Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ελλάδα


Την ίδρυση “Χρηματιστήριου Ενέργειας” στην Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, από το βήμα του συνεδρίου “Energy Commodities 2014″ που πραγματοποιήθηκε σήμερα (31 Οκτωβρίου 2014) στην Αθήνα...



Ο υπουργός αποκάλυψε ότι η ίδρυση του ενεργειακού χρηματιστηρίου έχει ήδη δρομολογηθεί με στόχο την παροχή πλήρων και ποιοτικών υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών και κυρίως των καταναλωτών.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λειτουργήσει υπό αυστηρή δημόσια εποπτεία, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την τήρηση κανόνων ισονομίας για όλους, ενώ η νέα εταιρική δομή θα αναλάβει και θα αναβαθμίσει τις ασκούμενες από το ΛΑΓΗΕ δραστηριότητες που αφορούν στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα τις εμπλουτίσει με την ανάπτυξη μίας αγοράς παραγώγων ενέργειας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών εκκαθάρισης και διακανονισμών, ενδεχομένως και με την ενσωμάτωση συναλλαγών εμπορευμάτων.

Ο υπουργός επισήμανε ότι έχει έρθει η χρονική στιγμή να επιδιωχθεί η ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον και να μην εκχωρηθεί αυτός ο ρόλος στην Τουρκία που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ο υπουργός κατονόμασε τη γεωγραφική θέση, τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, την αποκτηθείσα τεχνογνωσία, τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες διασυνοριακές διασυνδέσεις, το πλούσιο και επιστημονικά άρτιο ανθρώπινο δυναμικό που σε μεγάλο βαθμό θα προέλθει από το υφιστάμενο προσωπικό του ΛΑΓΗΕ.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης συνόψισε τα οφέλη από το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο χαμηλότερο κόστος ενέργειας για τον έλληνα καταναλωτή, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.