Η ώρα της απευθείας διαπραγμάτευσης με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφτασε για την ελληνική πλευρά...
Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου βρίσκονται στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, με το μήνυμα που μεταφέρουν στη σημερινή συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ να είναι πως η ελληνική πλευρά θέλει τερματισμό της δανειακής σύμβασης και με το Ταμείο.
Αυτό είναι μόλις το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, καθώς ακολουθεί, τη Δευτέρα, το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εταίροι μας αποδέχονται καταρχήν την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικα. Ωστόσο ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μεταβατικό «σχήμα» - σε μια γραμμή «προληπτικής στήριξης, όπως την ονομασε η κυρία Λαγκάρντ - με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τελειώσει η εποχή του μνημονίου την ώρα που στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει και η δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους.
Η ελληνική πλευρά όμως θέλει και να διατηρήσει μία σχέση με το ΔΝΤ, σε μία “μετά τα μνημόνια εποχή”, που προβλέπεται και από το καταστατικό του ταμείου. Η μετά μνημόνιο εποχή δεν προβλέπει επιτήρηση όπως την γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά οι αξιωματικοί του ταμείου θα έρχονται στην Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, για να ελέγχουν για πιθανό εκτροχιασμό της κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον για το Μega, η Ελλάδα δεν θα έλεγε όχι σε πιθανή γραμμή στήριξης, όπως την χαρακτήρισε την Παρασκευή και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, αλλά δεν θέλει το μαξιλάρι των 15 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει το ταμείο στο σχέδιο του ελληνικού προγράμματος, με το όλο θέμα να βρίσκεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και μόνη της. Το δίχτυ προστασίας που προτείνει η κυρία Λαγκάρντ αφορά την αντιμετώπιση των αγορών αλλά και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ξανά την ελληνική οικονομία.
Τα δεδομένα στο ταμείο, είναι πως η Ελλάδα και κάθε χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας, θα είναι προστατευμένη έναντι των αγορών αν συνέχιζε τη σχέση της με το ταμείο. Μία σχέση που όπως αναφέρεται θα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας και θα είναι πιο εύκολο για τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, πέρα από την προφύλαξη από τις αγορές.
Στο ταμείο πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί αλλά να ακολουθήσει τις εισηγήσεις της κυρίας Λαγκαρντ και των συνεργατών της, καθώς στην προσπάθειά της να εξέλθει πλήρως της κρίσης θα έχει αρωγό και το ταμείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.