Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ευρωπαίος Αξιωματούχος: Ή τα βρίσκετε με την τρόικα ή ακόμη ένας χρόνος μνημόνιο


«Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου», δήλωσε σήμερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος...



Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, για 12 μήνες, του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, σε περίπτωση, βεβαίως, που δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους η αξιολόγηση από την Τρόικα, αλλά και η συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Πηγή της ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την Τρόικα εξηγεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βασιστεί σε τεχνικούς λόγους, όπως η κεφαλαιακή επάρκεια ορισμένων τραπεζών. Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να περάσει από την κρησάρα των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν. Αντιστοίχως, από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα πρέπει να περάσει και η προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL), με την οποία η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε «νέα φάση».

Κι όλα πριν κρίσιμης τηλεδιάσκεψης μεταξύ του υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του ελεγκτικού κλιμακίου, που έχει οριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 8 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε στο newmoney.gr, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, πηγές της Ευρωζώνης δείχνουν να μην «βιάζονται», όσον αφορά στην επιστροφή των ελεγκτών στην ελληνική πρωτεύουσα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή θα μπορούσε να γίνει και προς τα τέλη της επόεμενης εβδομάδας.

Μετά το πέρασμα, ωστόσο, και αυτού του χρονικού ορίου, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα πράγματα θα βρίσκονται σε «οριακό» σημείο, αφήνοντας «στον αέρα» την τύχη της διαπραγμάτευσης -και της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.