Στα βαθιά πέφτει η νέα κυβέρνηση, καθώς τις αμέσως επόμενες εβδομάδες καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, ενώ επιπλέον θα πρέπει να κινηθεί πυροσβεστικά ώστε να μη δημιουργηθεί ενδοκυβερνητική κρίση από την παραχώρηση του ΟΛΠ.....
Είναι υποχρεωμένη να δώσει χωρίς καθυστέρηση σωστές και ακριβείς απαντήσεις σε σειρά σύνθετων θεμάτων με νομικές και τεχνικές παραμέτρους, τα οποία όμως έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και αγορά.
Επιδιώκοντας να διατηρήσει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ μνημονιακών δεσμεύσεων, προεκλογικών υποσχέσεων και πραγματικών προβλημάτων, η κυβέρνηση έως τις 15 Οκτωβρίου -δηλαδή σε λιγότερο από δυόμισι εβδομάδες- πρέπει να έχει ψηφίσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι διαδικασίες που θα επιλεγούν είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων θα μειώσει ανάλογα τα κεφάλαια με τα οποία θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση.
Οι δανειστές πιέζουν ώστε οι ελληνικές τράπεζες να κεφαλαιοποιηθούν με όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 25 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του μνημονίου για τις τράπεζες. Οι γραφειοκράτες της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών, έχοντας να αντιμετωπίσουν την περίπτωση μιας χώρας που διαψεύδει συνεχώς τις προσδοκίες ανάκαμψης και εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο, προκειμένου να μην εκτεθούν με νέα ανακεφαλαιοποίηση στο μέλλον προτιμούν να φορτώσουν τις τράπεζες τώρα με υπερβάλλοντα των αναγκών τους κεφάλαια.
Σενάρια
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες που δείχνουν τα δύο πρώτα στάδια των stress tests -o έλεγχος ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (AQR) και το βασικό σενάριο- να διαχωριστούν από τα κεφαλαιακά κενά που θα προκύψουν από το τρίτο στάδιο των tests, το ακραίο σενάριο. Τα δύο πρώτα θα καλυφθούν από ιδιώτες και οι ανάγκες στο ακραίο σενάριο με μετατρέψιμα ομόλογα (Cocos). Αυτό θα ήταν ένα καλό σενάριο, αλλά το κλειδί είναι οι τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Αν πραγματοποιηθούν σε τρέχουσες τιμές αγοράς -χωρίς στρεβλώσεις στη διαδικασία-, πιθανότατα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.
Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα εξανεμιστούν οριστικά οι συμμετοχές στις τράπεζες του ΤΧΣ. Το Ταμείο είχε χαρτοφυλάκιο τραπεζικών μετοχών που κόστιζε 17 δισ. ευρώ. Σήμερα η αξία του είναι περίπου στα 3,6 δισ. ευρώ. Το Ταμείο δεν έχει διαθέσιμα να συμμετάσχει στις αυξήσεις και ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να κατοχυρώσει νομοθετικά τη διοίκησή του ώστε να συναινεί και να εγκρίνει τις αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απιστία.
Τα κόκκινα δάνεια
Εκτός, όμως, από τον γόρδιο δεσμό της ανακεφαλαιοποίησης, η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει και την κατεύθυνση που θα έχει η πολιτική διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Υπάρχει το μοντέλο που θέλει τη διαχείρισή τους να γίνεται από τις τράπεζες με εξειδικευμένους συνεργάτες, υπό την εποπτεία του ΤΧΣ και της ΤτΕ. Αυτό θέλει η ελληνική πλευρά, αλλά υπάρχουν σοβαρές πιέσεις να πουληθούν δάνεια σε hedge funds.
Σήμερα το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων φτάνει τα 106 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 60 δισ. είναι επιχειρηματικά δάνεια. Αν αρχίσουν να πωλούνται σε ειδικά funds, προκειμένου να βγουν σύντομα κέρδη, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σε βίαιες αναδιαρθρώσεις με απολύσεις, εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και μονάδων. Η δυναμική των ελληνικών εταιρειών δεν θα κριθεί με βάση επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά το κέρδος που θα έχει αυτός που αγόρασε το δάνειο και κατ’ επέκταση την εταιρεία. Είναι άλλο να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και να ξεμπλοκάρουν επιχειρηματικά χρεωμένες εταιρείες και άλλο να εφαρμοστεί ένα στυγνό μοντέλο τεμαχισμού εταιρειών και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων με μοναδικό γνώμονα το κέρδος.
Το θέμα του ΟΛΠ
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί άμεσα το θέμα του ΟΛΠ. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας λέγεται ότι σε επικοινωνία που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, έφτασε σε νέο αδιέξοδο όσον αφορά στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Οι σπινθήρες για τον ΟΛΠ εύκολα μπορεί να μετατραπούν σε πυρκαγιά, καθώς ο υπουργός και βουλευτής Α’ Πειραιά αντιδρά έντονα στην πώλησή του. Μάλιστα πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές ο κ. Δρίτσας κατήγγειλε δημοσίως τον κ. Πιτσιόρλα ότι παρουσίασε εισήγηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση για έγκριση του σχεδίου παραχώρησης του ΟΛΠ. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ -τον οποίο ο κ. Δρίτσας είχε τότε καλέσει «να κατεβάσει τα μολύβια»- υπενθύμισε στον υπουργό ότι ο ΟΛΠ είναι πρώτος στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων που ψήφισε στη Βουλή. Το επόμενο επεισόδιο της σύγκρουσης Δρίτσα - Πιτσιόρλα θα απαιτήσει τη διαιτησία του Μαξίμου.
Τα παραπάνω δεν είναι παρά ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που καλείται άμεσα να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Ακόμη παραμένει ορατός ο κίνδυνος της υστέρησης των εσόδων, που πιθανόν να φέρει σε λίγους μήνες και νέα μέτρα. Οπως επίσης παραμένει το πρόβλημα ότι η οικονομία δεν έχει για το επόμενο τρίμηνο άλλη πηγή χρηματοδότησης πέραν του ΕΣΠΑ. Οι τράπεζες πριν από την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα ρίξουν λεφτά στην αγορά, ενώ το πακέτο Γιούνκερ, που είναι η επόμενη πηγή ρευστότητας, αργεί ακόμη.
πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.