Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τι έκαναν ΗΠΑ και Βρετανία για την κρίση που δεν έκανε η Ευρώπη


Οι διαφορετικές πολιτικές που ακολούθησαν οι ανεπτυγμένες οικονομίες της υφηλίου, προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα σε όσους καλούνται να διαχειριστούν μία οικονομία μετά από μία σφοδρή κρίση...

ΗΠΑ και Βρετανία μάλλον φαίνεται να ακολούθησαν τον σωστό δρόμο, ενώ Ευρωζώνη και Ιαπωνία δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά. Η ανεργία μετά την κρίση έφθασε στο 10% στις ΗΠΑ και το 8,5% στη Βρετανία, ενώ τώρα έχουν υποχωρήσει στο 5,8% και 6% αντίστοιχα. Αντίθετα η ανεργία στην Ευρωζώνη έχει φθάσει στο 11,5% και η Ιαπωνία έχει διολισθήσει σε ύφεση.

Οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Βρετανίας εφάρμοσαν επιθετική νομισματική πολιτική. Η Ιαπωνία αποφάσισε να αυξήσει τον ΦΠΑ προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της, ενώ η Ευρωζώνη καθυστέρησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις τράπεζες και επέλεξε την εφαρμογή λιτότητας.

Ας δούμε τρία μαθήματα που λαμβάνουμε από τη διαχείριση της κρίσης:

α. Η ποσοτική χαλάρωση βοηθά μία οικονομία να ξεπεράσει ευκολότερα τη θύελλα. Τί μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια φθάνουν στο μηδέν; Όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν οι κεντρικές τράπεζες χάνουν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο τυπικά βοηθά τις αδύναμες οικονομίες, καθώς δεν μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια.

Η Fed μείωσε τα επιτόκια της κοντά στο μηδέν στα τέλη του 2008 και κατόπιν ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα νέο πρόγραμμα που αποκαλείται, πλέον, ποσοτική χαλάρωση. Αυτό περιελάμβανε την αγορά μακροπρόθεσμα αμερικανικών ομολόγων, καθώς και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Βοήθησε ώστε να μειωθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και έστρεψε στους επενδυτές σε άλλες τοποθετήσεις όπως οι μετοχές ή τα εταιρικά ομόλογα. Η Fed ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση το 2009, ενώ την ακολούθησε και η Τράπεζα της Αγγλίας. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο το 2013, ενώ η ΕΚΤ μόλις ξεκινά να το χρησιμοποιεί.

Αν και οι οικονομολόγοι μοιάζουν να ανησυχούν για τις πραγματικές συνέπειες της ποσοτικής χαλάρωσης, η πρόσφατη ιστορία απέδειξε ότι τελικώς φέρνει αποτελέσματα.

β. Διατηρείστε ισορροπημένους προϋπολογισμούς πριν από την κρίση, προκειμένου να έχετε μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης όταν αυτή καταφθάσει. Όπως τόνισε πρόσφατα η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen “είναι καλύτερα να διορθώνεις τις δημοσιονομικές ανισορροπίες στις καλές εποχές μίας οικονομίας, ώστε όταν χρειαστεί να παρέχεις στήριξη να έχεις περίσσευμα”.

Κλασσικό παράδειγμα – προς αποφυγή – αυτής της περίπτωσης είναι η Ιαπωνία. Είχε τεράστιο χρέος (1,35 υψηλότερα από το ΑΕΠ τη), ενώ σε ΗΠΑ και Βρετανία ήταν 0,8 φορές υψηλότερο. Τώρα η Ιαπωνία προσπαθεί να μειώσει αυτό το έλλειμμα, με αποτέλεσμα η κυβέρνησή της να δεχθεί σφοδρή κριτική και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Σε ΗΠΑ και Βρετανία η νομισματική πολιτική ήταν πιο ευέλικτη σε σύγκριση με αυτές σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία.

γ. Τακτοποίησε έγκαιρα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και μην τις αφήνεις να συρρικνωθούν. Σύμφωνα με τον Stephen Cecchetti, οικονομολόγο στο Brandeis International Business School, η αντίθετη πορεία των οικονομιών ΗΠΑ και Ευρωζώνης, οφείλεται και στον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα προβλήματα των τραπεζών μετά την κρίση.

“Οι αδύναμες τράπεζες δεν δανείζουν, οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές δεν δαπανούν και οι επιχειρήσεις που έχουν αδύναμες προοπτικές δεν επενδύουν”, τονίζει ο κ. Cecchetti.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.