Τζίρο αρκετών χιλιάδων ευρώ κάνουν στην Αχαΐα οι αγοραπωλησίες παλαιών νομισμάτων και συγκεκριμένα, Οθωμανικών...
Όπως έχει ξαναγράψει ο «Κ», λόγω κρίσης άνοιξαν τα σεντούκια και βγήκαν στη συναλλαγή πολλά νομίσματα που επί χρόνια παρέμεναν κρυμμένα σε συλλογές ιδιωτών. Απαραίτητη διευκρίνιση είναι ότι δεν πρόκειται για παράνομες κατοχές και περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, δεδομένου ότι η κατοχή (για συλλογή) παλαιών νομισμάτων μη αρχαιοελληνικών η ρωμαϊκών δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Παρανομία υπάρχει μόνον όταν μιλάμε για αρχαία νομίσματα ή για τεράστια ποσότητα που προέρχεται από λαθρανασκαφή, δηλαδή αποκάλυψη κάποιου κρυμμένου θησαυρού δίχως την προβλεπόμενη απαιτούμενη άδεια από το κράτος. Τέτοια λοιπόν νομίσματα υπήρχαν για χρόνια φυλαγμένα σε μπαούλα, ιδίως σε σπίτια Αχαιών από τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Λόγω λοιπόν της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας και του αδιεξόδου πολλοί συλλέκτες πήραν τη μεγάλη απόφαση να εξαργυρώσουν τέτοια νομίσματα μόνο και μόνο για να πληρώσουν τον... ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους! Μάλιστα ο κύκλος της συναλλαγής ξεκίνησε πριν από ένα με δύο χρόνια και ήδη έχει καλοστηθεί ένα δίκτυο αγοραπωλησίας, με ενδιαφερόμενους κυρίως Τούρκους επιχειρηματίες, κυρίως από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Με άλλα λόγια δηλαδή,ξεπουλάμε σε Τούρκους τα νομίσματα, για να πληρώσουμε τα χαράτσια της τρόικας! Το δίκτυο ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων έχει στηθεί μέσω του διαδικτύου και πλέον θεωρείται απλός και εύκολος ο τρόπος και η διαδικασία που καλείται να ακολουθήσει κάποιος που κατέχει ένα τέτοιο νόμισμα προκειμένου να το πουλήσει. Όσο για την τιμή; Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή μπορεί να κυμανθεί, ανάλογα πάντα με το τι νόμισμα είναι αυτό και ποιας περιόδου, από 400 έως 1000 ευρώ! Και σημειωτέον υπάρχουν ορισμένοι που έχουν - ή είχαν - περισσότερα από ένα στην κατοχή τους...
ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: Φίλος του χάρισε νόμισμα και... πλήρωσε την εφορία!Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή γνωστού Πατρινού που είναι συλλέκτης αλλά δεν είχε τέτοια νομίσματα στην κατοχή του και βρέθηκα στα χέρια του ένα από αυτά ως... δώρο από επιστήθιο φίλο του. Εκείνος το βρήκε τυχαία στο χωράφι του ενώ όργωνε και το παρέδωσε στο φίλο του επειδή ήξερε πως του αρέσει να κάνει συλλογή. Ο πρώτος το καθάρισε από χώματα, το εξέτασε και συνειδητοποίησε ότι η αξία του ανερχόταν στα... 1200 ευρώ! Και πράγματι, το νόμισμα πουλήθηκε προ λίγων μηνών σε Κωνσταντινουπολίτη συλλέκτη έναντι αυτού του ποσού και ο Πατρινός μπόρεσε να πληρώσει μια από τις οφειλές του προς το δημόσιο!
Και με... χρυσές λίρες των Άγγλων: Ένα άλλο σκέλος που επίσης κάνει θραύση, όπως λέγεται, είναι οι χρυσές λίρες Αγγλίας. Βέβαια αυτή η διαδικασία είναι πιο... μυστικιστική αφού λόγω νομοθεσίας όχι και τόσο εύκολα ένας κάτοχος μπορεί να εμπορευτεί τέτοια νομίσματα. Όμως και για αυτά υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και μάλιστα από μεγαλοσυλλέκτες του εξωτερικού, ιδίως Βρετανούς. Ουσιαστικά, η πλειονότητα τέτοιων χρυσών λιρών προέρχεται από τις χρυσές λίρες παλαιάς κοπής της βασίλισσας Βικτωρίας, που έκρυψαν αντάρτες ή Γερμανοί στον πόλεμο. Τις λίρες έστελναν ως βοήθεια οι σύμμαχοι προς τις αντάρτικες ομάδες ρίχνοντάς τες με αλεξίπτωτα μέσα σε ανοξείδωτα βαρελάκια. Πολλές όμως είτε χάθηκαν είτε έπεσαν σε χέρια ανθρώπων οι οποίοι τις έκρυψαν αλλά δεν κατάφεραν να επιστρέψουν για να τις πάρουν και ανακαλύφθηκαν αργότερα από ιδιώτες σε χωράφια και στα βουνά. Και εδώ στην Αχαΐα, σε περιοχές όπως τα Καλαβρυτοχώρια, Ρακίτα, Ερύμανθο και αλλού.
Πηγή: date.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.