Πριν λίγες μόλις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Πάνου Σκουρλέτη αποκήρυξε τον οικονομολόγο Κώστα Λαπαβίτσα χαρακτηρίζοντάς τον περίπου ως Δούρειο Ίππο του Αλέκου Αλαβάνου....
Την Τετάρτη το βράδυ, ο καθηγητής απάντησε λέγοντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με «οδηγό δημοπρασίας».
Αυτό που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία είναι παρόντες στην αποδόμηση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Λαπαβίτσα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι βουλευτές Δημήτρης Στρατούλης, Αλέξης Μητρόπουλος και Δημήτρης Τσουκαλάς καθώς και το μέλος της πολιτικής γραμματείας Αντώνης Νταβανέλλο. Δηλαδή, όλοι εκείνοι που ουσιαστικά διαφωνούν με την «κεντρώα» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να αγωνιστεί για την αυτοδυναμία στις εκλογές, αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους για να μην χαρακτηριστούν υπονομευτές της ηγεσίας.
Ο κ. Λαπαβίτσας, κατά την παρουσίαση -την Τετάρτη- του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα / και την Περιφέρεια της Ευρωζώνης» (εκδόσεις Λιβάνη), επισήμανε ότι «μια ριζοσπαστική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στη στρατηγική της, ακόμα και στην περίπτωση που αυτή φέρει την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη». Τόνισε, μάλιστα, ότι η στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι λάθος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να έχει αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο». Επιπλέον, ανέφερε,ότι το τεράστιο χρέος, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η αδύναμη κατανάλωση και οι προβληματικές επενδύσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο κ. Λαπαβίτσας ήταν απολύτως σαφής:
«Τα προγράμματα που χαράζουμε εδώ στην Ελλάδα μοιάζουν με αυτά που σκαρφίζονταν κάποτε οι ηγεμόνες των παραδουνάβιων περιοχών: όσο μικρότερη η χώρα, τόσο μεγαλύτερο το πρόγραμμα» είπε.
«Χανόμαστε σε άπειρες ανούσιες λεπτομέρειες και παραμέτρους καταγράφοντας ένα πρόγραμμα που μοιάζει με οδηγό σε δημοπρασία. Ενώ τα πράγματα χρειάζονται σαφείς απαντήσεις και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα 1,2,3 άντε και το πολύ 4 σημείων. Εγώ ξέρω να σας πω το πρόγραμμα που θα πρότεινα εγώ. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε τον ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε.
Οι προτάσεις του Κ. Λαπαβίτσα
Σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα που ειδικεύεται στην ιαπωνική οικονομία οι βασικές παράμετροι ενός ριζοσπαστικού προγράμματος περιλαμβάνουν:
- Αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει διαγραφή, κίνηση που πιθανότατα θα περιλαμβάνει μονομερείς ενέργειες, όπως η στάση πληρωμών. Είναι ύψιστης σημασίας η αναδιάρθρωση του χρέους να αντιμετωπιστεί με πλήρη διαφάνεια, πρώτο βήμα για την οποία θα είναι η ενεργοποίηση μίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.
- Άρση της λιτότητας και αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο τη μείωση της ανεργίας. Ο κύριος μοχλός της ενίσχυσης της ζήτησης πρέπει να είναι οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και αλλού. Ωστόσο, η κοινωνική καταστροφή που προκλήθηκε από την κρίση είναι τόσο μεγάλη, ώστε η λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της κατανάλωσης και της δημόσιας παροχής υγείας, στέγασης και σίτισης είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.
- Αναπροσαρμογή των δημόσιων οικονομικών και εγκατάλειψη της επιδίωξης πλεονασματικών ή ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι απολύτως νόμιμο εργαλείο οικονομικής πολιτικής. Εάν τα ελλείμματα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του εγχώριου δανεισμού, τότε πρέπει να είναι δυνατός ο εκχρηματισμός τους για σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα.
- Ο ελάχιστος μισθός θα πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως και να αντιμετωπιστούν οι μειώσεις συντάξεων, ενώ η μελλοντική πορεία των εισοδημάτων και των συντάξεων θα πρέπει να καθορίζεται με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει βαθιά αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου μέσω του φορολογικού συστήματος και της πολιτικής μισθών. Είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους σε τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
- Αλλαγή ισορροπίας στην οικονομία με ενίσχυση του παραγωγικού τομέα πέρα από τον τομέα των υπηρεσιών. Κύριο πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να είναι η εγχώρια οικονομία, αλλά πρέπει επίσης να αλλάξει και η ισορροπία υπέρ των τομέων της οικονομίας που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά έναντι εκείνων που δεν παράγουν τέτοια αγαθά.
- Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να τεθεί σε τελείως διαφορετική βάση. Απαιτείται εκτεταμένη ρυθμιστική παρέμβαση συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των κεφαλαιακών ροών. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει δημόσια ιδιοκτησία των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.