Την έναρξη ενός άγριου μπρα ντε φερ μεταξύ των δανειστών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σηματοδότησε ατύπως το μπαράζ επαφών και διεργασιών που έλαβε χώρα στη μακρινή Λίμα του Περού, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα προηγούμενα 24ωρα...
Παρά το γεγονός πως όλες οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές σπεύδουν να επισημάνουν πως κανένας διάλογος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, ωστόσο παρασκηνιακώς η συζήτηση έχει για τα καλά φουντώσει, φέρνοντας μάλιστα στο προσκήνιο τις σοβαρές διαφωνίες που διατυπώνονται στους κύκλους των δανειστών για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Το θέμα της Ελλάδας - και δη του χρέους - βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στο Περού, με τους δανειστές να αναζητούν επισήμως πια θέση μάχης για τα όσα πρόκειται να επακολουθήσουν.
Από τα όσα σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο μακρινό Περού, γίνεται ορατό πως έως έναν βαθμό πέτυχε το στοίχημα του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, περί ανάγκης διεθνοποίησης του ζητήματος του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή μάλιστα που το εν λόγω θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το προηγούμενο τριήμερο.
Ο στόχος της Αθήνας για μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους φαίνεται πως βρίσκει ισχυρούς συμμάχους στις ΗΠΑ, καθώς τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ είναι έτοιμοι να πιέσουν ακόμη περισσότερο τους Ευρωπαίους - και κυρίως το άκαμπτο Βερολίνο - να στηρίξουν την προσπάθεια περιορισμού του τεράστιου βάρους που βρίσκεται στους ώμους της Ελλάδας.
Αυτό έγινε αντιληπτό τόσο κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ. Λιου, όσο και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.
Ο αμερικανικός παράγοντας, μέσω του ΔΝΤ κυρίως, είναι έτοιμος να πιέσει περαιτέρω την Ευρωζώνη, δίδοντας τον τόνο στις εξελίξεις και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.
Μεγάλο όπλο του ΔΝΤ στη μάχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι η απειλή προς την Ευρωζώνη πως το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν προηγηθεί λύση για το χρέος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το ΔΝΤ ναι μεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης και παρακολούθησης του νέου ελληνικού προγράμματος, ωστόσο επισήμως δεν έχει ανακοινώσει εάν θα συμβάλλει οικονομικά στο πρόγραμμα, καθώς θέτει δύο βασικά προαπαιτούμενα.
Από τη μια πλευρά ζητά από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Αθήνας για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ από την άλλη πλευρά αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απρόσκοπτα και άμεσα σειρά καίριων μεταρρυθμίσεων, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό.
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν απεμπλοκή του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς δεν είναι σε θέση να επωμιστούν το σύνολο του κόστους χρηματοδότησης της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια και για τον λόγο αυτό χρειάζονται την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, ιδίως μάλιστα την έμμεση απόρριψη από την πλευρά της ίδιας της Κρ. Λαγκάρντ, των ευρωπαϊκών σχεδίων για αναδιάρθρωση του χρέους, με επιβολή πλαφόν 15% στην ετήσια αποπληρωμή του.
Για την Ουάσιγκτον μια τέτοια λύση δεν συνάδει με τα πρότυπα του Ταμείου, καθώς δεν επαρκεί για να θεωρηθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η διάσταση απόψεων για το ελληνικό χρέος μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης όχι μόνο επιβεβαιώνει τις πάγιες διαφωνίες που εντοπίζονται στους κόλπους των δανειστών, αλλά εκτιμάται πως θα κλιμακωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, όταν ανοίξει επισήμως ο "φάκελος" αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.