Ο Μανώλης Ζωγραφάκης δίνει λύσεις σε όλους όσους δοκιμάζουν την τύχη τους στη βρετανική πρωτεύουσα...
Για κάποιους η ζωή στο εξωτερικό για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα φαντάζει όνειρο ζωής. Χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και το Βέλγιο αποτελούν πόλο έλξης για όσους θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους εντός Ευρώπης.
Η Μεγάλη Βρετανία και δη το Λονδίνο, αποτελεί τόπο συνάντησης και συνύπαρξης διάφορων λαών, αφού κατά παράδοση η Αγγλία προωθούσε την πολυτισμικότητα. Σήμερα το Λονδίνο έχει πληθυσμό 8,5 εκατ. (απογραφή του 2013) με το 40% από αυτούς να είναι ξένοι.
Το Λονδίνο έρχεται πρώτο και στις επιλογές των Ελλήνων, κυρίως για σπουδές, εξαιτίας της γλώσσας, αλλά και πλέον του «αισθήματος ασφάλειας» που προκαλεί η ύπαρξη περισσότερων των 300.000 Ελλήνων στην Μεγάλη Βρετανία. Τι γίνεται, όμως, αν καταλήξεις… «απένταρος στον Λονδίνο»;
«Broke in London» λέγεται η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε το 2011 ο Μανώλης Ζωγραφάκης όταν αποφοίτησε από το Goldsmiths του Λονδίνου και βρέθηκε αντιμέτωπος με το λεγόμενο «τέρας» της εργασίας και αναζήτησης κατοικίας.
Ψάχνοντας ο ίδιος για δουλειά και νέο σπίτι βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πληθώρα πληροφοριών. «Η ανεύρεση σπιτιού και δουλειάς είναι μια full-time εργασία, απαιτεί χρόνο, προσοχή και ενέργεια», λέει ο Μανώλης Ζωγραφάκης. «Μέσα από τη δύσκολη αυτή περίοδο που πέρασα εγώ, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα site που θα βοηθήσει όσα άτομα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμένα και τα οποία ζουν σε μια πόλη ακριβή σαν το Λονδίνο. Μία διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει κάθε χρήσιμη πληροφορία και συμβουλή για κάποιον που δεν διαθέτει δουλειά, σπίτι και οικονομική άνεση και διαμένει ή θέλει να έρθει στο Λονδίνο. Κάπως έτσι ξεκίνησα να αρχειοθετώ όλες τις πληροφορίες και όσα είχα μάθει από τη διαμονή μου στην Αγγλία, και κάπως έτσι στήθηκε το “Broke in London”».
Η πλατφόρμα είναι από τις ελάχιστες που παρέχουν συγκεντρωτικές πληροφορίες για τη ζωή εντός Λονδίνου. Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας μόνο σελίδας που θα ενημερώνει το κοινό ήταν απαραίτητη, αφού οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη ζωή στο Λονδίνο μπορούν περισσότερο να μπερδέψουν, παρά να βοηθήσουν κάποιον που μόλις μετακόμισε εκεί. Σημειωτέον πως η σελίδα δεν απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν μετακομίσει στο Λονδίνο, αλλά και στους ίδιους τους Λονδρέζους.
Η περισυλλογή των πληροφοριών αυτών, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκαν οκτώ μήνες προετοιμασίας, αλλά και την προσήλωση του ίδιου του δημιουργού του, που παράλληλα έκανε έξτρα δουλειές για να βγάλει τα προς το ζειν.
Σήμερα, το Broke in London προσφέρει μια αναλυτική λίστα από ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας και γραφεία ευρέσεων εργασίας (κατηγορία Job hunting), παρόχους μόνιμης καθώς και προσωρινής στέγασης (κατηγορία Room search), ιστοσελίδες οι οποίες προωθούν καταστήματα, εστιατόρια και διαφόρων ειδών επιχειρήσεις για οικονομικές αγορές φαγητού και προϊόντων (κατηγορία Food and Shopping), δωρεάν ή χαμηλού κόστους επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης (κατηγορία Entertainment), καθώς επίσης και δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες (κατηγορία Free goodies), τις οποίες αξιολογεί ανά κατηγορία.
Μια έτοιμη λίστα, δηλαδή, όλων των βρετανικών websites με direct links για κάθε λειτουργία και υπηρεσία της εκάστοτε ιστοσελίδας, την οποία ο αναγνώστης επιχειρεί να ανατρέξει.
Το Broke in London στήθηκε χωρίς καμία οικονομική βοήθεια και fund, βασιζόμενο στη δουλειά του δημιουργού του και στη βοήθεια φίλων για το στήσιμο της σελίδας και της σύνταξης των πρώτων άρθρων στα αγγλικά. Σε λίγο καιρό θα παρουσιαστεί το νέο website με εμφανή την εξέλιξη της εγχειρήματος, και τον επαγγελματισμό.
Πόσο εύκολη ήταν η ίδρυση μιας εταιρείας στο Λονδίνο; «Η ίδρυση εταιρείας στην Αγγλία είναι πολύ απλή διαδικασία. Μπορείς σε μερικά λεπτά μέσα από το διαδίκτυο να πάρεις έγκριση για την ίδρυσή της και μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και η εταιρεία να έχει νομική υπόσταση. Το κόστος σε περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να αιτηθεί χωρίς τη βοήθεια ιδιωτικού συμβούλου είναι μόνο 15 λίρες. Παρ’ ολα αυτά, είναι καλό προτού κάποιος αιτηθεί για τη δημιουργία νέας εταιρείας, να κάνει την απαραίτητη έρευνα για να γνωρίζει την όλη διαδικασία και το τι απαιτείται από την πλευρά του».
Η πλατφόρμα παρέχει, εκτός από γρήγορη πρόσβαση σε ιστοσελίδες ενδιαφέροντος, πληροφορίες για όσους αναζητούν δουλειά. Ένα είδους consulting μέσα από άρθρα που έχει γράψει η ίδια η ομάδα με σκοπό να μοιραστεί την εμπειρία της με το κοινό. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν τη δημιουργία ενός career service χαμηλού κόστους. Με ένα αντίτιμο της τάξεως των 60 λιρών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συζητήσουν με ειδικούς του HR για το βιογραφικό τους (διόρθωση ή δημιουργία) και για τις ευκαιρίες καριέρας εντός Λονδίνου.
Υπάρχει κάποιος οδηγός για όποιον ψάχνει σπίτι στην Αγγλία; «Πρέπει όποιος έχει σκοπό να μετακομίσει στο Λονδίνο, να πάρει αρχικά απόφαση πως θα συγκατοικήσει. Εκτός κι αν μπορείς να υποστηρίξεις οικονομικά μόνος σου ένα σπίτι, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Η συγκατοίκηση με άλλα δύο άτομα μειώνει τα έξοδα στο μισό, και όσο αυξάνεται ο αριθμός των συγκατοίκων, μειώνεται ακόμα περισσότερο το κόστος. Αφού αποφασίσει κάποιος ότι θα μοιραστεί το σπίτι του με άλλα άτομα, πρέπει να κάνει έναν έλεγχο. “Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα μένουν δίπλα μου;” Έπειτα, είναι απαραίτητο η “εξερεύνηση” και η έρευνα της περιοχής που επιλέγουμε. Κάθε περιοχή αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Τα πρωινά δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά όταν περάσει η ώρα κάποιες γειτονιές είναι αρκετά επίφοβες για κάποιον που δεν είναι μεγαλωμένος στο Λονδίνο. Τέλος, πρέπει να απευθυνθούν σε ένα καλό μεσιτικό γραφείο ώστε να είναι σίγουροι. Αφού βρουν το σπίτι, ένας έλεγχος για ζημιές του σπιτιού είναι απαραίτητος πριν μπουν μέσα».
Αντίστοιχα προσεχτικοί πρέπει να είναι και όσοι ψάχνουν για δουλειά. Ο Μανώλης συμβουλεύει όποιον ψάχνει για δουλειά στο Λονδίνο να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τη σύνταξη του βιογραφικού και της συνοδευτικής επιλογής. Κάθε δουλειά απαιτεί άλλο ύφος, και άλλα σημεία που πρέπει να τονιστούν. «Είναι προτιμότερο να στείλουν λίγα και καλά βιογραφικά, από τα να στέλνουν μαζικά και χωρίς να δίνουν την απαραίτητη πορσοχή που συχνά δεν επιφέρει αποτελέσματα. Οι recruiters δεν θέλουν να βλέπουν ένα CV που απλά προωθείται σε όλες τις εταιρείες».
Το Broke in London έκανε προσπάθειες να μεταφερθεί και στην Αθήνα, αλλά έμεινε στάσιμο, λόγω της έλλειψης κεφαλαίων. Όλη η ομάδα προσπαθεί γι’ αυτό και ελπίζουν σύντομα το σχέδιο να πάρει μπρος. Αντίστοιχα, υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για την επέκταση του Broke in London και στο Βερολίνο.
*Η ομάδα του Broke in London αποτελείται από τους:
Liila Taruffi
Katerina Kyrili
Joshua Neil
Adam Stokes
Kelly Henderson
Afroditi Kattika
Jen Barnes
Η ομάδα που έχει αναλάβει το development του site είναι η 8Web (Γιώργος Γκουβούσης)
Μπείτε στον κόσμο του Broke in London:
https://www.facebook.com/BrokeinLondon
http://www.twitter.com/brokeinlondon1
http://www.twitter.com/brokeinlondon1
fortunegreece.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.