λόγο. Είναι αντιεπαγγελματικό.

«Υπέθεσα ότι...»
Από τις πιο εξοργιστικές φράσεις που μπορεί να ακούσει ένα αφεντικό. Καλύτερα να παραδεχθείτε ότι πήρατε λάθος απόφαση, παρά να ρίξετε τις ευθύνες σε κάποιον άλλο επειδή «δεν σας εξήγησε σωστά»

«Το ξαναδοκίμασα πριν»
Ακόμη ένα πράγμα που εξοργίζει τα αφεντικά είναι η τεμπελιά. Οταν σας ζητάνε να κάνετε κάτι, καλό είναι να δείξετε πρόθυμοι να το κάνετε ακόμα κι αν δεν πέτυχε την πρώτη φορά.

«Στην προηγούμενη δουλειά μου το κάναμε έτσι»
Ε, τότε ξαναγύρνα σε αυτήν. Τόσο απλά.

«Ο προκάτοχός σας το έκανε αυτό διαφορετικά/καλύτερα»
Τα αφεντικά έχουν ένα υποσυνείδητο άγχος να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της θέσης τους χωρίς να υστερούν των προκατόχων τους. Με το να τους το επισημαίνετε αυτό, γίνεστε -στην καλύτερη περίπτωση- αντιπαθητικοί.

«Βαριέμαι»
Μπορεί μερικές φορές η δουλειά στο γραφείο να μην κυλάει, όμως πληρώνεστε για να είστε παραγωγικοί και καλό είναι να βρείτε τρόπο να το κάνετε.

«Δεν μπορώ να δουλέψω μαζί του/της»
Το να αποδείξετε στο αφεντικό σας ότι είστε σε θέση να διαχειριστείτε ακόμα και τους πιο δύσκολους ανθρώπους είναι σημαντικό. Και αν ο άλλος άνθρωπος είναι όντως «περίεργος», να είστε σίγουροι ότι το αφεντικό σας το ξέρει ήδη και χωρίς να του το πείτε.

«Είναι ηλίθιος/α»
Μία φράση που συνδυάζει τα τρία χειρότερα πράγματα που μπορείτε να πείτε σε αφεντικό: κουτσομπολιό, αποποίηση ευθυνών και αδυναμία διαχείρισης δύσκολων ανθρώπων.

«Αν δεν έχω νέα σας, θα κάνω το Χ»
Αυτό έχει απειλητική χροιά. Καλύτερα να περιμένετε για νέα, παρά να αυτοσχεδιάσετε για τέτοια ζητήματα.

«Μπορώ να μιλήσω με τον γενικό γι' αυτό;»
Το να υπερπηδάτε την εξουσία του αφεντικού σας αναζητώντας κάποιον πιο «αρμόδιο» είναι πολύ κακή ιδέα και καλό είναι να το κάνετε μόνο σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει να παραιτηθείτε.

«Δεν έχω λύση»
Μην γκρινιάζετε στο αφεντικό σας για τα προβλήματά σας περιμένοντας να σας βρει λύση. Οι αρχηγοί μιλάνε για τις λύσεις, οι χαμένοι για τα προβλήματα.

«Γιατί ο τάδε έχει αυτό κι εγώ όχι;»
Εστιάστε στη δική σας καριέρα και όχι στις προαγωγές και τους μισθούς των άλλων, εκτός και αν βλέπετε προφανείς και μη αξιοκρατικές προτιμήσεις. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αν είναι να το συζητήσετε, καλό είναι να συγκεντρώσετε δεδομένα.

«Είμαι απασχολημένος. Μπορεί να περιμένει;»
Αν το αφεντικό αποφασίσει ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες της ημέρας, καλό είναι να μην το αμφισβητήσετε.

«Να φύγω νωρίτερα σήμερα, αφού δεν έχουμε δουλειά;»
Δεν είναι πρόβλημα το να φύγετε νωρίτερα, αλλά το να παρατηρήσετε ότι «δεν έχουμε δουλειά» καίει όλη την πρόταση και είναι ίδιο με το «Βαριέμαι» που αναφέραμε πιο πάνω.

«Αυτό είναι αδύνατον»
Είπαμε ότι δεν πρέπει να έχετε αρνητική στάση απέναντι σε αυτά που σας ζητάνε. Καλύτερα να προσπαθήσετε κι ας μην το καταφέρετε, παρά να είστε αρνητικοί από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.