Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τι γίνεται με το γήπεδο της ΑΕΚ;


Προσφυγή 17 κατοίκων από Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα και Νέα Ιωνία κατά της κατασκευής του γηπέδου «Αγιά Σοφιά»...



του Νίκου Γερακάρη/antenna.gr

Στις 6 του ερχόμενου Μαρτίου θα κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη) η προσφυγή των 17 κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας κατά της κατασκευής του γηπέδου («Αγιά Σοφιά») της ΑΕΚ.

Η εκδίκαση του επίμαχου θέματος προσδιορίσθηκε για την παραπάνω ημερομηνία, οπότε θα συζητηθεί η προσφυγή των κατοίκων, που υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η κατασκευή του επίμαχου αθλητικού και πολυλειτουργικού κέντρου της ΑΕΚ σε έκταση 29.121 τετραγωνικών μέτρων (μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, τα εμπορικά καταστήματα, μουσεία, εστιατόρια κ.λ. που προβλέπονται) είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση των διατάξεων του νόμου 4277/2014 για τη δημιουργία κέντρου αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού, που προβλέπουν:

1. Τον αποχαρακτηρισμό δασικής και αναδασωτέας έκτασης,

2. Την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας επί των οδών Φωκών, Καππαδοκίας και Απάλειας,

3. Την δήμευση δημοτικής δασικής και αναδασωτέας και κοινόχρηστης περιουσίας χωρίς αποζημίωση,

4. Την τροποποίηση των όρων δόμησης, χωρίς την προβλεπόμενη από την νομοθεσία τροποποίηση του σχεδίου πόλης και

5. Την αλλαγή χρήσεων γης από χώρο στέγασης σε γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου με παράλληλες εμπορικές χρήσεις.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι:

«Η δασική έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας στην ΑΕΚ για την ανέγερση του γηπέδου είναι δημόσια αναδασωτέα έκταση και η αναδάσωσή της δεν έχει εκπληρωθεί.

Η δασική έκταση έχει παραχωρηθεί στον εν λόγω Δήμο από το υπουργείο Γεωργίας το 1969 και δεν επιτρέπεται η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της, χωρίς την έγγραφη έγκριση του υπουργού Γεωργίας.

Για την παραχώρηση της δασικής έκτασης, δεν προηγήθηκε η αναγκαία έγκριση του υπουργού Γεωργίας, ενώ παράλληλα έγινε αποχαρακτηρισμός έξι στρεμμάτων δασικής έκτασης.

Τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος απαγορεύουν τη μεταβολή των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός εάν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης, η παραχώρηση της δασικής έκτασης είχε γίνει στο ερασιτεχνικό Σωματείο της ΑΕΚ και όχι στο επαγγελματικό, σημειώνουν οι κάτοικοι.

Είναι αντίθετη στα άρθρα 2, 4 και 24 του Συντάγματος, όπως και αντίθετη σε Ευρωπαϊκές οδηγίες (85/387/ΕΟΚ και 97/11/ΕΚ) η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με την επέκταση και μετατόπιση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών. Και τούτο, διότι έγινε χωρίς την προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία τροποποίησης των σχεδίων πόλεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.