Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Snowden: Το iPhone διαθέτει λογισμικό κατασκοπείας!

Τον Edward Snowden τον έχουμε γνωρίσει από τις αποκαλύψεις στις οποίες έχει προβεί κατά καιρούς, “ξεμπροστιάζοντας” την εθνική υπηρεσία πληροφοριών των Η.Π.Α (NSA) και αποκαλύπτοντας την ...


τεράστια επιχείρηση παρακολούθησης και υποκλοπών που είχε στήσει σε όλο τον κόσμο, παγιδεύοντας ακόμα και κινητά τηλέφωνα Ευρωπαίων πολιτικών.

Πριν από μερικούς μήνες ο Snowden είχε μιλήσει για το πόσο απροστάτευτοι σε θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας είναι όσοι χρησιμοποιούν δημοφιλή προγράμματα και online υπηρεσίες, όπως το Dropbox και το Facebook, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο συζητήσεων στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Μια νέα δήλωση του έμπιστου δικηγόρου του Snowden φαίνεται ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Apple, καθώς σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της NSA τα iPhone κρύβουν κατασκοπευτικό λογισμικό που μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για τους χρήστες χωρίς να το γνωρίζουν.

Παρόλου που πρόκειται για την δημοφιλέστερη συσκευή στον πλανήτη και θα περίμενε κανείς ότι έστω και ένας προγραμματιστής θα είχε βρει κάτι σχετικά με το εν λόγω θέμα είναι η πρώτη φορά στα επτάμιση χρόνια από την κυκλοφορία του iPhone όπου κάποιος – και μάλιστα ο συγκεκριμένος κάποιος – δηλώνει ανοιχτά κάτι τέτοιο.

Όπως είπε ο Snowden στον έμπιστο δικηγόρο του, τα iPhone έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιούν κρυφά “ειδικό software” που συλλέγει πληροφορίες για χρήστες χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν το παραμικρό για το γεγονός ότι οι συσκευές τους συγκεντρώνουν ευαίσθητες πληροφορίες τους.

Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν σε πρόσφατη συνομιλία του δικηγόρου του Snowden, Anatoly Kucherena με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, RIA Novosti, σε μια συζήτηση που κάλυψε αρκετά θέματα. Ένα από αυτά ήταν φυσικά και το iPhone, με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από την πλευρά του Kucherena.Ο δικηγόρος του Edward Snowden, Anatoly Kucherena, με τα έγγραφα χορήγησης πολιτικού ασύλου στον Snowden ανά χείρας

“Ο Edward ποτέ δεν χρησιμοποιεί iPhone, έχει μια απλή συσκευή, καθώς το iPhone έχει ειδικό λογισμικό που μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα χωρίς να πατήσει κάποιο κουμπί ο κάτοχος της συσκευής και να συλλέξει πληροφορίες του. Γι' αυτό το λόγο και παρόλο που βρίσκεται σε ασφαλές έδαφος αρνείται να χρησιμοποιήσει την εν λόγω συσκευή”.

Γεγονός είναι ότι ο Snowden έχει πρόσβαση σε μυστικά έγγραφα μυστικών υπηρεσιών, ενώ πρόσφαρα δημοσίευσε αρχεία που απέσπασε από την NSA τα οποία αποκάλυπταν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν σύστημα του iPhone για να εντοπίζουν την τοποθεσία των κατόχων της συσκευής. Παρ' ολα αυτά από τα εν λόγω έγγραφα δεν προκύπτει κάτι που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του δικηγόρου.

Αν και η τοποθέτηση δεν ήρθε απευθείας από τον “πληροφοριοδότη”, όπως αποκαλείται από τότε που έγινε παγκοσμίως γνωστός ο Snowden, δεν μπορεί να τεθεί θέμα εγκυρότητας της πηγής της είδησης, όταν μιλάμε για τον άνθρωπο που ίσως εμπιστεύτεται περισσότερο από κάθε άλλον. Από την άλλη πλευρά και δεδομένου ότι ο Snowden καταζητείται από τις αμερικανικές μυστικές βρίσκοντας πολιτικό καταφύγιο στην Ρωσία, το να χρησιμοποιήσει ένα smartphone όπως είναι το iPhone δε θα αποτελούσε και την σοφότερη κίνηση από μέρους του, έτσι δεν είναι; Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε να δούμε αν μέσα στις επόμενες ημέρες υπάρξει κάποια επιπλέον τοποθέτηση στο θέμα από τον Kucherena ή τον ίδιο τον Snowden.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.