Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Εσοδα 1,8 δισ. το 2015 από αποκρατικοποιήσεις


Εσοδα 584 εκατ. ευρώ για εφέτος και 1,8 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει...


 η Εισηγητική Εκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015. Οι στόχοι αυτοί υστερούν κατά 33% από τον προγραμματισμό που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα την περασμένη άνοιξη.
Σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, έχουν εισπραχθεί 345 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ μέσα στη χρονιά αναμένεται να εισπραχθούν ακόμη έσοδα από τις πωλήσεις των ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ), Αστέρα της Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ), των αδειών και των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος (προκαταβολές) και της αξιοποίησης της Αφάντου (42 εκατ. ευρώ). Οι υφιστάμενες εισπράξεις των 345 εκατ. ευρώ, προέρχονται από την πώληση των 28 κτιρίων του Ελληνικού Δημοσίου (Sale & Lease Back), ύψους 261 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 84 εκατ. ευρώ προήλθαν από πωλήσεις ακινήτων και μετοχών εισηγμένων επιχειρήσεων. Τέλος, από τις αρχές του προγράμματος το 2011 μέχρι και σήμερα, έχουν συμφωνηθεί αποκρατικοποιήσεις ύψους 5,36 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί έως τώρα 2,96 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις μελλούμενες αποκρατικοποιήσεις, η Εισηγητική Εκθεση αναφέρεται στην:
• πώληση μετοχών των ΕΛΠΕ (35%)

• πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65%)

• αξιοποίηση του κοιτάσματος της Ν. Καβάλας

• παραχώρηση/πώληση μετοχών 10 περιφερειακών λιμένων

• παραχώρηση μαρινών

• πώληση μετοχών του Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ)

• πώληση μετοχών των ΕΛΤΑ (90%)

Ακόμη η εισηγητική έκθεση αναφέρεται σε προσπάθειες αξιοποίησης 3.000 ακινήτων. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις, που, εκ των πραγμάτων, απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να ετοιμαστούν προς αξιοποίηση».
Απουσιάζει επομένως από την εισηγητική έκθεση η αποκρατικοποίηση του 10% του ΟΤΕ, όπως επίσης απουσιάζουν παντελώς οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα μετοχικά περιουσιακά στοιχεία, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), επέστρεψε στο ελληνικό Δημόσιο το 34% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, ικανοποιώντας έτσι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική τη μεταφορά του 34% από το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο είναι πλέον κάτοχος του 27% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.