Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

"Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης φταίνε για όλα"

Ξεμένουμε από συμμάχους - φαρμάκι από εξωτερικό

Φαρμάκι τόσο για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, "στάζουν" και τα σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου...



Χαρακτηριστικότερο όλων το δημοσίευμα της Berliner Zeitung, που θεωρεί πως «ο Τσίπρας ξεμένει από συμμάχους» και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση πως «συμπεριφέρθηκε με υπερβολικά απρόβλεπτο, μη συνεργάσιμο και εγωιστικό τρόπο απέναντι σε καλόβουλους πολιτικούς».

Σύμφωνα με την βερολινέζικη εφημερίδα «όταν ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την εξουσία στην Ελλάδα ήλπιζε να βρει ευρεία στήριξη για μία αλλαγή τροχιάς στο πεδίο της πολιτικής για το ευρώ. Τρεις μήνες μετά είναι σαφές ότι δεν προέκυψε τίποτα. Ναι μεν υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεγάλη δυσαρέσκεια για την πολιτική λιτότητας, στην οποία εμμένει πρωτίστως η Γερμανία. Ωστόσο, ο Τσίπρας δεν έτυχε στήριξης ούτε στη Ρώμη ούτε στο Παρίσι στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα μέτωπο κατά της καγκελαρίου Μέρκελ».

Την ίδια ώρα, η Süddeutsche Zeitung ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την... κατρακύλα της Ελλάδας! Τον δε υπουργό Οικονομικών, ο συντάκτης του άρθρου, τον κατηγορεί για παραπλανητική συμπεριφορά. «Όπου κι αν εμφανιζόταν ο Βαρουφάκης το Σαββατοκύριακο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επικρατούσε ακολούθως σύγχυση, ορισμένες φορές και αγανάκτηση», γράφει.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για μία «σύνοδο απειλών» απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία -όπως σχολιάζεται- «έχει απολέσει ήδη σε σύντομο χρονικό διάστημα σχεδόν κάθε εμπιστοσύνη (…) με τις διαρκείς ανακοινώσεις και υποσχέσεις της».

Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο συντάκτης, «κανείς δεν θέλει να αποκλείσει πλέον το χείριστο σενάριο. (…) Όλοι τονίζουν, με περισσότερη ή λιγότερη σαφήνεια, ότι η ευρωζώνη είναι θωρακισμένη ως ένα βαθμό για ένα Grexit, παρότι παραμένει ένα υπόλοιπο κινδύνου. Ακόμη και ο Ντράγκι, ο πρώτης γραμμής υπερασπιστής του ευρώ, παρέπεμψε στο ότι υπάρχουν στο μεταξύ καλύτερα εργαλεία (σ.σ. διαχείρισης κινδύνων). Όλα αυτά είναι βεβαίως και διαπραγματευτική τακτική. Η πίεση στον Τσίπρα πρέπει να αυξηθεί. Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση, που είχε εκφράσει λίγο μετά τις εκλογές κατανόηση για τον Τσίπρα και τους στόχους του, θεωρεί πλέον ότι οι κινήσεις που οφείλουν να γίνουν εναπόκεινται στην Ελλάδα. Η Αθήνα δεν απομονώθηκε μόνο εντός του Γιούρογκρουπ αλλά και πέρα από αυτό. Αν η Αθήνα δεν συγκλίνει θεμελιωδώς προς τους δανειστές της, δεν θα υπάρξει βοήθεια. Η κρατική χρεοκοπία και μαζί με αυτήν το Grexit θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν», εκτιμά η Handelsblatt.

Στο μεταξύ, για άλλη μια μέρα, τον γερμανικό Τύπο απασχολεί και η επικείμενη συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία με τη μορφή προκαταβολής τρία έως πέντε δισ. ευρώ.

«Τελευταία ελπίδα η Μόσχα», σχολιάζει σχετικά η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι βέβαιη: Μία συμφωνία για αγωγό με τη Ρωσία βρίσκεται προ των πυλών – μαζί με αυτήν μία ένεση ρευστότητας ύψους δισεκατομμυρίων. Επιφυλακτικοί τόνοι από την πλευρά του Κρεμλίνου δεν μπορούν να μετριάσουν τις προσδοκίες».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις υψηλόβαθμου εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα» και διευκρινίζει ότι Ελλάδα και Ρωσία πρόκειται να υπογράψουν εντός της εβδομάδας τα συμβόλαια για τον Turkish Stream.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.