Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Κάποιες χώρες αντιδρούν στην «απόσχιση» της Ελλάδας από το ΔΝΤ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI που ανήκει σε θυγατρική του γερμανικού χρηματιστηρίου αναφέρει ότι Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία δεν θέλουν αποχώρηση του Ταμείου.
Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεσμευτεί από την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του τρέχοντος έτους, για...


 εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, βρίσκει ισχυρή αντίσταση από τους εταίρους της ΕΕ, δηλώνουν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο EuroInsight, του πρακτορείο ΜΝΙ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα σχέδια που συζητούνται περιλαμβάνεται και η επιστροφή των 11 δισ. του ΤΧΣ στπο ΔΝΤ ώστε να εξοφληθεί ένα μέρος των δανείων και η σύσταση νέας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από το ΔΝΤ.

To πακέτο στήριξης των 240 δισ προς την Ελλάδα χωρίζεται μεταξύ ενός προγράμματος του ΔΝΤ που τρέχει μέχρι τα μέσα του 2016, και ενός της ΕΕ που θα πρέπει να κλείσει στο τέλος του έτους.
Το ερώτημα του πώς θα βγει η Αθήνα από τα προγράμματα αυτά θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.

Οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι ελάχιστες λόγω αντιδράσεων από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι.

"Η εμπλοκή του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη, αλλά αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα σε μια σειρά από χώρες," σχολιάζουν. «Είναι καλό να υπάρχει ένας εξωτερικός οργανισμός που θα εμπλακεί και θα λάβει μέρος της ευθύνης αλλά και θα κάνει ό, τι χρειαστεί σε περίπτωση ανάγκης."

«Το ΔΝΤ προσφέρει αυστηρότητα". "Και αν δεν υπάρχει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, ορισμένα μέλη δεν θα συμφωνήσουν (σε μια νέα πιθανή πίστωση)."

Η κυβέρνηση συνασπισμού στην Αθήνα, εν τω μεταξύ, επιθυμεί να αποσχιστεί από το Ταμείο για πολιτικούς λόγους πριν από τις ενδεχόμενες εκλογές την ερχόμενη άνοιξη. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν θέλει να είναι δεσμευτεί σε νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πιστωτική γραμμή μετά το πρόγραμμα χωρίς κάποια μορφή μνημονίου. Έτσι, η ερώτηση που προκύπτει είναι το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσίαζε μία ενδεχόμενη νέα εμπλοκή του ΔΝΤ στους Ελληνες πολίτες.

Σε αντίθεση με την Πορτογαλία και τη Γερμανία, οι πιστωτές είναι απρόθυμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, λόγω της πίεσης της χρηματιστηριακής αγοράς, εν μέσω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους και των καθυστερήσεων στην συμφωνία από την πέμπτη αναθεώρηση της τρόικας.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη ή λόγος για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, εν μέρει επειδή θα πρέπει να συμφωνηθεί από τους νομοθέτες σε διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αλλά και επειδή υπάρχουν αρκετά αναξιοποίητα κεφάλαια στην Ελλάδα - περίπου 11 δισ. - που προορίζονταν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πιστωτικού ταμείου έκτακτης ανάγκης, μία πιθανότητα που συζητείται, σύμφωνα με τις πηγές, θέλει την Ελλάδα να επιστρέφει μερικά από τα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Το ΔΝΤ τότε θα δημιουργήσει μια νέα, ξεχωριστή, γραμμη πίστωσης που θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί ένα μνημόνιο συμφωνίας με το ΔΝΤ, αν και θα είναι σε θέση να "παίξει το χαρτί" ότι κατάφερε να βγει από το προηγούμενο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Όπως τόνισε η πηγή της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτύχει με την πέμπτη αναθεώρηση της αξιολόγησης. Εάν η επανεξέταση δεν πραγματοποιηθεί, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν υποθετικά να συμφωνήσουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα με κατάρτιση ένος νέου Μνημονίου.

Ταυτόχρονα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σπρώχνουν την Ελλάδα προς το ECCL που παρέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όταν τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα.

Το ECCL είναι "το κεντρικό σενάριο" ενώ καυτό ζήτημα αποτελεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

"Είναι δύσκολο να το "καταπιούν" οι Έλληνες", δήλωσε η πηγή, αναφερόμενος στην μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ.
"Υπάρχει σημαντικός πολιτικός συμβολισμός γύρω από αυτό."

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.