Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, το ήμισυ του συνόλου των Γερμανών εργαζομένων θα είναι συνταξιούχοι, προειδοποιεί...
σε μελέτη του το Ινστιτούτο Bertelsmann. Χωρίς τους μετανάστες, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας είναι πιθανό να συρρικνωθεί από τα 45 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 29 εκατομμύρια εργαζομένους ή κατά 36% έως το 2050, τονίζει. Μάλιστα, η μελέτη, υπογραμμίζει πως η Γερμανία μέχρι και το 2050 θα χρειάζεται 500.000 μετανάστες ετησίως!
Με βάση την έρευνα ακόμη και αν ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών ισούταν με εκείνον των ανδρών και η ηλικία συνταξιοδότησης παρατεινόταν στα 70 έτη, τότε από αυτά τα μέτρα θα προέκυπταν μόνο 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραπάνω. Εντούτοις, μία περαιτέρω ψηφιοποίηση και ρομποτοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών θα μπορούσε να μειώσει αυτή την έλλειψη.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) εκτίμησε ότι το 2013 έφτασαν στη Γερμανία 429.000 μετανάστες. Το 2014 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και ξεπέρασε τις 470.000.
Μόνο οι 25.000 από τους 140.000 μετανάστες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που έφθασαν στη Γερμανία το 2013, ταξίδευσαν ειδικά για να βρουν μια θέση εργασίας, με την πλειοψηφία να μεταναστεύει είτε για να σπουδάσει είτε για να βρουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, αναφέρει η μελέτη. Οι υπόλοιποι 289.000 μετανάστες προέρχονταν από χώρες της ΕΕ.
Η έρευνα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν αρχίσει να βγαίνουν σιγά-σιγά από την κρίση, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερους εργαζόμενους και θα σταματήσει η φυγή προς τα έξω.
«Η Γερμανία δεν μπορεί να βασιστεί στην περαιτέρω υψηλή μετανάστευση από την ΕΕ. Πρέπει να λάβουμε μέτρα τώρα που η Γερμανία είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους πολίτες εκτός ΕΕ», τονίζει ο Γιοργκ Ντρέγκερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Bertelsmann.
Με βάσει την έρευνα, τέλος, η μελλοντική εσωτερική μετανάστευση από χώρες της ΕΕ προς τη Γερμανία είναι πιθανό να φτάνει περίπου τους 70.000 ετησίως. Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο προτείνει οι περισσότεροι εργαζόμενοι να εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.