Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Κρίσιμος ο Οκτώβριος για τις ελληνικές τράπεζες


Μία δύσκολη εξίσωση αποτελεί για το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας...


 η κατάρτιση του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με άγνωστο Χ το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών και ζητούμενο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, χθες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών είχαν συνάντηση με την διοίκηση της ΤτΕ με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τραπεζίτες ενημερώθηκαν για το ότι γύρω στις 15 – 20 Οκτωβρίου θα υπάρξει "εικόνα" για το πού αναμένεται να κινηθεί το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών, καθώς και για το ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω συζήτηση με τον SSM και την DGComp που θα έχει χαρακτήρα "διαπραγμάτευσης" διάρκειας 2 – 3 ημερών επί των παραμέτρων του υπολογισμού των νέων κεφαλαιακών αναγκών.
Εν τω μεταξύ, εν μέσω της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση που μπαίνει στην τελική της ευθεία αυτό το μήνα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα μηνύματα από τους ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του επικεφαλής της Fairfax και μεγαλοεπενδυτή της Eurobank, PremWatsa, με την κυβέρνηση και από τη συνάντηση αυτή αναμένεται να δοθεί το "στίγμα" των διαθέσεων των ξένων μεγαλομετόχων για τις ελληνικές τράπεζες και τις επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα.
Ο Οκτώβριος θα είναι μήνας έντονων διεργασιών με τους "θεσμούς" και ασκήσεων επί χάρτου προκειμένου να λυθεί το "παζλ" της ανακεφαλαιοποίησης κατά τρόπο που: α) να ενθαρρύνεται η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων, σε πλαίσιο ισότιμης και αντικειμενικής συμμετοχής με τους υφιστάμενους μετόχους, και β) να περιορίζεται η κρατική βοήθεια και άρα η επιβάρυνση του ελληνικού χρέους και του Έλληνα φορολογούμενου.

Επομένως, μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν - λυθούν τα εξής θέματα:
Ποιο θα είναι το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες. Θα είναι "διαχειρίσιμο" ώστε να μπορεί να καλυφθεί από τους υφιστάμενους και νέους ιδιώτες επενδυτές;
Ποια θα είναι η τιμή και οι όροι για την αύξηση κεφαλαίου της κάθε τράπεζας.
Με ποια διαδικασία θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ή με bookbuilding;
Αν γίνει bail in, ποια χρηματοοικονομικά "εργαλεία" θα αφορά και σε ποιες τιμές.

Το "κλίμα" για τους ομολογιούχους
Στο ερώτημα αυτό και επειδή στο τελευταίο Eurogroupο επικεφαλής Jeroen Dijsselbloem άνοιξε με δηλώσεις του το θέμα "κουρέματος" των ομολογιούχων, φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο σε ένα ακραίο σενάριο για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και κατόπιν επιμονής των "θεσμών" σε μια τέτοια πολιτική απόφαση.
Ωστόσο, μία ανάλογη επιμονή στη συμμετοχή των ομολογιούχων στο "λογαριασμό" της ανακεφαλαιοποίησης έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία παροχής κινήτρων για τη συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και επιπλέον "καταστρέφει" ένα πολύτιμο εργαλείο άντλησης ρευστότητας, όπως είναι οι συγκεκριμένες ομολογιακές εκδόσεις, για τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, πριν την 1/1/16 και την εφαρμογή της Οδηγίας BRRD, για να υπάρξει "κούρεμα" των ομολογιούχων θα πρέπει να το επιτρέψει το νομοθετικό πλαίσιο.
Επ΄ αυτού του θέματος χθες, στην άτυπη συνάντηση που είχε η διοίκηση του ΤΧΣ με δημοσιογράφους, αναφέρθηκε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει μετατροπή ή απομείωση των ομολόγων κύριας εξασφάλισης (senior bonds). Επιπλέον, σε αυτή τη φάση, η επικαιροποίηση του 3864/2010 δεν προβλέπεται να περιλαμβάνει τη μετατροπή των senior bonds σε κοινές μετοχές, ή την απομείωσή τους, εφόσον οι ιδιώτες καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα AQRs και το βασικό σενάριο (base line) του stress test.
Σημειώνεται, πάντως, ότι σε αντίθεση με τα seniorbonds, οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, προνομιούχων μετοχών Αλογοσκούφη και προνομιούχων μετοχών Αμερικής θα δουν τους τίτλους τους να μετατρέπονται σε μετοχές, ή και να απομειώνονται στην περίπτωση που το ΤΧΣ κληθεί να καλύψει (που είναι και το πλέον πιθανό) τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το δυσμενές σενάριο. Βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και των όσων προβλέπει η Οδηγία BRRD, οι ανωτέρω τίτλοι μετατρέπονται σε μετοχές, εφόσον η τράπεζα εμφανίζει καθαρή θετική θέση μετά τα αποτελέσματα του stresstests, ενώ απομειώνονται εφόσον εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.