Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

To παρασκήνιο της σύλληψης του Λιακουνάκου

Μετά από ένταλμα της ανακρίτριας Βασιλικής Μπράτη για την υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ - Φέρεται να διακίνησε μίζες 1,6 εκατ. ευρώ με τελικούς αποδέκτες Ακη και Σμπώκο - Αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στην ανακρίτρια.
Συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος έπειτα από...
ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη, η οποία ερευνά τις προμήθειες των ιπτάμενων ραντάρ, από την βραζιλιάνικη εταιρεία Ebraer, έργο στο οποίο ανάδοχος ήταν η σουηδική εταιρεία Εricsson .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του επιχειρηματία καθώς προέκυψαν στοιχεία για μίζα που δόθηκε μέσω υπεράκτιας εταιρείας σε στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Πιο συγκεκριμένα, ο Θωμάς Λιακουνάκος, εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΧΟΝ, φέρεται να διακίνησε για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ. Τελικοί αποδέκτες των χρημάτων αυτών φέρονται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες οι νυν κατηγορούμενοι και καταδικασθέντες για άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και το άλλοτε δεξί του χέρι Γιάννης Σμπώκος.

Η υπόθεση αυτή, δηλαδή η προμήθεια των ραντάρ, μέσω της εταιρείας ΑΧΟΝ είχε ερευνηθεί από τον επίκουρο εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Μετά το πέρας της έρευνας τον Φεβρουάριο του 2014, σε βάρος του επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κ. Βασιλική Μπράτη, η οποία και εξέδωσε το ένταλμα για τη σύλληψη του επιχειρηματία.

Το ένταλμα εκτελέστηκε και ο Θωμάς Λιακουνάκος αναμένεται να οδηγηθεί άμεσα ενώπιον της ανακρίτριας.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την υπόθεση αυτή πρώην στέλεχος της Ericsson, - όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» - με καταθέσεις τους στις αρμόδιες αρχές είχε ρίξει φως στην υπόθεση των εξοπλιστικών και των «ωφέλιμων πληρωμών» από την ώρα που οι μίζες έφευγαν από τα ταμεία της εταιρείας στη Σουηδία για να διοχετευτούν σε κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα μέσω τραπεζών στην Ελβετία και αλλού.

Σε βάρος του εκκρεμούν ακόμα τρεις υποθέσεις. Του έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αντισταθμιστικά των Leopard ΙΙ, έχει προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.

Μάλιστα λόγω των ερευνών για την υπόθεση της προμήθειας των ιπτάμενων ραντάρ Σουηδοί δικαστικοί λειτουργοί λόγω της εμπλοκής της Ericsson, ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τους ανακριτές Διαφθοράς για ενημέρωση και συλλογή στοιχείων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για τον Θ. Λιακουνάκος πριν από λίγες ημέρες η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο είχε ζητήσει την παραπομπή του σε δίκη για κακούργημα για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό, που φέρεται να ζημίωσε το Ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ. Η εισαγγελέας είχε ζητήσει τόσο την παραπομπή του επιχειρηματία όσο και 17 ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος τον Δεκέμβρη του 2013 είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, πως ο Θ. Λιακουνάκος τον δωροδόκησε αφήνοντας ένα σακ βουαγιάζ με 600.000 ευρώ στο γραφείο στο ΥΠΕΘΑ.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.