Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ απειλούν ανοιχτά την Ελλάδα

Οι συνολικές πληρωμές της Αθήνας προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο ανέρχονται σε 1,55 δισ. ευρώ . Οι πιστωτές δεν θέλουν να επαναληφθεί το φαινόμενο με την παρ' ολόγον μη πληρωμή του Μαΐου . Στο φως η επιστολή Τσίπρα της 8ης Μαΐου προς τους θεσμούς.
 Την ώρα που η Ελλάδα «απειλεί» να μην πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, η πλευρά των δανειστών ...
«οχυρώνεται», καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να μην διανοηθεί να «παίξει» με το συγκεκριμένο θέμα.

Καθώς οι συνολικές πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέρχονται σε 1,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, οι δανειστές, από κοινού, αναμένεται να απευθύνουν αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα να μην επαναλάβει τις απειλές, που είχε διατυπώσει και το Μάιο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το euro2day.gr, η εμπλοκή του ΔΝΤ σκληραίνει πολύ τη διαπραγματευτική στάση των δανειστών και εκφράζονται φόβοι ότι μια «απειλή» για μη πληρωμή της δόσης του Ταμείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από την ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο.

Στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του Ευρωσυστήματος, η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν το default». «Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φως για να πληρωθεί η δόση» επισημαίνει η ίδια πηγή.

Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαϊου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο προηγουμένως είχε διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 8 του μηνός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει εμπιστευτική επιστολή στις ηγεσίες της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, προειδοποιώντας τους ότι δεν θα πλήρωνε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, εάν δεν ικανοποιείτο η απαίτηση να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.



Στην τρισέλιδη επιστολή, που δημοσιεύει το euro2day.gr, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω το πρώτο σημείο (α) και να ξεκαθαρίσω ότι συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει την ερχόμενη πληρωμή των 720 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου χωρίς καθυστέρηση. Εάν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση, θα είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να αναβάλουμε την πληρωμή αυτή μέχρι του χρονικού σημείου, όπου θα βρούμε επαρκείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».

Το αίτημα (α), σύμφωνα με τον Τσίπρα, ήταν να «αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες μέσω της έκδοσης κρατικών έντοκων γραμματίων ή/και η επαναφορά του προηγούμενου waver και η εξασφάλιση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ».

Ακολούθως καταγράφει και άλλα αιτήματα: «Το Eurogroup να παράσχει συγκεκριμένους όρους, η εκπλήρωση των οποίων θα έκανε δυνατή την τελική εκταμίευση των 7,32 δισ. ευρώ, την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών που σχετίζονται με τα ομόλογα που παρακρατούνται από την ΕΚΤ και τα αντίστοιχα 550 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και την επιστροφή των 1,185 δισ. ευρώ που ανήκουν στην Ελλάδα, τα οποία σχετίζονται με το ΤΧΣ».

Yψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας της 11ης Μαΐου, και ενώ τα χρήματα είχαν βρεθεί, ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει εάν θα πλήρωνε το ΔΝΤ, καθώς είχε ενημερωθεί ότι το Eurogroup δεν θα έκανε δεκτά τα ελληνικά αιτήματα.

Η πληρωμή έγινε έπειτα από πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μέσω τηλεφώνου με την ηγεσία της ΕΚΤ και της Κομισιόν, που επισήμαναν ότι μια τέτοια κίνηση, που θα έφερνε ένα default, πιθανότατα θα ενεργοποιούσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τους περιορισμούς στη ρευστότητα, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε κίνηση καλής θέλησης, ο πρωθυπουργός έδωσε τελικά την εντολή να γίνει η πληρωμή.


Η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ κινήθηκε σε αυστηρούς τόνους από γερμανικής πλευράς, με την προτροπή η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα για μη εμπλοκή του ΔΝΤ στο «staff level agreement».

Μετριοπαθείς κύκλοι ωστόσο εντός της Κομισιόν και της ΕΚΤ εκφράζουν φόβους ότι η αυστηρή στάση του ΔΝΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ίσως ωθήσει την ελληνική πλευρά σε μια απειλή τύπου Μαΐου, να συνδέσει δηλαδή τις πληρωμές του Ιουνίου με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το δε ΕuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, διαπίστωσε ανακολουθία μεταξύ αυτών που συζητούνται στο Brussels Group μεταξύ των δύο πλευρών και των προτάσεων που τελικά καταθέτει η ελληνική πλευρά.

Ουσιαστικά, ενώ υπάρχει κατανόηση από τους Έλληνες διαπραγματευτές του Brussels Group για το τι πρέπει να γίνει, οι ελληνικές προτάσεις που τελικά κατατίθενται, δεν απηχούν αυτή την «κατανόηση».

Παράγοντες του EWG «δείχνουν» την Αθήνα και συγκεκριμένα τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος στέλνει προτάσεις, που κάνουν ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς να αναρωτιούνται «πού τις βρίσκει», αφού, όπως λένε, κάποιες είναι τόσο θεωρητικές, που ίσως χρειάζεται και δέκα χρόνια, για να εφαρμοστούν στη χώρα μας.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.