Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Berenberg: Πότε η Ελλάδα θα γίνει... Βενεζουέλα


Πέντε πιθανά σενάρια τα οποία μπορούν να προκύψουν ανάλογα με το εάν η Ελλάδα δεχθεί ή απορρίψει τις προτάσεις των πιστωτών, εξετάζει ο γερμανικός οίκος Berenberg...


Οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είτε θα πρέπει να δεχθεί την πρόταση – πιθανώς με ορισμένες μικρές διαφοροποιήσεις – που έχουν καταθέσει οι πιστωτές ή να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Σε περίπτωση που επιθυμεί να αποφύγει το Grexit, κάτι το οποίο πιστεύει η Berenberg, θα πρέπει να αντιμετωπίσει δυναμικά την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του κόμματος και απώλεια της εξουσίας.

Στο report εξετάζονται πέντε πιθανά σενάρια και τις πιθανότητες που έχουν να καταστούν πραγματικότητα:

1. Ο Τσίπρας «εξημερώνει» τους ριζοσπάστες αριστερούς: Ο Τσίπρας κατορθώνει να υπογράψει συμφωνία, έστω και με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τα μέχρι σήμερα προτεινόμενα από τους πιστωτές, η οποία «περνά» από τη Βουλή, χωρίς να χάσει τη δεδηλωμένη. Αν και αυτό θα είναι το καλύτερο σενάριο, όλα υποδεικνύουν ότι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόθυμη να ακολουθήσει αυτήν την πορεία.

2. Νέα κυβέρνηση: Παρά την απώλεια τόσο της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ ο Τσίπρας προχωρά σε συμφωνία, την οποία «περνά» από τη Βουλή με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ίσως και ΝΔ). Ακολούθως μπορεί να προσπαθήσει να κυβερνήσει μέσω μίας συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της Βουλής. Οι νέοι του συνεργάτες θα θελήσουν, όμως, να λάβουν κάποια ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα πραγματοποίηση εκλογών όταν όλα ηρεμήσουν (ίσως το 2016;). Το να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται μεγάλο κουράγιο από τον Τσίπρα, κάτι που δεν έχει δείξει, μέχρι στιγμής.

3. Νέες εκλογές: Αν και στην Ελλάδα θεωρείται πιθανή λύση, νέες εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα, καθώς οι ψηφοφόροι δεν θα ξέρουν από εκεί και στο εξής τι θα πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ζητήσει ο Τσίπρας εντολή για να δεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία με τους πιστωτές, δηλαδή για παραμονή ή έξοδο από το ευρώ; Ή θα κάνει νέες εκλογές απλά για να ενισχύσει τη δύναμή του; Εάν το πράξει αυτό θα ήταν χάσιμο χρόνου. Οι πιστωτές θα πρέπει να λογοδοτήσουν και στα δικά τους κοινοβούλια. Το να πληροφορηθούν – μετά τις νέες εκλογές στην Ελλάδα – για το ποιον θέλουν οι Έλληνες για πρωθυπουργό (τον Τσίπρα ή κάποιον άλλο) δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι γι' αυτούς.
Βέβαια μπορεί με νέες εκλογές ο Τσίπρας να αυξήσει τη δύναμή του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που θα έχει λόγο για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Πριν το πράξει, όμως, θα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει εάν θέλει το κόμμα του να τον ακολουθήσει εντός ή εκτός Ευρωζώνης. Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το σενάριο.

4. Δημοψήφισμα: Πρόκειται για μία καλή διέξοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το εκλογικό σώμα εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμο να δεχθεί συμβιβασμούς σε μία συμφωνία απ' ότι είναι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Όμως για να υπάρξει ένα ουσιαστικό δημοψήφισμα, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μία συμφωνία, ούτως ώστε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν τι καλούνται να αποδεχθούν ή να απορρίψουν. Ποια πλευρά θα στηρίξει ο Τσίπρας; Και εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της συμφωνίας, ενώ μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, ο Τσίπρας θα κατορθώσει να προχωρήσει; Ίσως το δημοψήφισμα είναι η καλύτερη οδός για δημιουργία μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού ή για νέες εκλογές. Ή εάν το αποτέλεσμά του είναι ένα «όχι» - κάτι αμφίβολο – τότε θα είναι ένα ακόμη βήμα προς το χάος.

5. Η Ελλάδα γίνεται... Βενεζουέλα: Ο Τσίπρας αρνείται τη συμφωνία και τοποθετεί την Ελλάδα στο δρόμο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Χωρίς έξωθεν πιέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει πλήρως τις δικές του προτάσεις και να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα λαϊκό παράδεισο όπως η Βενεζουέλα αλλά χωρίς... πετρέλαιο. Όμως πολλοί Έλληνες δεν συμφωνούν με αυτήν την προοπτική.

Κατά την Berenberg ότι και να επιλέξει ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει προβλήματα.

Όσο για το ποιες είναι οι προοπτικές της Ελλάδας; Ο γερμανικός οίκος παραμένει σταθερός: 30% στο Grexit και 70% παραμονή στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.