Κάποιες πόλεις στις ΗΠΑ προσφέρουν κίνητρα για να προσελκύσουν νέα μυαλά για την ανοικοδόμηση και οικονομική “ανάσταση” τους. Τρεις δημοτικές αρχές παρέχουν χρήμα για να... μείνουν στις περιοχές τους νέοι επαγγελματίες για ορισμένο χρονικό διάστημα, ανοίγοντας θέσεις εργασίας. Πόλεις που χρεοκόπησαν τα τελευταία χρόνια, πήραν την κάτω βόλτα, ή είδαν τον πληθυσμό τους και τα εργατικά χέρια να φθίνουν επικίνδυνα. Μιας και μιλάμε βέβαια για τις ΗΠΑ, να σημειώσουμε πως οι πόλεις αυτές προσφέρουν ευκαιρίες για κατοίκους των Πολιτειών και για όσους έχουν βίζα εργασίας για τη χώρα. Για τους μετανάστες ισχύει ό,τι ισχύει και για τους πολίτες των ΗΠΑ, αρκεί να έχουν λάβει τα νόμιμα έγγραφα παραμονής και εργασίας.
Οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες άλλωστε στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας.
Η μετανάστευση στις ΗΠΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους:
Με κλήρωση: Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής (“πράσινες κάρτες”).
Με συγγενείς πρώτου βαθμού: Αν έχει κανείς συγγενείς πρώτου βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να τον μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους 6 μήνες το ενδιαφερόμενο άτομο εξασφαλίζει προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στη χώρα.
Με εργοδοτική προσφορά: Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να εργαστεί αποκλειστικά για τον εργοδότη που τον καλεί στη χώρα.
Με σπουδές: Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες.Οι μόνιμοι κάτοικοι που έχουν συμπληρώσει 5ετία μπορούν να πολιτογραφηθούν εύκολα, συμπληρώνοντας μια απλή αίτηση και περνώντας εξετάσεις γλωσσικής επάρκειας και πολιτικής αγωγής.
Πάμε να δούμε λοιπόν τις “πόλεις της ευκαιρίας”, μία προς μία.
Ντιτρόιτ:
Γειτονιές ερημωμένες, εργοστάσια κλειστά, δρόμοι που άλλοτε έσφυζαν από ζωή. Λίγα πράγματα θυμίζουν την πάλαι ποτέ κραταιά πόλη των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.Αυτό που για κάποιους μοιάζει με εικόνα καταστροφής, για κάποιους άλλους είναι ευκαιρία. Ή μάλλον οι αρχές της πόλης, το κάνουν να μοιάζει κάπως έτσι.Το Challenge Detroit είναι ένα πρόγραμμα που ενθαρρύνει νέους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να μετακινηθούν στην πόλη. Το πρόγραμμα πληρώνει εκείνους που συμπληρώνουν αίτηση και επιλέγονται για το τελικό στάδιο για να ενταχθούν σε επιχειρήσεις της περιοχής και μη κερδοσκοπικές εταιρείες αλλά και στην τοπική κοινότητα ούτως ώστε να προσαρμοστούν πιο εύκολα και γρήγορα στους ρυθμούς του Ντιτρόιτ.Ο στόχος είναι τα νέα ταλέντα να ολοκληρώσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ιδέες τους για να μείνουν στην πόλη και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της μετά την πτώχευση της 18ης Ιουλίου του 2013.
Ο αργός θάνατος του Ντιτρόιτ συνοδεύτηκε τα τελευταία πέντε χρόνια από παρακμή σε όλα τα επίπεδα. Τα τελευταία 60 χρόνια ο πληθυσμός του συρρικνώθηκε κατά το ήμισυ, εκατοντάδες επιχειρήσεις είτε έκλεισαν είτε το εγκατέλειψαν, η ανεργία σε πολλές περιοχές αγγίζει το 50%, οι δημόσιες υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν, το {1/3} των νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το {40%} του δημόσιου φωτισμού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως και το 25% των ασθενοφόρων που οι αρχές αδυνατούν να αντικαταστήσουν.
Chattanooga, Tennessee
H Chattanooga (Τσαττανούγκα) είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στο Τενεσσί και αριθμεί περίπου 170.000 κατοίκους.Πλέον ευελπιστεί να γίνει η νέα πατρίδα των “geeks” που θέλουν να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη. Πρόσφατα η δημοτική αρχή δημιούργησε μια ακτίνα οικοδομικών τετραγώνων που ονομάζεται GigCity, και κάπως έτσι η μικρή Τσαττανούγκα αποτελεί την πρώτη πόλη στο δυτικό ημισφαίριο που προσφέρει πλήρη και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλο το οικιστικό της κέντρο.Κάτι σαν το free wifi του Σαμαρά, υλοποιημένο.
Το επόμενο βήμα ήταν το λανσάρισμα του gigtank. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσκαλεί εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής για μετοίκιση και απασχόληση στις εταιρείες που ξεπετάγονται σαν μανιτάρια στην Τσαττανούγκα.Ο δήμος υπόσχεται και έμπρακτη βοήθεια για ένταξη στις τοπικές κοινότητες εργαζομένων.
Niagara Falls, Νέα Υόρκη
Είναι η μικρή πόλη κοντά στους πασίγνωστους καταρράκτες του Νιαγάρα. Η δημοτική αρχή κοινοποίησε το πρόγραμμα Live NF.
Όπως ανακοινώνεται, “η πόλη του Νιαγάρα θα βοηθήσει τους αιτούντες πληρώνουν τα δάνεια σπουδαστών τους.
Σε αντάλλαγμα, οι υποψήφιοι θα διαμένουν σε γειτονιές της περιοχής για δύο χρόνια”. Ο δήμος προσφέρει 7.000 δολάρια σαν “επιστροφή” για τους υποψηφίους που θα μετοικήσουν στην μικρή πόλη αποπληρώνοντας έτσι τα φοιτητικά τους δάνεια και βοηθώντας την τοπική οικονομία να ανθίσει.
Μπόνους: Αλάσκα
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένη πόλη ή πόλεις, αλλά για ολόκληρη την Πολιτεία. Η αρχή της Αλάσκα ανέπτυξε το Permanent Fund Dividend που στην ουσία πληρώνει τους κατοίκους της για να μείνουν μόνιμα εκεί. Τι σημαίνει αυτό; Προβλέπεται ετήσιο επίδομα διαμονής έτσι ώστε οι οικογένειες των εργατών και των εργαζομένων να μην εγκαταλείψουν την κρύα Αλάσκα.
Για να δικαιούται κανείς αυτό το επίδομα, πρέπει πρώτα να έχει ζήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο στην Πολιτεία, να έχει καθαρό ποινικό μητρώο και να είναι παρών στην Αλάσκα για τουλάχιστον 190 μέρες κάθε χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.