Την πρόθεσή του να ακυρώσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, εξαντλώντας όλους τους δυνατούς τρόπους για να μην...
επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από την αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ότι σε συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση κράτησε κρυφή τη σχετική απόφαση.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάλεσε τη ΡΑΕ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει «αμέσως» την απόφασή της, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που πνίγουν την ελληνική οικονομία και τους πολίτες
Ο υπουργός κάλεσε τη ΡΑΕ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει «αμέσως» την απόφασή της, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ανακοίνωση επισημαίνει ότι η απόφαση για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου 2014 -επί της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ- και τη χαρακτηρίζει «κάτι παραπάνω από προκλητική και κοινωνικά επαχθέστατη». Ακόμη αναφέρει ότι εσκεμμένα κρατήθηκε κρυφή από τον ελληνικό λαό και καταγγέλλει ότι η μεθόδευση δημοσιοποίησής της υπήρξε «απολύτως σκανδαλώδης».
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή η απόφαση «είναι διπλά απαράδεκτη επειδή λαμβάνεται σε περίοδο κρίσης, όπου τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πνίγουν επιπροσθέτως την ελληνική οικονομία και τους πολίτες».
Κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κάνουν λόγο για δόλιο πολιτικό σχεδιασμό και παραθέτουν στοιχεία για τα ΦΕΚ που έφεραν ημερομηνία 31-12-2014. Αναφέρουν ακόμα ότι μέχρι και την επομένη των εκλογών (26-1-2015) είχαν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και, ταυτοχρόνως, είχαν εκδοθεί και σε έντυπη μορφή, όλα τα ΦΕΚ που έφεραν ημερομηνία 31-12-2014, εκτός από το επίμαχο ΦΕΚ που αφορά την αύξηση της τιμής ρεύματος.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, τα παραπάνω αποκαλύπτουν αδιαμφισβήτητα ότι το επίμαχο ΦΕΚ κρατήθηκε σκοπίμως μακριά από τη δημοσιότητα ολόκληρη την προεκλογική περίοδο και για συνολικό διάστημα σχεδόν δυόμισι μηνών, ερήμην της νέας κυβέρνησης, για προφανείς πολιτικούς λόγους.
Συμπαιγνία
«Κρατήθηκε, μάλιστα, σε συμπαιγνία της απελθούσας συγκυβέρνησης με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφού η τελευταία, όπως αναγνωρίζει και η ίδια σε πρόσφατη ανακοίνωσή της (14-3-2015), είχε σπεύσει να ενημερώσει από την πρώτη στιγμή όλους τους τότε αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου.
Εξαπολύουν επίσης πυρά κατά της ΡΑΕ, λέγοντας πως «παρέλειψε» να ενημερώσει τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που καλούνται τώρα να πληρώσουν το μάρμαρο, «ξεχνώντας» για σχεδόν δυόμισι μήνες να κάνει το αυτονόητο που είναι να αναρτήσει την επίμαχη απόφασή της στην ιστοσελίδα της, που, κατά τα άλλα, παρέχει άμεση και πληρέστατη ενημέρωση για κάθε άλλη δραστηριότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Οι ανατιμήσεις του ΕΤΜΕΑΡ με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο κυμαίνονται από 4,4% έως και 31%. Στα νοικοκυριά το ποσοστό αύξησης είναι 4,4% (1,5 με 2 ευρώ το τετράμηνο), στις βιομηχανίες υψηλής τάσης (31%), στους αγρότες (13%), αλλά και για ορισμένες βιομηχανίες υπάρχουν μειώσεις 3%.
Το ΕΤΜΕΑΡ το πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των ιδιωτών προμηθευτών, για την επιχορήγηση των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ αλλά και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων για να μειώνουν τις εκπομπές CO2 (αντιστάθμιση ρύπων).
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τι είναι ο λογαριασμός ΕΤΜΕΑΡ
Η χρηματοδότηση των παραγωγών ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πρόσφατα και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, προκειμένου να μειώνουν τις εκπομπές αερίων ρύπων, είναι ο λόγος της επιβολής του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ διαχειρίζεται ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ). Τα χρήματα που συγκεντρώνονται δίνονται στους παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά, αιολικά και άλλα «πράσινα» συστήματα και από το 2014, ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ πάει και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Ελλειμματικός
Ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ πριν από χρόνια, λόγω της ανεξέλεγκτης αδειοδότησης μονάδων ΑΠΕ αλλά κυρίως λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών επιδότησης των παραγωγών ρεύματος εμφανίστηκε ελλειμματικός. Το 2013 είχε εκτιναχθεί στα 500 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν οι παραγωγοί ΑΠΕ να πληρώνονται ακόμη και με οκτάμηνη καθυστέρηση.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) είχε λάβει σκληρά μέτρα για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας». Είχε «κουρέψει» τις τιμές επιδότησης και είχε λάβει αποφάσεις για αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.
Ο λογαριασμός αυτός συγκεντρώνει έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ Στο τέλος του 2014 οι εκτιμήσεις ήθελαν το έλλειμμα να περιορίζεται στα 177 εκατ. ευρώ, ενώ για το τέλος του 2015 οι προβλέψεις τον θέλουν πλεονασματικό πια κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2014 η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έλαβε αποφάσεις για την ενίσχυση και των ενεργοβόρων βιομηχανιών με ποσό που εκτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ, που ενδεχομένως να διατηρούσε και στο τέλος του 2015 ελλειμματικό τον λογαριασμό. Αυτή τη διαφορά πήγε να καλύψει η ΡΑΕ με τις προτεινόμενες αυξήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.