Τεράστια ποσά χάνονται από την καταβολή του ΦΠΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν...
Το κενό που έχει δημιουργηθεί στα έσοδα από τον ΦΠΑ, είναι διπλάσιο από αυτό του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ ανήλθε σε 6,65 δισ. ευρώ το 2012, την πιο πρόσφατη χρονιά για την οποία εκπονήθηκε η ετήσια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με toxrima.gr, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, για το ποσό που θεωρητικά έπρεπε να μπαίνει στα κρατικά ταμεία, κάνουν λόγο για 20 δισ. ευρώ, με βάση και τους τότε φορολογικούς συντελεστές, όπως σημειώνει η Καθημερινή.
Μάλιστα, τη χρονιά εκείνη, κατά την οποία οι συντελεστές αυξήθηκαν στο 23% (για τον κανονικό), στο 13% (για τον χαμηλό) και στο 6,5% (για τον υπερχαμηλό) η Ελλάδα βρέθηκε στην πέμπτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά, ενώ με βάση και τα στοιχεία του 2010, η κατάσταση δείχνει να επιδεινώθηκε κατά τα δύο πρώτα χρόνια του μνημονίου.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα χάνει περίπου το 33% των εσόδων της (6,65 δισ. ευρώ), ενώ υψηλότερα από τη χώρα μας βρίσκονται η Ρουμανία με δείκτη 44%, ετήσιες εισπράξεις μόλις 11,21 δισ. ευρώ και κενό από ΦΠΑ στα 8,8 δισ. ευρώ, η Σλοβακία με κενό 2,78 δισ. ευρώ και δείκτη στο 39%, η Λιθουανία με κενό 1,43 δισ. ευρώ και ποσοστό δείκτη στο 36% και η Λεττονία με ποσοστιαίες απώλειες 34% και κενό 818 εκατ. ευρώ.
Σε παρόμοια θέση με την χώρα μας βρίσκεται και η Ιταλία, η οποία χάνει 46 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από την μη καταβολή του ΦΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται σε κενό 16% (177 δισεκατομμύρια) κι έσοδα 921 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Με βάση τα στοιχεία του 2010 και τη σύγκριση με το 2012, στην Ελλάδα, υπήρξε αύξηση του κενού κατά 4%, από το 29% το 2010, στο 33% το 2012, ωστόσο, το κενό αυτό δεν οφείλεται στην αύξηση της μη καταβολής φόρου αλλά περισσότερο στην αύξηση των προσδοκώμενων εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πρόβλημα της μη καταβολής ΦΠΑ, φαίνεται να είναι διαχρονικό, αφού και παλαιότερες έρευνες έχουν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα.
Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται να είναι πλέον... διαχρονικό στην Ελλάδα καθώς και οι παλαιότερες έρευνες καταλήγουν σε αντίστοιχα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.