Oι χρηματιστές υποστηρίζουν πως ο «πονοκέφαλος» μετά τις διακοπές αποτελεί συνέπεια των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα που γίνονται αντιληπτές από τους επενδυτές.
Με τον αντιτιθέμενο στη λιτότητα ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και να...
παραμένει αποφασισμένος να διαπραγματευτεί τους όρους διάσωσης της χώρας, περισσότερα προβλήματα θα μπορούσαν να έρθουν για τους κατόχους ομολόγων – ακόμη και αν το κόμμα δεν οδηγήσει τελικώς τη χώρα εκτός ευρωζώνης (η παραμονή στην ευρωζώνη συνεχίζει να είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, παρά το βίαιο οικονομικό βύθισμα των τελευταίων ετών).
«Είναι πολύ πιθανό πως ακόμη και αν κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πιέσει για την έξοδο, αλλά για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο Alberto Gallo, επικεφαλής της μακρο-πιστοληπτικής έρευνας της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας.
Ωστόσο, αυτό δεν έχει εμποδίσει τους οικονομολόγους από το να επιστρέψουν στο παλιό τους μοντέλο προβλέψεων για το εάν η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ. Οι σχεδιαστές στρατηγικής της Morgan Stanley χρησιμοποιούν την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως στοιχείο που υποδεικνύει τις πιθανότητες ενός Grexit.
Το ελληνικό δεκάχρονο ομόλογο έχει κάνει απότομη άνοδο μεγαλύτερη του 1% την Τετάρτη και πωλούνται με πάνω από 10% για πρώτη φορά σε περισσότερο από έναν χρόνο. Οι κινήσεις σε πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα να είναι ακόμη πιο ραγδαίες, με αυτά που λήγουν τον Ιούλιο του 2017 να αποδίδουν περισσότερο από 15%. Μια ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης – όπου τα μεσοπρόθεσμα ομόλογα βρίσκονται ψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα – συχνά αποτελεί δείγμα πως οι επενδυτές συνυπολογίζουν υψηλό κίνδυνο απώλειας.
Ωστόσο, ακόμη και πριν τις σημερινές κινήσεις, η Morgan Stanley εκτιμούσε πως οι επενδυτές αποδίδουν μια πιθανότητα 17% σε ένα σενάριο εξόδου από το ευρώ, σε σχέση με μια ουσιαστική μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Η πιθανότητα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή.
Παρά τη σοβαρότητα των κινήσεων, οι επιρροές σε άλλες αγορές της ευρωζώνης παραμένουν ελάχιστες. Πράγματι, χαρακτηριστικό της τελευταίας αναζωπύρωσης της μακροχρόνιας κρίσης της Ελλάδας είναι πως συγκριτικά δε μεταδίδεται καθόλου. Οι αποδόσεις σε Ισπανία και Ιταλία, που σε προηγούμενες περιπτώσεις εκτοξεύονταν μαζί με της Ελλάδας, έχουν αυξηθεί ελάχιστα, αλλά παραμένουν ιστορικά χαμηλά.
«Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποδίδουν μεγαλύτερη πιθανότητα ενός Grexit από ότι άλλες αγορές», είπε ο Andrew Sheets, επικεφαλής στρατηγικών της Morgan Stanley.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στον ότι αναμένεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – πιθανώς αυτόν τον μήνα. Όμως η Ελλάδα θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα: η συνάντηση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο θα γίνει λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, κάνοντας πιο δύσκολο να πειστούν κάποιοι διστακτικοί δημιουργοί πολιτικών για την ποσοτική χαλάρωση.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.