Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Βερολίνο λίγο πριν το ραντεβού Βαρουφάκη-Σόιμπλε


Μπαράζ διαρροών από Αθήνα και Βερολίνο, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της κρίσημης συνάντησης Βαρουφάκη - Σόιμπλε, με τη Γερμανία να δίνει ακόμη και πολεμικό χαρακτήρα στις επικείμενες συζητήσεις....






Αναλυτικά το ιστορικό:

Η αρχή έγινε με το έγγραφο - βόμβα, που παρουσίασε το πρακτορείο Reuters και το οποίο ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει όλες τις ελληνικές προτάσεις και καλεί την Αθήνα να αφήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Το τελεσίγραφο του Βερολίνου

Να υπαναχωρήσει από τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών διακυβέρνησης και να επανέλθει στις συμφωνηθείσες με τους πιστωτές της οικονομικές πολιτικές θέλει η Γερμανία από την κυβέρνηση Τσίπρα, βάσει απόρρητου εγγράφου -που επικαλείται το Reuters- με το οποίο θα προσέλθει στη συνεδρίαση του Euro Working Group αύριο, Πέμπτη.

Το Βερολίνο απορρίπτει κάθε απομάκρυνση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο μισθό, απολύσεις, φορολογικό και συντάξεις.

Στο έγγραφο τονίζεται, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει πίσω τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας για βελτίωση των διογκωμένων δημοσιονομικών της μεγεθών και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

«Το Eurogroup χρειάζεται μια καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να μείνει το πρόγραμμα “στις ράγες”» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο-ντοκουμέντο που δημοσιοποιεί το Reuters.

«Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (χωρίς υποχώρηση όσον αφορά τα μέτρα), που καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων από την διαχείριση των εσόδων, τη φορολογία, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, των ιδιωτικοποιήσεων, της δημόσιας διοίκησης, της υγειονομικής περίθαλψης, των συντάξεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της εκπαίδευσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναδιαπραγματευτεί τους όρους για την οικονομική στήριξη από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής, αλλά και μεγαλύτερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, αναφέρει το Reuters.

Την ίδια ώρα, στο έγγραφο επισημαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί τέλος στην επιτήρηση από την Τρόικα, οι επισκέψεις της οποίας έχουν γίνει συνώνυμο απώλειας της κυριαρχίας για πολλούς Έλληνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο «το Βερολίνο ζητά η Τρόικα να παραμείνει στη θέση της».

Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τα δάνεια του EFSF αλλά και διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση», προσθέτει το δημοσίευμα, «θα πρέπει να δεχθεί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τις φορολογικές και στατιστικές αρχές».

Το Βερολίνο, όπως αναφέρει το Reuters, θέλει την Ελλάδα να συγκεντρώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό ώστε να καλυφθεί ο στόχος που έχει προσυμφωνηθεί.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ζητά από την Αθήνα να σεβαστεί τη συμφωνία ώστε να μειωθεί το δυναμικό των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000 εργαζόμενους, να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα που συνδέονται στενά με τις εισφορές και τις παροχές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό και να κάνει ευρύτερη χρήση αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, το Βερολίνο ζητά να συνεχιστούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας και ακινήτων, κυρίως την προώθηση ξένων επενδύσεων με στόχο να συγκεντρωθούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.

Στη λογική των σημείων που τονίζονται παραπάνω είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Χρειάζεται να γίνουν και μπορούν να γίνουν περισσότερα σε μια διμερή βάση καθώς και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» αναφέρεται στο κείμενο.

Η απάντηση του Μαξίμου

«Είναι προφανές ότι οι προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης», είναι η πρώτη άτυπη απάντηση κυβερνητικών πηγών, με βάση το περιεχόμενο του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters.Οι ίδιες πηγές όμως εκτιμούν ότι η ύπαρξη και μόνο του εγγράφου αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης και με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει τοΜνημόνιο. «Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές και δηλώνουν ότι τέτοιες προτάσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές. .

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης», τονίζεται από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει πολλά

Η Ελλάδα έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια όλοι οι ειδικοί, αλλά πρέπει να κάνει ακόμη πάρα πολλά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αύριο θα υποδεχτεί τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ανυπομονεί να μάθει πώς βλέπουν οι Έλληνες τον δρόμο τους στο εξής, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι την θεωρεί τώρα ισχυρότερη και δεν περιμένει κάποιο πραγματικό σοκ μέσω εκλογών, όπως στην Ελλάδα, ή και αλλού.

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ακόμη «μεγάλη ανοησία» την «απειλή» μιας «γερμανικής Ευρώπης» και τόνισε ότι η Γερμανία είναι τόσο ισχυρή διότι είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη στη δημοσιονομική της πολιτική. Τάχθηκε δε και πάλι κατά της δημιουργίας ανάπτυξης μέσω ελλειμμάτων και χρεών.

Μέρκελ: Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης

«Δεν νομίζω ότι οι θέσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα διαφέρουν μεταξύ τους», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και επανέλαβε ότι παραμένει σταθερή η γερμανική πολιτική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Τόνισε δε ότι ανυπομονεί να γνωρίσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε την αντίθεσή του προς ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο δήλωσε ανοιχτός σε μια συζήτηση για τους όρους του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.