Νέας γενιάς ρυθμίσεις, που δίνουν «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βάζουν «φραγή» στην...
απειλή των πλειστηριασμών και, παράλληλα, «καθαρίζουν» σε σημαντικό βαθμό τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, λανσάρουν οι τράπεζες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», το διατραπεζικό επιτόκιο euribor έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δόσεις των δανείων. Τέσσερις είναι οι μεγάλες ανάσες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις που προβλέπουν «πάγωμα» του 50% του δανείου για διάστημα 10 ετών και ελκυστικούς όρους αποπληρωμής για το υπόλοιπο 50%.
Το αρνητικό euribor φέρνει νέες μειώσεις στις δόσεις των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τράπεζες άρχισαν να προσαρμόζουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα, ώστε το αρνητικό επιτόκιο να αφαιρείται από το spread του δανείου, μειώνοντας το τελικό επιτόκιο και συνεπώς τη δόση. Ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι δανειολήπτες να δουν ακόμα και μηδενικό επιτόκιο στα δάνειά τους.
Για να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης και οι υπόλοιπες τράπεζες -ύστερα από την κίνηση της Πειραιώς- ετοιμάζουν ανάλογα προγράμματα για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά (ολικές διαγραφές οφειλών και «πάγωμα» στεγαστικών με διαγραφή των τόκων).
Ελάφρυνση και για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από το αρνητικό libor.
Σε «γενναίες» ρυθμίσεις προχωρούν ήδη οι τράπεζες για να διευκολύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πληρωμή των δανείων τους, «σπάζοντας» το δάνειο σε δύο μέρη. Δηλαδή το 50% θα παραμένει ενεργό με ελκυστικούς όρους, όπως είναι η μείωση της δόσης και η μείωση του επιτοκίου του, και το υπόλοιπο 50% θα παγώνει για διάστημα, ενδεχομένως και πάνω από 10 χρόνια.
Το 50% του δανείου που παγώνει δεν επιβαρύνεται με τόκους
Σύμφωνα με το «Εθνος», πρόκειται για έναν τρόπο ρύθμισης που συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το 50% του δανείου που «παγώνει» δεν επιβαρύνεται με τόκους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να διαγραφεί. Στόχος είναι να περιοριστεί η μάστιγα των «κόκκινων» δανείων -που έχουν φτάσει το 40% και έχουν ξεπεράσει τα 84 δισ. ευρώ-, ενώ με τις ρυθμίσεις αυτές μπαίνει «φραγή» στους πλειστηριασμούς. Διότι μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση το δάνειο θα καθίσταται και πάλι ενήμερο. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορά όλους τους δανειολήπτες, με την προϋπόθεση ότι είναι συνεργάσιμοι.
Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται σε όλους εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, καθώς έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Οπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυσκολία ή η αδυναμία από τα στοιχεία της οικονομικής του κατάστασης που θα προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος στην τράπεζα (εισόδημα, περιουσία κινητή και ακίνητη κ.ά.).
Για τους δανειολήπτες που το εισόδημα τους έχει μειωθεί (κατά 30% ή και παραπάνω) και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, οι τράπεζες δέχονται επίσης να «παγώσουν» το 50% της οφειλής με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα δεχθεί να δώσει εμπράγματες εξασφαλίσεις (όπως είναι η υποθήκη σε ακίνητο, σπίτι, οικόπεδο, κατάστημα, χωράφι κ.λπ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.