Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Το «όχι» της τρόικας φέρνει σε αδιέξοδο την κυβέρνηση


Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που τις τελευταίες ώρες επιχειρούνται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τις διαρροές αλλά και τις...


 επίσημες τοποθετήσεις για επικείμενη συνάντηση και τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών διαρκώς να πληθαίνουν, φαίνεται πως το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία, εξαιτίας κυρίως της διαφαινόμενης άρνησης της τρόικας να επιστρέψει στην Αθήνα, αν η τελευταία δεν αποφασίσει να πει το «ναι» στα προαπαιτούμενα.
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αντίθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί το τελεσίγραφο των δανειστών το οποίο λήγει σήμερα Τετάρτη, φοβούμενος ότι σε περίπτωση υποχώρησης η κυβέρνησή του, δεν θα έχει μέλλον. Μια κυβερνητική υποχώρηση τη δεδομένη στιγμή εκτιμάται πως θα αποτελέσει θρυαλλίδα ραγδαίων εξελίξεων που όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες θα οδηγήσουν σε εκλογές και αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε μία τόσο κρίσιμη καμπή προς την τελική αξιολόγηση. Απόρροια αυτού του γεγονότος είναι και οι προσπάθειες να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου ο τελευταίος να μπει στο κάδρο των διαπραγματεύσεων, με σκοπό να περιοριστεί η δυναμική που εμφανίζει ελέω και των πολιτικών εξελίξεων.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη μέγγενη της τρόικας, καθώς παρά τις έξι τακτικές υποχωρήσεις που αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης, οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι οι εταίροι μας δύσκολα θα δεχθούν «εκπτώσεις» στα προαπαιτούμενα για την επιστροφή της τρόικας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα σημάνει την έναρξη των συζητήσεων για έξοδο από το μνημόνιο. Ζητούν δηλαδή να πάρει πίσω ακόμα και τη ρύθμιση των 72 δόσεων, με τον ίδιο πρωθυπουργό να κινδυνεύει σε περίπτωση που γίνει αυτό να εκτεθεί ανεπανόρθωτα καθώς είναι πλήρως ακάλυπτος για τις εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ, αλλά και την αφήγηση περί εξόδου από το Μνημόνιο.

Πού οπισθοχωρεί η κυβέρνηση
• Στη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και νέου πάγιου συστήματος αξιολόγησης που θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2016.

• Σε μέτρα περιστολής δαπανών σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ , περιλαμβανομένων αποχωρήσεων προσωπικού.

• Στην αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις (η προκήρυξη απεργίας θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου).
• Στη επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ).

Ο Χαρδούβελης «σάκος του μποξ»
Φαίνεται πως τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων πληρώνει στην παρούσα φάση ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος λίγες ημέρες αφού του αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες, μετατρέπεται εκ νέου σε σάκο του μπούξ, τούτη τη φορά με πρόσχημα τον ΕΝΦΙΑ και την περιβόητη διαμάχη για τις 100 δόσεις.
Στο μεταξύ παραμένει αγεφύρωτο μέχρι αυτή την ώρα το χάσμα που έχει προκύψει αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015. Αυτό εκτιμάται από τους δανειστές στα 2 έως ακόμη και 3,5 δισ. ευρώ, πράγμα το οποίο πεισματικά αρνείται το υπουργείο Οικονομικών. Η διαφωνία αυτή ωστόσο προκύπτει τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό, με τον οποίο όμως έχουν διαφωνήσει οι ελεγκτές.
Προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των δανειστών σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, απαιτείται, όπως εκπρόσωποί τους έχουν διαρρεύσει, η εύρεση ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα καλύψουν τυχόν δημοσιονομικές αστοχίες που θα ανακύψουν.
Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει, πράγμα το οποίο εκτιμάται από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πως θα συμβεί, είναι δύσκολο να αποκλειστεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και πριν από τις διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.