Στη λίστα θανάτου της Αλ Κάιντα βρισκόταν ο διευθυντής σύνταξης του Charlie Hebdo, Στεφάν Σαρμπονιέ, που εκτελέστηκε...
εν ψυχρώ από τους φανατικούς ισλαμιστές στα γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι.
Η συγκεκριμένη λίστα είχε δημοσιευθεί σε περιοδικό της Αλ Κάιντα το 2013 και σε αυτήν περιλαμβάνονται άλλες 10 προσωπικότητες που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν «προσβάλει», κατά τους ισλαμιστές, το Ισλάμ ή τον Μωάμεθ και καταζητούνται «νεκροί ή ζωντανοί».
Ας δούμε ποιοι είναι οι άλλοι δέκα άνθρωποι που βρίσκονται στη λίστα.
1. Carsten Juste, Δανός δημοσιογράφος
Ήταν αρχισυντάκτης της δανέζικης εφημερίδας Jyllands-Posten όταν, το 2005, είχε δημοσιεύσει σκίτσα που σατίριζαν τον Μωάμεθ. Αποχώρησε από την εφημερίδα τον Απρίλιο του 2008.
2. Terry Jones, Αμερικανός πάστορας
Μπήκε στο στόχαστρο της Αλ Κάιντα όταν ανακοίνωσε ότι θα κάψει 200 Κοράνια το 2010, στην επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Tελικά, δεν πραγματοποίησε την απειλή του…
3. Kurt Westergaard, Δανός σκιτσογράφος
Είναι ο σκιτσογράφος που σχεδίασε το σκίτσο με τον Μωάμεθ να φοράει μια βόμβα στο τουρμπάνι του. Δημοσιεύτηκε στη δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten το 2005, μαζί με άλλα 11 σκίτσα αναλόγου περιεχομένου.
4. Geert Wilders, Ολλανδός πολιτικός
Είναι αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία, του τέταρτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας. Εγινε περισσότερο γνωστός από την κριτική που άσκησε στο Ισλάμ, που συνοψίζεται στη φράση του «δεν μισώ τους μουσουλμάνους, μισώ το Ισλάμ».
5. Lars Vilks, Σουηδός καλλιτέχνης
Το 2007 έκανε μια σειρά από σκίτσα που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ σαν σκυλί. Τα σκίτσα θα εκτίθεντο σε έκθεση τέχνης τον Ιούλιο του 2007, ωστόσο ο φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος έκανε τους διοργανωτές να ανακαλέσουν την απόφασή τους.
6. Flemming Rose, Δανός δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ήταν ο υπεύθυνος για τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ στην εφημερίδα Jyllands-Posten, το 2005. Από τότε έχει γίνει φανατικός υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου.
7. Morris Swadic (ή Sadik, ή Sadek), Αμερικανοαιγύπτιος δικηγόρος, Κόπτης ακτιβιστής
Η αιγυπτιακή του ιθαγένεια ανακλήθηκε μετά την Αραβική Άνοιξη. Είναι ο άνθρωπος που μετέφρασε, τον Σεπτέμβριο του 2012, στα αραβικά το διαφημιστικό κλιπ για την αντι-ισλαμική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».
8. Salman Rushdie, Ινδοβρετανός συγγραφέας
Το βιβλίο που εξέδωσε το 1988 με τίτλοι «Οι σατανικοί στίχοι» είχε ευθείες αναφορές σε στίχους από το Κοράνι και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1989 εξέδωσε «ένταλμα θανάτου» του συγγραφέα. Ένας από τους εκδότες του βιβλίου δολοφονήθηκε, ενώ άλλοι δύο επέζησαν μετά από δολοφονικές απόπειρες εναντίον τους.
9. Ayaan Hirsi Ali, Σομαλή ακτιβίστρια, συγγραφέας και πολιτικός
Έγραψε το σενάριο της ταινίας του 2004 Submission («Υποταγή»). Ο τίτλος της ταινίας είναι μία από τις πιθανές μεταφράσεις της λέξης Ισλάμ. Μάλιστα, σε μια σκηνή της ταινίας μια μουσουλμάνα είναι γυμνή, με γραμμένους στίχους από το Κοράνι πάνω της. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Theo van Gogh, δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά από μουσουλμάνο φονταμενταλιστή.
10. Molly Norris, Αμερικανίδα καρτ
Το 2010, ανακήρυξε την 20ή Μαϊου ως την «ημέρα που ο καθένας μπορεί να ζωγραφίσει τον Μωάμεθ» (Everybody Draw Mohammed Day). Μάλιστα, σε σκίτσο της απεικονίζονται άψυχα αντικείμενα (όπως ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ντόμινο), καθένα από τα οποία ισχυριζόταν ότι είναι η πραγματική εικόνα του ιδρυτή του Ισλάμ. Εχει εκδοθεί «ενοτλή θανάτου» εις βάρος της από την Αλ Κάιντα. Πλέον ζει με άλλη ταυτότητα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.