Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Δύο εβδομάδες μέχρι τη χρεωκοπία της Ελλάδας [άρθρο]

*Αποκαλυτπικό άρθρο στο Planet-Greece για την ορατή καταστροφή - γράφει ο Planitarios Ellinas

Αλήθεια, πόσο... προφητικά αποδεικνύονται τα λόγια - ευχολόγια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όταν ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα "μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή"...



Η Ελλάδα απέχει δύο εβδομάδες από την πτώχευση και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη, ενώ πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί. Στην πραγματικότητα μένουν δύο εβδομάδες μέχρι την χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι η ευρωζώνη πρέπει να παραδεχθεί την αλήθεια για την αποτυχία των προηγούμενων δύο πακέτων στήριξης και να αλλάξει την στρατηγική της, διαφορετικά, συμφωνία δεν θα υπάρξει.

Στην ευρωζώνη όμως δεν υπάρχουν διαθέσεις για κάτι τέτοιο. Προφανώς όλοι περιμένουν ποιος θα υποχωρήσει πρώτος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουμε ότι, λανθασμένα θεωρεί ότι θα υποχωρήσει η ευρωζώνη. Στο ίδιο διάστημα, η Ουκρανία δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει με τους πιστωτές της και κήρυξε μορατόριουμ στις πληρωμές του εξωτερικού της χρέους. Επομένως η Ελλάδα έχει παράδειγμα προς μίμηση.

Έχει αρχίσει παράλληλα να διαφαίνεται μια κούραση των εταίρων υπουργών στην ευρωζώνη, από τις υποχωρήσεις που θεωρούν ότι έχουν γίνει. Αυτή τη φορά πιστεύουμε ότι δεν θα υποχωρήσουν, Η Ισπανία και η Πορτογαλία τάχθηκαν κατά των υποχωρήσεων διότι αναμένουν εκλογές, ενώ και στα δύο κράτη οι κυβερνήσεις είναι δεξιές και έχουν περάσει από περικοπές και μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα δεν θα καταλήξει σε συμφωνία τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα και ίσως ο λαός να κληθεί με όποια μορφή να δώσει λύση στο αδιέξοδο, διαφορετικά η χώρα θα χρεοκοπήσει ή θα καθυστερήσει τις πληρωμές του χρέους. Αυτό θα έχει σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ ένα μικρό αρχικό αποτέλεσμα στις χώρες της Βαλκανικής, αλλά θα ακολουθήσει πρόσθετη αστάθεια στον τραπεζικό τομέα όπου ούτως η άλλως η τραπεζική υπόληψη της περιοχής είναι χαμηλή.

Πώς θα είναι η χρεωκοπία στην Ελλάδα

Το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ανέλυσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

«Αν δεν πληρώσουμε την δόση θα δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών και αν σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τότε θα περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Ξαφά επεσήμανε ότι λήγουν μέσα στον Ιούνιο και άλλες 4 πληρωμές προς το ταμείο. «Αν δεν πληρώσουμε και δεν κλείσει η συμφωνία, τότε άλλοι πιστωτές μπορούν να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και προς άλλους πιστωτές και θα μπει στην ίδια κατηγορία που είναι η Ζιμπάμπουε η οποία δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ταμείο.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τον έλεγχο κεφαλαίων όπως την Κϋπρο είπε:
«Αν υπάρξει χρεοκοπία ανοικτή προς το ταμείο οι καταθέτες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Επομένως, τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλλει η ΕΚΤ αλλά η ελληνική κυβέρνηση γιατι η ΕΚΤ δεν θα δεχθει να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπο αυτές τις συνθήκες. Θα είναι πια ένα πιστωτικό γεγονός που το βλέπεις να συμβαίνει. Δεν θα περιμένουν στις 5 Ιουλιου να κηρυχθεί χρεοκοπία».

Η κα Ξαφά πρόσθεσε ότι άμεσα θα επιβληθούν έλεγχοι συναλλάγματος αλλά και έλεγχος αναλήψεων. Αυτό είχε γίνει στην Αργεντινή το 2001. Είπε ακόμα ότι η σκληρή διαπραγμάτευση όπως την ονομάζουν κρατάει 4 μήνες και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ονομάσει την τρόικα - θεσμούς και το νεο μνημόνιο συμφωνία.

Η κα Ξαφά είπε ακόμα ότι αν σταματήσει να μας χρηματοδοτεί η ΕΚΤ θα πρέπει να εκδώσουμε δικό μας νόμισμα για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.

Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο πρωινό ΑΝΤ1 ανέφερε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, φοβάται ότι το Σαββατοκύριακο που είναι και τριήμερο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, το λεγόμενο capital control, όπως συνέβη και στην Κύπρο. Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη τόνισε την ανάγκη άμεσης συμφωνίας καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να τη φέρει στη Βουλή ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε “να την ψηφίσουμε όλοι οι άλλοι”.

Μιλώντας επίσης στα Παραπολιτικά 90, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος εκτίμησε ότι δεν περνάει η συμφωνία με τους δανειστές και ότι επειδή ο χρόνος πιέζει το σενάριο του δημοψηφίσματος είναι μακρινό και θα πάμε σε εκλογές.

«Ξέρω καλά την ανθρωπογεωγραφία, το ιστορικό όλων των προσώπων και συναγάγω ότι αυτό το οποίο υπάρχει στο τραπέζι ως άποψη, ως πακέτο των δανειστών όχι δύσκολα θα περάσει αλλά δεν μπορεί να περάσει. Εγώ πάντα έλεγα ότι το ευκταίο είναι μια συμφωνία να είναι έντιμη, να είναι εθνοφελής, να προωθεί το ελληνικό ζήτημα, να το φέρει σε άλλες προδιαγραφές καλύτερες με προοπτική επίλυσης αλλά αυτό δεν το βλέπω και δεν το βλέπω να περνάει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Δεν ξέρω αν πια έχει πρακτικότητα και σημασία το δημοψήφισμα διότι αν οι δανειστές δεν εκταμιεύσουν μέχρι την Παρασκευή εμείς κατά δήλωση πολλών υπουργών κορυφαίων της κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν θα πληρώσουμε, με γεγονός ότι οι δανειστές δεν κάνουν πίσω σε βασικές επιλογές του πακέτου τους θεωρώ ότι πάμε σε πιο ραγδαίες εξελίξεις αν συμβούν όλα αυτά.
Εύχομαι οι δανειστές στο τέλος να συνετιστούν, να πάψουν να εκβιάζουν, να αποσύρουν τις πιο έξαλλες προτάσεις τους και να εκταμιεύσουν τουλάχιστον το τμήμα που αντιστοιχεί στη δόση του ΔΝΤ για να μην μπούμε σε θρυαλλίδα εξελίξεων. Άρα λοιπόν και το δημοψήφισμα αν τα πράγματα πάνε στο χειρότερο σενάριο τότε και το δημοψήφισμα δεν έχει να προσφέρει κάτι. Τώρα δεν έχει πρακτική σημασία άρα πάμε σε πιο σημαντικές εξελίξεις.
Αν η συμφωνία δεν περάσει και όπως βλέπω κατά τον τρόπο και το περιεχόμενο που την εκβιάζουν οι δανειστές δεν θα περάσει, τότε το δημοψήφισμα δεν έχει να προσφέρει και ενδεχομένως πρέπει ο πρόεδρος να αποφασίσει και την προσφυγή στις κάλπες …
Αν πάμε στο κακό σενάριο δεν μπορούν να αποφευχθούν οι εκλογές διότι έχει αδυνατίσει το όπλο του δημοψηφίσματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.