Παρά το γεγονός ότι επετεύχθη η συμφωνία επέκτασης της τετράμηνης συμφωνίας με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναπαύεται γιατί τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά, τονίζουν οι Financial Times, παραθέτοντας πέντε διαγράμματα που...
αντικατοπτρίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει.
1. ΑΕΠ
Η οικονομία κατάφερε να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014, ύστερα από 5 χρόνια κρίσης που συρρίκνωσαν το ΑΕΠ κατά 25%. Αλλά η οικονομία που βρισκόταν σε θετική τροχιά τους πρώτους εννέα μήνες του προηγούμενου έτους συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 εν μέσω πολιτικής αστάθειας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 18,3% αλλά οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,3%.
2. PMΙ
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες, που αποτελεί το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης, καθώς βρέθηκε στις 48,3 μονάδες τον Ιανουάριο και στις 48,4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Επίσης, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν σημαντικά τον προηγούμενο μήνα καθώς η πολιτική αβεβαιότητα προκάλεσε πλήγμα στις εξαγωγές.
3. Αποπληθωρισμός
Η Ελλάδα έχει εισέλθει εδώ και δύο χρόνια σε αποπληθωρισμό. Η τελευταία άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν τον Φεβρουάριο του 2013. Η τάση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έδειξαν -2,8% τον Ιανουάριο.
Η πτώση οφείλεται εν μέρει στην παγκόσμια πτώση στις τιμές πετρελαίου, αλλά η πτώση στις τιμές ενέργειας είναι μονο η μία πλευρά του νομίσματος.
4. Η κυβέρνηση ξεμένει από ταμειακά αποθέματα
Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης σχεδιάστηκε για να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά του κράτους και να κατευθύνει την οικονομία σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι. Αλλά το αυστηρό μονοπάτι που της επέβαλλαν οι δανειστές δεν κατάφερε να βελτιώσει τον προϋπολογισμό του κράτους αφού η αυξημένη φορολογία προκάλεσε τη μείωση της συλλογής φόρων.
Στο τέλος η Ελλάδα κατάφερε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να ισοσκελίσει τα "βιβλία" της χωρίς να συμπεριλάβει τους τόκους αποπληρωμής.
Αυτό έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες τονίζει η βρετανική εφημερίδα. Επειδή η Αθήνα χρειάζεται να δανείζεται μόνο για να αποπληρώσει τους δανειστές κι έχει χρήματα για να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς η διαπραγματευτική της ισχύ αυξάνεται.
Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο η συλλογή φόρων έχει μειωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο κάτι που θα έχει σημαντικές συνέπειες στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015.
5. Οι εκροές καταθέσεων
Η κρίση στην Ελλάδα έχει συνοδευτεί από μια σταθερή εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Υπολογίζεται ότι αυτή ανέρχεται σε 240 δισ. ευρώ, με τα μισά από αυτά, και παραπάνω, να έχουν φύγει κατά την περίοδο 2009-2012.
Ο φόβος που υπαγόρευσε την κίνηση αυτή ήταν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η σύγκρουση της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές προκάλεσε νέες μαζικές εκροές, με τις καταθέσεις να υποχωρούν κατά 12,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αφήνοντας 148 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 10 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.