Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Wall Street Journal: ΣΥΡΙΖΑ, εκλογή Προέδρου και έξοδος από το Μνημόνιο τρόμαξαν τους επενδυτές

Στην επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας και στο πόσο αυτή επηρεάζει τις κινήσεις των επενδυτών, αναφορικά και με τα ελληνικά ομόλογα, αναφέρεται σε άρθρο της η Wall Street Journal, στον απόηχο μιας «καταστροφικής» συνεδρίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Αξιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, η αδυναμία...


 της κυβέρνησης να βρει τους 180 για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο άλλαξαν το κλίμα στις αγορές και, πλέον, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στα ελληνικά ομόλογα.

«Εξι μήνες μετά τη θεαματική αποκατάσταση της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι επενδυτές το σκέφτονται διπλά» αναφέρει στο άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal, ο δημοσιογράφος Τόμι Στάμπιγκτον.

«Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς άγγιξε σήμερα το 6,98% από 5,5% τον Ιούνιο, καθώς η χώρα "καβάλησε" ένα κύμα θετικού κλίματος μετά την επιτυχή επιστροφή της στις αγορές ομολόγων τον περασμένο Απρίλιο. Οι αποδόσεις αυξάνονται, ενώ η αξία των ομολόγων υποχωρεί», σημειώνει ο κ. Στάμπιγκτον και συνεχίζει:

«Η τελευταία αύξηση, η οποία οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, σημειώθηκε όταν μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει ένα ευμέγεθες προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αν γίνονταν εκλογές αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε το 26,7% των ψήφων, σε σύγκριση με μόλις 20,2% που θα έπαιρνε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό έχει σημασία: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να εκλέξει νέο Πρόεδρο, ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να περάσει αντιλαϊκά μέτρα περικοπών δαπανών, σε μια προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από το πρόγραμμα διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Τα σχέδια αυτά, ωστόσο του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν εντείνει τις σχέσεις με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα προτιμούσαν η χώρα να παραμείνει στο πρόγραμμα», εκτιμά ο δημοσιογράφος, ο οποίος, παραθέτει στο άρθρο του την εξής δήλωση του Γκάρετ Κόουλσμιθ, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Insight Investment: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι έκπληξη ότι η αγορά ενσωματώνει μεγαλύτερους κινδύνους στην τιμολόγησή της».

Τι λένε οι ειδικοί

Οπως σημειώνει ο κ. Στάμπιγκτον, «Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως επικίνδυνη επένδυση. "Η οικονομία ανακάμπτει», λέει ο κ. Νικολά Μαρτινέλι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Sturgeon Capital, η οποία αγόρασε ελληνικά ομόλογα κατά την έκδοση του Απριλίου. Αλλά η εταιρεία τα πούλησε στα μέσα του καλοκαιριού, επωφελούμενη από τη γρήγορη άνοδο των τιμών. «Δεν είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα ξαφνικά έγιναν μια σταθερή, με χαμηλή μεταβλητότητα επένδυση. Είναι ένα καιροσκοπικό παιχνίδι", δήλωσε ο επενδυτής. Και τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στο πλαίσιο μιας ευρείας απομάκρυνσης από στοιχεία ενεργητικού υψηλότερου κινδύνου, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζουν να καθοδηγούν τις αγορές. «Είναι κακή χρονική περίοδος. Θα έλεγα ότι αν ήμασταν σε ένα πιο ανοδικό περιβάλλον, οι ειδήσεις που έχουμε δει δεν θα είχαν την ίδια επίπτωση στα ομόλογα», κατέληξε ο κ. Μαρτινέλι.

Κραχ στο χρηματιστήριο

Την Τρίτη, οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση με το κλίμα να επιδεινώνεται ραγδαία και την αγορά να διασπά βίαια καθοδικά το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων, αλλά και τις 950 μονάδες, ενώ μέσω αρνητικού κλίματος και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

Η επιδείνωση του κλίματος στη χρηματιστηριακή αγορά και στην αγορά ομολόγων αποδίδεται από εγχώριους και διεθνείς αναλυτές στην έντονη ανησυχία των ξένων επενδυτών στα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης, η οποία έρχεται να προστεθεί στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους και σε χαμηλά 13 μηνών, στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,70%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2013 (939,34 μονάδες).

Ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε και το 6% με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί έως τις 943,60 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 6,16%. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 18,45 %. Η αξία των συναλλαγών ήταν σημαντικά αυξημένη έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης και ανήλθε στα 166,03 εκατ. Ευρώ.

Ο δείκτης FTSE/XA Large Cap έκλεισε στις 309,15 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 5,67%, ενώ ο δείκτης FTSE/XA Mid Cap έκλεισε στις 863,54 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 5,00%.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Υπερβολική αντίδραση των αγορών η άνοδος των spreads

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν επηρεάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, αναφέρει πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η πηγή της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως οι κινήσεις της αγοράς αναφορικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι «υπερβολικές».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα σχέδια για έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία με την τρόικα.


πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.