Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Μέτρα άγριας λιτότητας παρουσίασε ο Δραγασάκης στον Ντράγκι


Φοροεπιδρομή - σοκ με... αριστερή υπογραφή, με μέτρα που θα γονατίσουν την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ύψους 16 δισ. ευρώ παρουσίασε στον Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε μία απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Στην ουσία ο Τσίπρας και η... παρέα του, που εξαπάτησαν τον λαό με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες, εισηγούνται την λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων, που κανείς δεν είχε διανοηθεί...




Μεταξύ άλλων το πακέτο Δραγασάκη περιλαμβάνει:

- έκτακτη εισφορά για τους 500 πιο πλούσιους (με βάση τις δηλώσεις τους) Έλληνες φορολογουμένους,

- αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.

- αύξηση κατά 30% στον φόρο πολυτελείας,

- τέλος διανυκτερεύσεων στα νησιά,

- απαγόρευση μετρητών και πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα και για ποσά 70 ευρώ

- ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από το 2016 και μετά.


Ειδικότερα για το ΦΠΑ, σε συμφωνία φαίνεται να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και στο θέμα του ενιαίου ΦΠΑ, χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμη στο ύψος του.

Τα σενάρια που προκρίνονται είναι δύο:
-  Το ένα προβλέπει ενιαίο ΦΠΑ 15% με 16% , πλην τροφίμων και φαρμάκων
-  και το δεύτερο, 18% με 19%.

Ότι κατάφεραν να προλάβουν τα χειρότερα και να αποτρέψουν τον κίνδυνο "ασφυξίας" από τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ελπίζουν πως κατάφεραν στην κυβέρνηση. Στη συνάντηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαφάνηκε πως ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν είχε κατά νου να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα –στην φάση αυτή τουλάχστον.

Ωστόσο η συζήτηση με τον κύριο Ντράγκι έγινε επί τη βάσει των αριθμών αφού, μετά και τις αρνητικές προβλέψεις της Κομσιόν για την Ανάπτυξη, φέρνουν πιο κοντά τα νέα μέτρα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων. Οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος παρουσίασαν τα μέτρα Βαρουφάκη, που αντιμετωπίζονται όμως πολύ επιφυλακτικά (έως και ανεπαρκή) από τον κ.Ντράγκι. Καθώς αρνήθηκαν μάλιστα να μπουν σε συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης επώδυνων μέτρων που θα προκαλούσαν τριγμούς στην κυβέρνηση, ο κύριος Ντράγκι ουσιαστικά παρέπεμψε για τις αποφάσεις της ΕΚΤ στο Eurogroup. Αν η Ελλάδα πετύχει εκεί μία θετική δήλωση προόδου αρχικά και αργότερα συμφωνία των εταίρων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την ρευστότητα στη χώρα μας, στο πλαίσιο των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία της.

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι θα κρίνει πολλά -άμεσα για τώρα αλλά και για τις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης ως τον Ιούνιο- η στάση που θα κρατήσει στη σημερινή συνεδρίασή του στην φραγκφούρτη το «ιερατείο» της ΕΚΤ.

Όπως δήλωσε ο κύρος Δραγασάκης μετά τη συνάντηση με τον κ.Ντράγκι, «η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group που σήμερα αναμένεται να εξετάσει τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην τερματίσει σήμερα τις διαβουλεύσεις αλλά να τις συνεχίσει έως την Παρασκευή ή και την Κυριακή ακόμη, στο παρά ένα του Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στις συζητήσεις αυτές την «σφήνα» από το ΔΝΤ που, ελλείψει ισχυρών μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, βάζει στο τραπέζι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αλλά αυτό, έλεγαν κοινοτικές πηγές, αφορά την περίοδο από το 2021 και μετά ή, πάντως, τα λεφτά των δανείων από τους ευρωπαίους και όχι τα δικά του. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν πως δύσκολα θα συμφωνηθεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, χωρίς τουλάχιστον ισχυρές δεσμεύσεις και μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση που δαπιστώνουν πως επήλθε στην Οικονομία την περίοδο μετά τις εκλογές στη χώρα μας.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» υπάρχει «πεδίο» για συμφωνία, με βασικό εργαλείο την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ενώ και στο θέμα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στα ενεργειακά θέματα, παρά το γεγονός ότι κοινοτικός αξιωματούχος έλεγε ότι υπάρχει συμφωνία, πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν, ότι είναι μεν σε καλό δρόμο αλλά ακόμη μακριά από συμφωνία, με δεδομένη την άρνηση κυβερνητικών στελεχών να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (π.χ. ΔΕΗ).

 

1 σχόλιο:

  1. πινεις τιποτα?τα μετρα κατα του λαου που ειναι?θεωρεις μηπως φτωχο το εισοδημα ανω των 30000?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.