Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Το έκτακτο σχέδιο για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές και θα κρίνει το μέλλον της οικονομίας


Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο τρίγωνο Αθήνας – Φραγκφούρτης – Βρυξελλών με στόχο την οριστικοποίηση συμφωνίας, το συντομότερο δυνατόν, για τον οδικό χάρτη της μεταμνημονιακής εποχής στην Ελλάδα...



Μετά το τελεσίγραφο των αγορών, που κλόνισαν τα ελληνικά ομόλογα, κλείνοντας μέσα σε 24ωρα την πόρτα του δανεισμού για τη χώρα, με ομοβροντία δηλώσεων εταίροι και Ελλάδα έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση: Η Ελλάδα θα έχει ισχυρό δίχτυ ασφαλείας, την επόμενη μέρα, που θα λειτουργήσει ως ασφάλιστρο κινδύνου, με ευρωπαϊκή σφραγίδα, ώστε να διευκολυνθεί ο δανεισμός της χώρας, με ανεκτό κόστος από τις αγορές.

«Αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές», ξεκαθάρισε χθες ο Αντ. Σαμαράς. «Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο», πρόσθεσε, τονίζοντας όμως πως προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση και τη ρύθμιση όλων των λεπτομερειών της επόμενης μέρας.

Είχε προηγηθεί ισχυρή παρέμβαση και από το Βερολίνο με την εκπρόσωπο του Β. Σόιμπλε να κάνει λόγο για τελική διευθέτηση του χρέους πριν από τη λήξη του προγράμματος και μέσα στον Δεκέμβριο. Στηρίζουμε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δήλωσε, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση την πλήρη εκτέλεση του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, που θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία.

Αγώνας δρόμου 50 ημερών

Το μείζον ζήτημα, πλέον, είναι οι εξελίξεις να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατόν, με κομβικό σημείο το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και μεγάλο «αγκάθι» τη λύση στον γρίφο των εγγυήσεων και των όρων εποπτείας που θα συνοδεύουν τον νέο μηχανισμό προληπτικής στήριξης που θα ενεργοποιηθεί για τη χώρα.

Κεντρικό ζητούμενο για την Αθήνα παραμένει, παράλληλα, η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο συντομότερα γίνεται. Κάτι, βέβαια, που για την Ευρώπη, αποτελεί κεντρικό πόλο στην άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα, με τους εταίρους να θέτουν ως μεγάλο προαπαιτούμενο για την οριστικοποίηση της όποιας συμφωνίας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Η οποία περιλαμβάνει όπως έσπευσε να υπενθυμίσει στην Αθήνα, η Κομισιόν «φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων».

Πολιτικός γρίφος οι όροι του νέου μηχανισμού

Τα επιτελεία Αθηνών, Βρυξελλών και Φραγκφούρτης βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, αντιμέτωπα με το γρίφο των εγγυήσεων και των όρων εποπτείας που θα συνοδεύουν το νέο προληπτικό πρόγραμμα προς τη χώρα. Τα σενάρια , όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της «Ημερησίας», δίνουν και παίρνουν, με δεδομένους τους πολιτικούς περιορισμούς που διέπουν την ελληνική θέση αλλά και το «τελεσίγραφο» από τις αγορές.

Νέο δεδομένο που καθιστά απαραίτητη την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την εκταμίευση 7 δισ. ευρώ φέτος από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, με τη χώρα σε πιο δυσμενή διαπραγματευτική θέση εξαιτίας της αντίδρασης των αγορών.

Το «κλειδί» του ΤΧΣ

Αυτό που ξεκαθαρίζει είναι πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, είτε μέσω των μοντέλων που είναι ήδη διαθέσιμα, δηλαδή τις προληπτικές γραμμές του ESM, ή με τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου, πιο κοντά στις πολιτικές επιταγές της ελληνικής κυβέρνησης.

«Κλειδί» παραμένουν τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, περίπου 11,5 δισ. ευρώ. Με βάση τον κανονισμό όσα κεφάλαια περισσέψουν από το κονδύλι αυτό, εφόσον δεν προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες που δεν μπορούν να καλυφθούν με ίδια μέσα από τις αγορές, θα μπορούσαν να διοχετευθούν για ισόποση μείωση του χρέους.

πηγή : Imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.