Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Άνδρες μάθετε πως δεν θα χάνετε τα μαλλιά σας!

Η τριχόπτωση απασχολεί πολλούς άντρες δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη διάθεση και στη ψυχολογία τους. Περίπου το 85% των αντρών θα έχει σημαντική αραίωση των μαλλιών ήδη από την ηλικία των 50 ετών, ενώ μερικοί αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους πολύ πιο νωρίς...
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού


Η τριχόπτωση στους άντρες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο καταλήγει στη φαλάκρα. Υπάρχουν κάποιοι μύθοι για την φαλάκρα που πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Το να φοράει κάποιος καπέλο, να του ανακατώνει κάποιος τα μαλλιά, να χτενίζεται ή να κάνει styling στα μαλλιά του δεν είναι λόγοι που θα οδηγήσουν σε φαλάκρα. Βέβαια, καλό είναι να μην είστε πολύ σκληροί με τα μαλλιά σας για να αποφύγετε το σπάσιμο της τρίχας.

Από την άλλη μεριά αρκετές μελέτες δείχνουν μια σημαντική σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της επιδείνωσης της αντρικής τριχόπτωσης, οπότε έχετε έναν ακόμη λόγο για να το σταματήσετε.

Περισσότερο από το 95% της αντρικής τριχόπτωσης οφείλεται σε γενετικά αίτια και το υπεύθυνο γονίδιο μπορεί να προέλθει και από τους δύο γονείς. Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένα φάρμακα και ασθένειες ή το έντονο στρες μπορεί να είναι οι υπεύθυνοι παράγοντες.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει μια ποικιλία θεραπειών που συμβάλλουν, ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη των τριχών ή να κρυφτεί η απώλεια τους. Τοπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί διάλυμα μινοξιδίλης 5%, η οποία βελτιώνει το πρόβλημα κατά 40%-55% έπειτα από ένα χρόνο θεραπείας.

Συστηματικά μπορεί να χορηγηθεί φιναστερίδη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της υπερτροφίας του προστάτη), η οποία επιβραδύνει την εκφύλιση των τριχών, διεγείρει την ανάπτυξη νέων και βοηθά στη μετατροπή τους σε ώριμες τρίχες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της φιναστερίδης είναι μείωση της libido, διαταραχές εκσπερμάτωσης και στυτική δυσλειτουργία, οι οποίες είναι αναστρέψιμες με τη διακοπή του φαρμάκου.

Όταν η συστηματική ή η τοπική θεραπεία αποτυγχάνουν, η μεταμόσχευση και η προσθετική τριχών μπορεί να χρησιμοποιηθούν με καλά αποτελέσματα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
www.bountouri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.