Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ύφεση 2,3% για το 2015 προβλέπεται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016


Μία «μυρωδιά» από το δύσκολο μονοπάτι που θα "περπατήσουμε" τους προσεχείς μήνες θα πάρουμε...


 από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016, το οποίο αναμένεται να φέρει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα θα πρέπει να κατατεθεί τη πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Αυτήν τη φορά συμπίπτει χρονικά με τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών στον Αλέξη Τσίπρα και στους υπουργούς του, καθώς αποτελεί ουσιαστικά το σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο έτος και μάλιστα εκτιμάται ότι θα είναι πιο "χαλαρό" από το τελικό, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των capital controls κλπ.
Ο πρωθυπουργός στις αυριανές εξαγγελίες θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών και των προεκλογικών δεσμεύσεων για ελιγμούς και κατάθεση ισοδύναμων μέτρων, με μεγάλο ατού η καταπάτηση της διαφθοράς. Αναμένεται να ταχθεί εκ νέου υπέρ της τήρησης του προγράμματος, ούτως ώστε να προχωρήσουν άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων.
Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 θα στηρίζεται κυρίως στη βασική αρχή να πάψει το Δημόσιο να δημιουργεί νέα ελλείμματα, να τηρήσει τους στόχους και να γίνεται εξοικονόμηση των δαπανών.
Βέβαια, καταρτίστηκε με βάση τις προβλέψεις του Αυγούστου, όχι τις τελευταίες, δηλαδή σε εκείνες που στηρίχθηκε και η συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο, καθώς τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ, την κατάσταση της οικονομίας και τις επιπτώσεις από την πολιτική αναταραχή των τελευταίων των μηνών (και των capital contols) αναμένονται το Νοέμβριο, όπου τότε αναμένεται να κατατεθεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός.
Το ερωτηματικό είναι ακριβώς που θα κινηθούν οι προβλέψεις για την ύφεση της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και για το ύψος των εσόδων. Αγωνία και για τους ρυθμούς που θα καταγράψει η οικονομία το 2016, αφού οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει το οικονομικό επιτελείο μιλούν για επιστροφή στην ανάπτυξη. Το σχέδιο που θα κατατεθεί αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει ύφεση για το 2015 στο περίπου 2,3%, ενώ η τρόικα προβλέπει να κινηθεί κάτω από το 2%, ίσως και 1,5%, όπως έχει αναφέρει ο αισιόδοξος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει τη διεκδίκηση δόσεων 8 δισ. ευρώ πριν τις γιορτές, με τα πρώτα 2 δισ. ευρώ εντός του Οκτωβρίου. Στη συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup αναμένεται να συζητηθούν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2016, αλλά και η ιεράρχηση των προαπαιτούμενων, θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές μέχρι και το Νοέμβριο, όπου θα κατατεθεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το απόγευμα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.
Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα συνεχιστούν με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ τον λόγο θα πάρουν και βουλευτές. Οι ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένονται το βράδυ της Τετάρτης και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.