Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Τα γεγονότα... σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου


Σαν σήμερα, το 1942, Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί, ανατινάζουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις γερμανικές δυνάμεις...



571 π.Χ. - Ο Σέρβιος Τύλλιος, βασιλιάς της Ρώμης, εορτάζει με θρίαμβο τη νίκη του επί των Ετρούσκων.

1783 - Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.

1826 - Η φρεγάτα «Ελλάς», η ναυαρχίδα του ελληνικού επαναστατικού στόλου, φθάνει στο Ναύπλιο από τις Η.Π.Α.

1916 - Επιβάλλεται από τους Συμμάχους αποκλεισμός της Παλιάς Ελλάδας, που αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο για να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και να εγκαταστήσει έλεγχο στον Ισθμό και στην Πάτρα.

1936 - Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».

1942 - Τη νύχτα 25/26 Νοεμβρίου ανατινάζεται η μεγάλη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών κομάντος.

Αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού γεγονότος ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι (6) κρίσιμες εβδομάδες.

1973 - Με αφορμή την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, εκδηλώνεται νεο πραξικόπημα κατά του Παπαδόπουλου από τον ταξίαρχο Δημήτρη Ιωαννίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.