Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα μόνοι; Ε, και;


Για άτομα πρόσφατα χωρισμένα και με ραγισμένη καρδιά. Μήπως είστε σε μια κακή σχέση και έχει ραγίσει η καρδιά σας; Μήπως μόλις χωρίσατε και υποφέρετε; Μήπως ανησυχείτε πώς θα αντεπεξέλθετε μόνη ή μόνος τώρα που έρχονται οι γιορτές;...



1. Να Θυμάστε ότι τα Χριστούγεννα είναι απλώς μια γιορτή…

Και λέγοντας «απλώς», εννοώ ότι δεν είναι η μαγική λύση στα προβλήματα της σχέσης σας… Παρόλο που πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή αγάπης της χριστιανοσύνης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι, αν είστε σε μια άσχημη σχέση ή αν έχετε χωρίσει πρόσφατα, θα γίνει κάτι μαγικό και τα πράγματα θα διορθωθούν.

Μην εναποθέσετε όλες τις ελπίδες σας για επανασύνδεση ή για βελτίωση της σχέσης στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα αγάπης και χαράς, διότι θα απογοητευθείτε. Είναι προτιμότερο να διατηρήσετε ρεαλιστικές προσδοκίες, να θυμάστε ότι τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται τις γιορτές και οι άνθρωποι δεν αλλάζουν μόνο και μόνο επειδή η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή. Γιορτάστε, περάστε όμορφα, αλλά μην βασιστείτε ότι θα γίνει κάτι μαγικό, για να αλλάξει ξαφνικά η σχέση σας.

2. Κερδίστε το μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό σας!

Ξεκινήστε από θέση ειλικρίνειας απέναντι στον εαυτό σας: Μην πάρετε ως αφορμή τις γιορτινές μέρες, για να ξεκινήσετε να παρακαλάτε, να διαπραγματεύεστε, να στέλνετε μηνύματα κάθε είδους και να τηλεφωνείτε στον/την πρώην, παρακαλώντας για επανασύνδεση και μια δεύτερη ευκαιρία. Το μόνο που καταφέρνετε, είναι να μειώνετε τον εαυτό σας, να σαμποτάρετε την αυτοεκτίμησή σας και να δημιουργείτε μια ατελείωτη δραματική κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά μακροπρόθεσμα. Υπήρχε κάποιος λόγος που χωρίσατε με τον άνθρωπό σας, και, πιστέψτε με, ο λόγος αυτός δεν έχει αρθεί ή αλλάξει μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα!

3. Φροντίστε τον εαυτό σας, ανοίξτε τα μάτια σας και χαράξτε την πορεία σας με κατεύθυνση προς τα εμπρός.

Ειδικά, τις γιορτινές μέρες οι άνθρωποι που έχουν πληγωθεί, αισθάνονται ακόμα πιο έντονα τον ψυχικό πόνο τους, νιώθουν την έλλειψη του συντρόφου τους και τείνουν να τελματώνουν σε αρνητικά συναισθήματα, αναμνήσεις και την αίσθηση ότι είναι ανήμποροι, απομονωμένοι και καθόλου αγαπητοί. Αυτό, όμως, είναι ένα παιχνίδι που παίζει το μυαλό του πληγωμένου ανθρώπου και υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει κανείς το πως βλέπει τα πράγματα.

Προσέξτε! Δεν αρνούμαι τον πόνο, δεν ακυρώνω τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά τονίζω ότι κανείς έχει την επιλογή να κάνει κάτι άλλο με τη ζωή του από το να βυθιστεί στο τέλμα της αυτολύπησης. Έτσι, μπορείτε να ζυγίσετε τις επιλογές σας, να διαλέξετε να περάσετε ήρεμα, με καλούς φίλους ή οικογένεια, να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας και να επιλέξετε να προχωρήσετε τη ζωή σας, άσχετα με το τι συνέβη στον αισθηματικό τομέα.

4. Μην καταστρέψετε τις γιορτές σας!

Οι άνθρωποι με τη ραγισμένη καρδιά δεν είναι μόνο οι χωρισμένοι: είναι και όσοι βρίσκονται σε μια δύσκολη σχέση που έχει συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, ή που συνδέονται με άτομα ήδη παντρεμένα ή δεσμευμένα (τα οποία εννοείται ότι δίνουν όρκους αγάπης και πίστης, αλλά ωστόσο δεν απαγκιστρώνονται από το άλλο, το ‘μόνιμο’ πρόσωπο). Μην παίρνετε τις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις του/της συντρόφου ότι σας αγαπάει τρελά, ότι θα του λείψετε τις γιορτές, ότι δεν θα πρέπει να έχετε καμία επικοινωνία επειδή μπορεί να αποκαλυφθούν, ότι τα πράγματα σύντομα θα αλλάξουν, κλπ, κλπ. Με δυο λόγια, μην εξαρτάστε από τον/τη σύντροφο και τις υποσχέσεις αγάπης και ραντεβού σύντομα και, βέβαια, μην εξαρτάστε από την ελπίδα ότι ο/η πρώην θα εμφανιστεί τα Χριστούγεννα και θα αλλάξει τη ζωή σας. Οι ψεύτικες ελπίδες και η αναμονή είναι ο σίγουρος τρόπος για να είστε στεναχωρημένοι και ‘ξινοί’, το εισιτήριο για να χαλάσετε τις γιορτινές σας μέρες.

5. Μην κάνετε την πρώτη κίνηση!

Οι ερωτευμένοι που έχουν χωρίσει τείνουν να ψάχνουν αφορμές για να επανασυνδεθούν με το αγαπημένο τους πρόσωπο, κάτι που δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες. Αυτό συμβαίνει επειδή το άλλο άτομο ενδεχομένως να ανταποκριθεί σε κάποιο βαθμό, οπότε το άτομο με τη ραγισμένη καρδιά ερμηνεύει τη στάση του άλλου ως σίγουρο σημάδι επανασύνδεσης –μόνο και μόνο για να απογοητευτεί. Να θυμάστε ότι μέσα στις γιορτές κάθε δώρο, ευχετήρια κάρτα, sms, ή άλλη επικοινωνία με το πρόσωπο που χωρίσατε κουβαλάει το βάρος των προσδοκιών σας! Με άλλα λόγια, κάτι περιμένετε σε αντάλλαγμα και, αν δεν το πάρετε (που είναι και το πιθανότερο) θα απογοητευθείτε οικτρά. Τι περιμένετε από τον/την πρώην σας; Πώς νομίζετε ότι η κίνησή σας θα αλλάξει αυτό το άτομο;
Ρωτήστε με ειλικρίνεια τον εαυτό σας: «γιατί παίρνω δώρο/στέλνω μήνυμα στον άνθρωπο που έδωσε τέλος στη σχέση μας; Τι περιμένω;». Αν απαντήσετε «αυτό είναι το σωστό μετά από τόσα χρόνια μαζί», ή «γιορτές είναι..», αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε καλλιεργήσει αρκετή αυτογνωσία, για να ξέρετε τι είναι σωστό για εσάς.

6. Φτιάξτε τη ζωή σας!

Μη συνδέετε την ευτυχία σας με το άτομο που σας άφησε! Όσο οδυνηρό και αν είναι, όποιες και αν είναι οι λεπτομέρειες, ο πόνος είναι πόνος και, φυσικά, είναι δύσκολο να δείτε πέρα από αυτό, ειδικά όταν ο χωρισμός είναι φρέσκος. Όμως, θα πρέπει να επενδύσετε στον εαυτό σας και στην προσωπική σας εξέλιξη, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στον αισθηματικό τομέα. Θυμηθείτε ότι οι γιορτινές μέρες είναι μέρες αγάπης όχι μόνο για να έχει κανείς σύντροφο, αλλά και για να αγαπάει τον εαυτό του, την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες του… Αντί να κλειστείτε στο καβούκι σας και να μιζεριάσετε, κάντε ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σας: πάρτε την απόφαση να φτιάξετε τη ζωή σας και κάντε το πρώτο βήμα περνώντας καλά χωρίς τον/την πρώην!

7. Αν ο/η πρώην επικοινωνήσει μαζί σας τις γιορτές, καταρχήν ρωτήστε τι ακριβώς θέλει!

Διατηρήστε μια υγιώς σκεπτικιστική στάση: ο/η πρώην επικοινωνεί μαζί σας εντελώς ξαφνικά μέσα στις γιορτές. Πριν θριαμβολογήσετε, ρωτήστε τον/την τι ακριβώς επιθυμεί και τι έχει στο νου του. Αν δεν ρωτήσετε, κινδυνεύετε να πέσετε θύμα των δικών σας επιθυμιών, ελπίδων και προσδοκιών, που πιθανόν να μη σχετίζονται με τις επιθυμίες του άλλου ατόμου. Έτσι, ο/η πρώην μπορεί απλώς να θέλει παρέα για τις γιορτές, να έχει πιεί κάτι παραπάνω και γι’ αυτό να σας στέλνει ένα γλυκό μήνυμα, κοκ, και εσείς να ερμηνεύσετε τη συμπεριφορά του/της ως ξεκάθαρο σημάδι επανασύνδεσης. Το κλειδί είναι να μη κάνετε υποθέσεις! Ρωτήστε, πάρτε ξεκάθαρες απαντήσεις και έτσι θα προστατέψετε τον εαυτό σας από περαιτέρω απογοητεύσεις και στεναχώριες.

8. Στηρίξτε το δικό σας ‘Εγώ’, όχι το Εγώ του/της πρώην.

Σας παίρνει τηλέφωνο, αφήνει να φανεί ότι ξαναενδιαφέρεται και εξαφανίζεται πάλι; Δίνει υποσχέσεις που δεν τις κρατάει; Σας έχει σε αναμμένα κάρβουνα και περιμένετε τις καλές εξελίξεις που πρόκειται να έρθουν; Λυπάμαι που θα σας προσγειώσω απότομα, αλλά όλα αυτά αποτελούν φθηνές τακτικές για να τονώσει ο/η πρώην σας το εγώ του, να νιώσει ότι εξακολουθείτε να τον/την θέλετε και ότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να σας έχει πίσω (πιθανότατα για να κάνει μία από τα ίδια που οδήγησαν στο χωρισμό σας..). Όλο αυτό είναι ενέργεια που, λανθασμένα, επικεντρώνετε στο άλλο άτομο.
Μήπως πάλι αναμηρυκάζετε τι έγινε στο παρελθόν, αναλύετε τις συζητήσεις σας, προσπαθείτε να βρείτε που ακριβώς κάνατε λάθος και αφιερώνετε όλες τις σκέψεις και την ενέργειά σας στον/την πρώην σας;
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις υπερ-επενδύετε ενέργεια στον/την πρώην και καλό θα ήταν να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και σε όσα σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Ξεκινήστε να είστε καλοί και ανεκτικοί με τον εαυτό σας, μάθετε να μιλάτε θετικά στον εαυτό σας και χτίστε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Σας αξίζει το καλύτερο! Και ίσως το καλύτερο να μην κρύβετε στο παρελθόν και σε αυτό που χάσατε, αλλά στο μέλλον και σε αυτό που θα βρείτε!

9. Αφήστε τη νοσταλγία και τις φαντασιώσεις και πιάστε… τη στατιστική!

Οι άνθρωποι με ραγισμένη καρδιά τείνουν να θυμούνται τη σχέση τους με μια μεγάλη δόση φαντασίας και μικρή –ή ανύπαρκτη- δόση κοινής λογικής και χειροπιαστών γεγονότων. Έτσι, πριν αρχίσετε να θυμάστε μόνο τις καλές στιγμές, μόνο τα θετικά στοιχεία του/της πρώην, κάνετε ζουμ στα γεγονότα.
Πότε ξεκίνησε η σχέση; Πόσο καιρό κράτησε η ‘περίοδος του μέλιτος’, πριν αρχίσουν τα προβλήματα; Τι είδους προβλήματα ήταν αυτά; Πώς/ποιος τα δημιούργησε; Ήταν μια καλή και εύκολη ή μια κακή και δύσκολη (με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί) σχέση; Μήπως τελικά θυμάστε τα πράγματα πιο όμορφα απ’ ότι ήταν στην πραγματικότητα επειδή αυτό έχετε ανάγκη; Αν ναι, καιρός να αναθεωρήσετε και να βάλετε μια γερή δόση ρεαλισμού στην αξιολόγηση της σχέσης και του/της πρώην σας.

10. Αξιοποιήστε τις γιορτινές μέρες για να δώσετε στον εαυτό σας το δώρο της συγχώρεσης και να κάνετε μια νέα αρχή.

Κάνετε λάθος στην επιλογή συντρόφου; Δεν περιμένατε την κακή συμπεριφορά του/της πρώην; Δεν το είδατε ότι θα χωρίζατε; Σταματήστε να χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο, σταματήστε τις ενοχές, τις αυτοκατηγορίες και την αυτολύπηση και συγχωρήστε τον εαυτό σας! Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα όσα έγιναν, μπορείτε όμως να αλλάξετε το τι θα γίνει! Αξιοποιήστε την εμπειρία που αποκομίσατε από τη συγκεκριμένη σχέση για να καταλάβετε τον εαυτό σας, τις επιθυμίες σας, τα λάθη σας, τις επιλογές σας. Κρατήστε και αξιοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για το μέλλον. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τα όποια λάθη σας: η συγχώρεση είναι δύναμη!

πηγή: boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.