Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Kάρτα κατά της φοροδιαφυγής με κίνητρο ως και 10%


Πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα φθάνουν άμεσα τουλάχιστον τα 530 εκ.ευρώ ετησίως μπορεί να υπολογίζει το ελληνικό δημόσιο μέσω της αύξησης στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών....


 Η ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών και ο δραστικός περιορισμός της κυκλοφορίας των μετρητών ως μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση και τράπεζες θα συγκροτήσουν ομάδα έργου που θα εκπονήσει εντός 30 ημερών στρατηγικό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ενίσχυση της χρήσης πλαστικού χρήματος, χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, μέσω της υιοθέτησης κινήτρων στον φορογούμενο, αποτελεί πρόταση του τραπεζικού συστήματος σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην παρούσα, η οποία ήδη μετά τις εκλογές διατύπωσε την πρόθεση αξιοποίησης των ηλεκτρονικών πληρωμών ως μέσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Σχετική πρόταση που έχει υποβάλλει η MasterCard στην κυβέρνηση, και τις προηγούμενες τέσσερις κυβερνήσεις, εκτιμά ότι η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών με κάρτα κατά δύομιση φορές – εξέλιξη εφικτή λόγω της χαμηλής διείσδυσης που υπάρχει σήμερα – θα αυξήσει τον τζίρο στα POS, στα λεγόμενα «μηχανάκια» αποδοχής καρτών, στα 12 δισ.ευρώ από 5 δισ.ευρώ σήμερα και θα φέρει έσοδα 770 εκ.ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 350 εκ.ευρώ από τον ΦΠΑ και τα 420 εκ.ευρώ από φορολογία εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων. Αν αφαιρεθεί το κόστος του προγράμματος ύψους 240 εκ.ευρώ, εξαρχής τα καθαρά έσοδα εκτιμώνται στα 530 εκ.ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση αυτή είναι μάλιστα συντηρητική προκειμένου να συνάδει με την παρούσα, ασθενή οικονομική δραστηριότητα.

Η μελέτη της MasterCard επισημαίνει ότι κρίσιμο για την επιτυχία του προγράμματος είναι το κίνητρο προς τον καταναλωτή, το οποίο θα μπορούσε να είναι η επιστροφή μετρητών της τάξης του 1 με 2% μεσοσταθμικά επί της αξίας της συναλλαγής, είτε με πίστωση στην κάρτα είτε ως μείωση του φόρου εισοδήματος. Ο τρόπος «επιστροφής» είναι κάτι που θα επιλεγεί από το υπουργείο Οικονομικών που θα εκπονήσει το πρόγραμμα, όπως και το ακριβές κίνητρο.

Οπως επισημαίνει η MasterCard, θα είναι εύλογο να υπάρχει κλιμάκωση με την έννοια ότι αγορές σε σούπερ μάρκετ ή βενζινάδικα για παράδειγμα, θα έχει χαμηλό ποσοστό επιστροφής, οι συναλλαγές αγορών λιανικής λίγο υψηλότερο, ενδεικτικά 3% ενώ σε τομείς όπου η φοροδιαφυγή είναι σταθερά υψηλότερη, όπως σε γιατρούς ή δικηγόρους, θα μπορεί να φθάνει ως και 10%.

Στην ίδια πρόταση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί κίνητρο για την εγκατάσταση της κατάλληλης υποδομής στην αγορά, όπως και να μειωθεί το πλαφόν της χρήσης στα 100 με 150 ευρώ ώστε να «πιάσει» μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών. Μάλιστα, η MasterCard εκτιμά ότι θα ήταν σκόπιμο να θεσπιστούν διαφορετικά πλαφόν και όροι για κατηγορίες συναλλαγών με «ροπή» στη φοροδιαφυγή καθώς και υποχρεωτική χρήση καρτών σε ορισμένες κατηγορίες.

Ενα τέτοιο πρόγραμμα θα έδινε στο δημόσιο πλήρη εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας και απλοποίηση της φορολογικής διαδικασίας, με οφέλη που προκύπτουν και από τον περιορισμό της κυκλοφορίας μετρητών. Η Ελλάδα συνδυάζει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την εκτίμηση ότι η υιοθέτηση κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές θα συμβάλει καίρια στην καταπολέμηση της παραοικονομίας: η διείσδυση του πλαστικού χρήματος σε συναλλαγές λιανικής είναι μικρή, μόλις 1% ενώ η αποδοχή σε κλάδους εκτός λιανικής, όπως γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, είναι ακόμη μικρότερη, η φοροδιαφυγή είναι πολύ υψηλή στο 26,1% του ΑΕΠ και ο ΦΠΑ είναι από τους υψηλότερους, στο 23%.

πηγή: imoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.