Ενα τζελ που μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία και να θεραπεύσει σοβαρά τραύματα μέσα σε 15 δευτερόλεπτα, ανακάλυψε απόφοιτος του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU). Δείτε το εν δράσει...
Οπως μεταδίδει το Business Insider, το προϊόν με την επωνυμία Vetigel, το οποίο παρασκευάζεται από ένα φυτό, απλώνεται πάνω στην πληγή, εισχωρεί στο αίμα, σχηματίζοντας ένα είδος πλέγματος που κλείνει το τραύμα, χωρίς να χρειάζεται να ασκηθεί πίεση.
Στην περίπτωση επείγουσας ανάγκης, οι τραυματιοφορείς θα μπορούν να διοχετεύσουν το τζελ μέσω ενός απλικατέρ με τη μορφή σύριγγας και η αιμοραγία να σταματήσει άμεσα, κάτι που θα βάλει τέλος στις σημερινές πρακτικές, όπως η χρήση επιδέσμων και γαζών.
Το πολλά υποσχόμενο αυτό προϊόν εφηύρε ο 21χρονος Joe Landolina, ιδρυτής και CEO της Suneris. Ο ίδιος εμπνεύστηκε το Vetigel για πρώτη φορά το 2010 σε ηλικία 17 ετών.
"Πάντα με ενδιέφερε η επιστήμη. Ο πατέρας μου είχε οινοποιίο κι έτσι άρχισα από πολύ νέος να μαθαίνω να δουλεύω σε εργαστήριο χημείας, καθώς και να αγαπάω τη χημεία”, λέει ο ίδιος στους IBTimes UK. “Καθώς πειραματιζόμουν, έπεσα πάνω σε δύο πολυμερή τα οποία όταν αναμειγνύεις , γίνονται μία συμπαγή μάζ. Αυτή ήταν η στιμή “Εύρηκα” για μένα”.
Ενα χρόνο αργότερα, ο Landolina άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα για πτυχίο και μεταπτυχιακό συγχρόνως, στη χημική μηχανική και βιοϊατρική τεχνολογία στο NYU. Κι ενώ οι περισσότεροι συμφοιτητές του απολάμβαναν τη φοιτητική ζωή, εκείνος εργαζόταν νυχθημερόν για τη δημιουργία της startup εταιρείας του.
"Αρχικώς, ξεκίνησα μόνο με ορισμένους συμμαθητές μου, αλλά τελικά οι έρευνες κράτησαν 4 χρόνια, προσέλαβα ερευνητές και αγόρασα εξοπλισμό εργαστηρίου για να κάνω τις δοκιμές και να προχωρήσω στην ανάπτυξη του προϊόντος”, τονίζει. “Εργαζόμουν μετά τη σχολή και ορισμένες φορές έχανα ακόμη και μαθήματα”.
Το πανεπιστήμιο, ωστόσο, στήριξε τον Landolina. Το 2011, κέρδισε τόσο το πρώτο βραβείο σε ένα διαγωνισμό στη σχολή μηχανολογίας του NYU όσο και το δεύτερο βραβειο σε έναν άλλο διαγωνισμό που διεξήγαγε η σχολή επιχειρήσεων του πανεπιστημίου.
Τα βραβεία συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα της τάξης των 5.000 δολαρίων, ποσό που ήταν αρκετό για να αρχίσει να υλοποιεί την ιδέα του. Παράλληλα, το πανεπιστήμιο του παρείχε συμβουλές για το πώς θα ξεκινήσει την επιχείρηση και προσπαθούσε να του βρει ιδιώτες επενδυτές.
Το Vetigel αναμένεται να λάβει την έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων σε δύο χρόνια. Θα διατεθεί στην αμερικανική αγορά και θα χρησιμοποιείται αρχικώς από τους κτηνιάτρους.
"Οι κτηνίατροι δεν έχουν σχεδόν καθόλου χρόνο για να σταματήσουν μία αιμορραγία και πολλές φορές τα ζώα πεθαίνουν. Δεν υπάρχει κανένα ανάλογο προϊόν, οπότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην αγορά”.
Τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι επίσης λιγότερα στο πεδίο της κτηνιατρικής. Η εκδοχή του Vetigel για τα ζώα θα διατεθεί στις αρχές του 2015 στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αφρική.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κοστίζει περίπου 30 δολάρια ανά δόση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.