Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Το σκάνδαλο Κοσκωτά 26 χρόνια μετά [εικόνες &video]


Η HuffPost Greece θυμάται μία από τις πιο πολυσυζητημένες δίκες του 20ου αιώνα με αφορμή την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ...


Είκοσι έξι χρόνια μετά το «Βρώμικο ’89» το Σκάνδαλο Κοσκωτά, παραμένει το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς της μεταπολιτευτικής Ελλάδας της «Αλλαγής». Κυρίως όμως ήταν η πρώτη μεγάλη ένδειξη του πολιτικού σκηνικού της διαφθοράς που θα επικρατούσε τα επόμενα χρόνια καθώς και της διαπλεκόμενης σχέσης μεταξύ των τραπεζών, της κυβέρνησης και των ΜΜΕ στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.


Ο Ελληνοαμερικάνος Γιώργος Κοσκωτάς ξεκίνησε να δουλεύει στην Τράπεζα Κρήτης ως απλός υπάλληλος το 1979, και ενώ τον καταζητούσαν ήδη στην Αμερική για πλαστογραφία. Πέντε μόλις χρόνια αργότερα σε μια ιστορία που θυμίζει Χολιγουντιανό σενάριο, ο Κοσκωτάς είχε καταφέρει να αγοράσει την Τράπεζα Κρήτης και να δημιουργήσει έναν Κολοσσό των ΜΜΕ τη «Γραμμή» με έξι περιοδικά, τρεις εφημερίδες (ανάμεσα τους και η Καθημερινή καθώς και η Βραδυνή) κι έναν ραδιοσταθμό, ενώ το 1987 αγόρασε και τον Ολυμπιακό. Σε όλη αυτή την ιλιγγιώδη πορεία του προς την κορυφή ο Γιώργος Κοσκωτάς, που αργότερα έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο ως «Ο μεγαλοαπατεώνας», βάδισε χέρι-χέρι με την τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια άτυπη αλλά ιδιαίτερα βολική συμφωνία: ο Κοσκωτάς θα παρείχε στήριξη στην εξουσία, και για αντάλλαγμα η κυβέρνηση θα του παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη. Οι απωθητικές λεπτομέρειες αυτής της συναλλαγής ήρθαν στην επιφάνεια λίγο αργότερα.

Από το 1987 και μετά πλήθαιναν οι φωνές που ρωτούσαν τον αυτονόητο : Πως ένας υπάλληλος τραπέζης κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, κι ένας από τους ισχυρότερους άντρες στη χώρα μέσα σε λίγα χρόνια; Και κυρίως, τι συμφέροντα εξυπηρετούσε; Οι υπόλοιποι εκδότες της εποχής άρχισαν να βγάζουν στη φόρα τις πλαστογραφίες του παρελθόντος ενώ η πίεση για φορολογικό έλεγχο γινόταν πλέον αναπόφευκτη.
Σε συλλογικό επίπεδο η υπόθεση Κοσκωτά- θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει σαν μια προειδοποίηση για τη διαφθορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος ή τις σχέσεις εξουσίας, media και τραπεζών. Το μήνυμα της υπόθεσης Κοσκωτά ήταν ξεκάθαρο.H ελληνική κοινωνία όμως, απ’ ότι αποδείχτηκε, ήταν μάλλον ανέτοιμη για να το λάβει.



Ο Γιώργος Κοσκωτάς την εποχή του Ολυμπιακού.Ο Κοσκωτάς που ένιωθε προφανώς τον κλοιό να σφίγγει ξεκίνησε τις σπασμωδικές κινήσεις: Ενδεικτική άσκηση δημοσίων σχέσεων ήταν η απόκτηση του Ούγγρου ποδοσφαιριστή Λάγιος Ντέταρι για 3 δις δραχμές (μέχρι τότε ήταν η ακριβότερη μεταγραφή παίκτη στην ιστορία μετά από αυτήν του Ντιέγκο Μαραντόνα). Την ίδια περίοδο ο Κοσκωτάς δωροδόκησε εμμέσως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μένιο Κουτσόγιωργα με 1.2000.00 δολάρια σε λογαριασμό στην Ελβετία με αντάλλαγμα τον περίφημο Κουτσο-νόμο ο οποίος θα του παρείχε προνόμια σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου στην Τράπεζα Κρήτης.



O Kοσκωτάς λίγο πριν το «τέλος» μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση το 1988. Στις 19 Οκτωβρίου του ασκήθηκε ποινική δίωξη αφού διαπιστώθηκε ότι είχε υπεξαιρέσει περίπου 32 δις από την Τράπεζα Κρήτης.


13 Ιουλίου 1989: Ένα μήνα μετά το σχηματισμό συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- Συνασπισμού, ο Aνδρέας Παπανδρέου παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Πέντε μόλις μέρες μετά το γάμο του αποφασίζεται η σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή προκείμενου να διαπιστωθεί η ενοχή του ή μη (καθώς και των Μένιο Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Γιώργου Πέτσου και Παναγιώτη Ρουμελιώτη) αναφορικά με το Σκάνδαλο Κοσκωτά. Το Σεπτέμβριο αποφασίζεται η παραπομπή και των πέντε στο Ειδικό Δικαστήριο.



13 Μαρτίου 1989. Το πανίσχυρο τότε περιοδικό ΤΙΜΕ κυκλοφορεί με τον τίτλο The Looting of Greece (Η λεηλασία της Ελλάδας) και αποκλειστική συνέντευξη του Κοσκωτά από τις φυλακές του Σάλεμ στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνέντευξη είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον εκδίδουν στην Ελλάδα το 1991



11 Μαρτίου 1991: Ξεκινά το Ειδικό Δικαστήριο υπό την προεδρία του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου και άλλων 12 τακτικών δικαστών αλλά το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης έχει στραφεί στα πολιτικά πρόσωπα που δικάζονται και όχι στον ίδιο το Γιώργο Κοσκωτά




Οι ένθερμοι οπαδοί του Ανδρέα Παπανδρέου διαμαρτύρονται έξω από το Δικαστήριο. «Και τη σύνταξη μου που παίρνω από τον Αντρέα την παίρνω» λέει μια κυρία.



Ειδικό Δικαστήριο: Στα αριστερά ο Γιώργος Πέτσος, στα δέξια ο Μένιος Κουτσόγιωργας.


Ήταν η πρώτη δίκη που μεταδόθηκε ζωντανά στην Ελληνική Τηλεόραση. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ήταν μεγάλο, ειδικά στις αρχές της δίκης, Από τους πέντε κατηγορούμενους δικάστηκαν μόνοι οι 2. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας) είχε εκλεγεί Ευρωβουλευτής και η ασυλία του δεν είχε αρθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Μένιος Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο θάνατος του Μένιου Κουτσόγιωργα που ήταν και το πρόσωπο «κλειδί» της υπόθεσης ήταν κομβικός για την εξέλιξη της Δίκης.



Κατάθεση του Γιάννη Καμάρα, Επίτροπου της Τράπεζας Κρήτης στη διάρκεια του Σκανδάλου Κοσκωτά


Εμφανώς αγχωμένος ο Γιώργος Κοσκωτάς ξεκινά την κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο.Ο Δημήτρης Τσοβόλας καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλακή (ποινή εξαγοράσιμη), ενώ ο Γιώργος Πέτσος καταδικάστηκε σε δεκάμηνη φυλάκιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε για μια μόλις ψήφο (7 υπέρ-6 κατά) Ο ίδιος ο Κοσκωτάς καταδικάστηκε σε 25χρονη κάθειρξη.



1997: H Εισαγγελία Εφετών ασκεί έφεση για την υπόθεση του Γιώργου Κοσκωτά διαφωνώντας με την αρχική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η ποινή του Κοσκωτά όμως δεν αλλάζει και παραμένει στα 25 χρόνια.




Ο Γιωργος Κοσκωτας με τις κόρες του στο Εφετείο το 2000



2001: Aποφυλάκιση Γιώργου Κοσκωτά από τις Φυλακές Κορυδαλλού




Ο Γιώργος Κοσκωτάς με το γιο του στην αποφυλάκιση του το 2001

πηγή: HuffPost Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.