Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Μέσω offshore το νέο παλάτι του τέως


Στον Αγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι, δίπλα ακριβώς από τη βίλα του χρηματιστή Νίκου Δεβλέτογλου, ο οποίος έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση...


 Siemens, παρατηρείται μια μικρή αναστάτωση. Η μεγάλη σιδερένια πύλη της γειτονικής πολυτελέστατης κατοικίας με την αραβική αρχιτεκτονική παραμένει αρκετή ώρα ανοιχτή, γεγονός σπάνιο για την εποχή. Στο στενό δρομάκι που οδηγεί στη θάλασσα και συνορεύει με την αριστερή πλευρά της βίλας βρίσκονται σταθμευμένα τρία αυτοκίνητα που ανήκουν στο προσωπικό του σπιτιού. Είναι ίσως το μοναδικό οίκημα στην αποκαλούμενη και Ελληνική Ριβιέρα που σφύζει από ζωή. Εργάτες μπαίνουν και βγαίνουν, οδηγοί φορτηγών με στοιβαγμένα επιμελώς στις καρότσες τους έπιπλα και άλλα αντικείμενα ξεφορτώνουν και συνεργείο κηπουρών από την Αθήνα έχει αναλάβει για τον καλλωπισμό των κήπων, μια και κάποιες διορθωτικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην αρχιτεκτονική του τοπίου επιβάλλονται, σύμφωνα πάντα με τις εντολές των νέων ιδιοκτητών του ακινήτου.
Ναι, η είδηση ότι το «αραβικό παλάτι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, άλλαξε οικοδεσπότη επιβεβαιώνεται. Είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά το τίμημα της αγοραπωλησίας. Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ, τα μισά δηλαδή για ένα ακίνητο των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, όπως επισημαίνουν μεσίτες της αγοράς. «Αν αυτό δεν είναι ευκαιρία, τότε τι είναι;» σχολιάζουν, επιμένοντας ότι «ο τέως αγόρασε κοψοχρονιά». Λέγεται μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της αγοράς ο έκπτωτος βασιλιάς έβαλε στον πάγο και τα φιλόδοξα σχέδια που είχε για την ανέγερση του δικού του «παλατιού», που υποτίθεται ότι θα έχτιζε στη θέση Γκιαλέζα, μια περιοχή-κόμβο, αφού βρίσκεται εξίσου κοντά σε Σπέτσες, Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη, σε μια έκταση 40 στρεμμάτων, για τα οποία μάλιστα είχε δαπανήσει περισσότερα από 1,6 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, από τη μια το ενδεχόμενο να μπλέξει στα γρανάζια των δημοσίων υπηρεσιών και από την άλλη το προχωρημένο της ηλικίας του τον οδήγησαν στην απόφαση ότι η ευκαιρία για την αγορά ενός έτοιμου «παλατιού» σε τιμή ευκαιρίας, έστω κι αν αυτό δεν έχει σχεδιαστεί βάσει της προσωπικής του αρχιτεκτονικής αισθητικής, δεν πρέπει να χαθεί.
Το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας με αριθμό 23084 υπογράφηκε το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου στο γραφείο του συμβολαιογράφου Μανούσου Α. Μπολιώτη. Το τίμημα, όπως προαναφέρεται, είναι 5 εκατ. ευρώ. Η δε αντικειμενική αξία του ακινήτου 1.529.573,18 ευρώ.
Ως πωλητές αναφέρονται τα ονόματα του Λιβανέζου επιχειρηματία Μαρκ Σούρσοκ και της συζύγου του Βικτόρια-Εμελιν Σούρσοκ.
Ως αγοραστής δεν εμφανίζεται ο τέως βασιλιάς, αλλά η offshore εταιρεία Torcoll Properties LTD με έδρα τη Λευκωσία που συστήθηκε στις 16/4/2014 με αντικείμενο τα κτηματομεσιτικά.
Μοναδικός μέτοχος της υπεράκτιας εταιρείας είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρεται στα επίσημα κείμενα -άκουσον άκουσον!- ως... «η Αυτού Μεγαλειότης βασιλιάς Κωνσταντίνος».
Οπως και στο παρελθόν, με την αγορά των 40 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι που είχε γίνει και τότε μέσω offshore, ο ισχυρισμός του έκπτωτου μονάρχη είναι ότι κάνει τις συναλλαγές με αυτόν τον τρόπο επειδή δήθεν του το απαγορεύει ο νόμος του 1994 -με τον οποίο αποζημιώθηκε γενναιόδωρα για τη λεγόμενη «βασιλική» περιουσία που περιήλθε στο Δημόσιο- του έχει έμμεσα αφαιρεθεί η ελευθερία να συνάπτει συμβόλαια αγοράς ως Ελληνας πολίτης.
«Η επιλογή υπεράκτιας εταιρείας ήταν η μόνη λύση», είχε ισχυριστεί ο τέως παλαιότερα για τους εύπιστους που δεν θα του υπέβαλαν το ερώτημα πως αν όντως δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα ως Ελληνας υπήκοος, γιατί δεν το έκανε συστήνοντας μια κανονική ευρωπαϊκή εταιρεία και αποφεύγοντας την offshore.
Η τέως βασιλική οικογένεια επισκεπτόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη βίλα Σούρσοκ το περσινό καλοκαίρι. Ο νυν και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχαν συμφωνήσει προφορικά και έμενε να τακτοποιηθούν κάποιες μικρές λεπτομέρειες προτού πέσουν οι υπογραφές.
Αν είναι ένα πράγμα που κάνει ιδιαίτερο το συγκεκριμένο ακίνητο σε σχέση με τα υπόλοιπα στον Αγιο Αιμιλιανό, αυτό σίγουρα είναι η αραβική αρχιτεκτονική του. Εχουν χρησιμοποιηθεί τα καλύτερα υλικά, καθώς ο Λιβανέζος επιχειρηματίας είναι γνωστό ότι δεν φείδεται χρημάτων όταν ξοδεύει για την προσωπική του απόλαυση.
Στα δάπεδα δεσπόζει το μάρμαρο και στους εξωτερικούς τοίχους η πέτρα. Μέχρι και χειροποίητα πλακάκια από το Μαρόκο αγοράστηκαν για να τοποθετηθούν επιλεκτικά σε κάποιους χώρους προκειμένου να τονιστεί η ανατολίτικη φιλοσοφία που ακολουθεί στη ζωή ο θετός γιος του εκλιπόντα πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν.
Στον εξωτερικό χώρο το ενδιαφέρον του επισκέπτη επικεντρώνεται στον κήπο. Εχει σχεδιαστεί από αρχιτέκτονα τοπίου. Σιντριβάνια και ρυάκια με ειδικό φωτισμό προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα καθώς πέφτει το σκοτάδι. Εντυπωσιακή και η πισίνα των 30 μέτρων μπροστά από το σπίτι και λίγα μέτρα από το γαλάζιο της θάλασσας. Να σημειωθεί ότι η βίλα διαθέτει και πριβέ παραλία. Γι' αυτό ευθύνεται πιθανόν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ο οποίος δεν φρόντισε, για ευνόητους λόγους, να αφαιρέσει τον συρμάτινο φράχτη που είχε τοποθετήσει ο οικοπεδούχος στο τελείωμα του δρόμου δίπλα ακριβώς από την αριστερή πλευρά του σπιτιού που οδηγεί στην παραλία. Ο Σούρσοκ είχε τοποθετήσει και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, με κάμερες που ανιχνεύουν κάθε κίνηση ακόμα και στην παραλία. Είναι άγνωστο αν ο Κωνσταντίνος θα ακολουθήσει τις επιταγές του νόμου και θα ξηλώσει τον φράχτη ή θα προτιμήσει να τον αφήσει ως έχει επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Το ακίνητο περιλαμβάνει συνολικά 12 κρεβατοκάμαρες μαζί με αυτές του μόνιμου προσωπικού, το οποίο απαρτίζεται από τρία άτομα. Η πολυτέλεια είναι διάχυτη παντού, ακόμα και στα μπάνια των υπαλλήλων που εργάζονται για την καθαριότητα και τη συντήρησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.