Εδώ και χρόνια οι γιατροί συνιστούν σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού να παίρνουν καθημερινά λίγη ασπιρίνη για να προστατευθούν από τα καρδιαγγειακά επεισόδια...
Τον περασμένο μήνα, όμως, ομάδα ειδικών στις ΗΠΑ εισηγήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά να λαμβάνεται η ασπιρίνη και για την προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η παθολόγος Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξηγεί ποιες είναι οι συστάσεις και ποιους αφορούν.
Τι ακριβώς συνιστούν οι αμερικανικοί ειδικοί στην προληπτική ιατρική;
Η U.S. Preventive Services Task Force, συνεκτιμώντας την ευεργετική επίδραση της ασπιρίνης στα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και τον κίνδυνο αιμορραγίας κυρίως από το πεπτικό, συνιστά τη χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης σε άτομα ηλικίας 50-59 ετών για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, με την προϋπόθεση ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας (π.χ. έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου).
Στη σχετική έκθεσή της επισημαίνει ότι το όφελος στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο γίνεται εμφανές 10 χρόνια μετά την έναρξη λήψης της ασπιρίνης και προϋποθέτει ότι αυτή θα λαμβάνεται συστηματικά επί τουλάχιστον 5-10 έτη.
Γιατί περιορίζεται η σύσταση στις ηλικίες 50-59 ετών;
Οι περιορισμοί σχετίζονται κυρίως με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η ομάδα εκτιμά ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών στα οποία ο κίνδυνος καρδιαγγειακών δεδομένων είναι μικρότερος, ενώ για τα άτομα ηλικίας άνω των 69 ετών είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος αιμορραγίας.
Οσον αφορά τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών είναι γνωστό ότι η ασπιρίνη μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αλλά η απόφαση για το αν θα γίνει λήψη ασπιρίνης ή όχι πρέπει να λαμβάνεται σε ατομικό επίπεδο και σε συνεννόηση με τον γιατρό, διότι ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος από αυτόν που παρατηρείται σε νεαρότερες ηλικίες.
Γενικότερα, όμως, θεωρώ πως σε όλες τις ηλικίες η συζήτηση με τον γιατρό είναι εξαιρετικά χρήσιμη και μπορεί να οδηγήσει σε σύσταση για λήψη ασπιρίνης και σε ηλικίες εκτός του φάσματος 50-59 ετών.
Δεν υπάρχουν οφέλη για άλλες μορφές καρκίνου;
Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν μείωση του κινδύνου και για άλλους καρκίνους, όπως του οισοφάγου, του στομάχου ή ακόμη και του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα, αλλά τα δεδομένα δεν είναι αυτή τη στιγμή επαρκή για να μιλήσουμε για τεκμηριωμένη προστατευτική δράση έναντι των εντοπίσεων αυτών.
Πόση είναι η συνιστώμενη δόση ασπιρίνης και πόση προστασία παρέχει;
Μία δόση περίπου 75 mg την ημέρα (100 mg για τα σκευάσματα που κυκλοφορούν συνήθως στην Ελλάδα) θεωρείται ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με τις μεγαλύτερες δόσεις και ενέχει μικρότερο κίνδυνο αιμορραγίας.
Σε μελέτες που έγιναν με παρακολούθηση εικοσαετίας εκτιμήθηκε ότι η συστηματική λήψη ασπιρίνης για τουλάχιστον 5-10 έτη σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 30%, αλλά η μείωση αυτή είναι εμφανής μόνο 10 χρόνια μετά την έναρξη λήψης της ασπιρίνης.
Η αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης είναι μόνο προληπτική ή και θεραπευτική;
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι για συγκεκριμένα στάδια καρκίνου του παχέος εντέρου η ασπιρίνη ενδεχομένως να είναι υποσχόμενη ως συμπληρωματική αγωγή, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Αντίθετα, ο ρόλος της ασπιρίνης στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει τεκμηριωθεί.
Αν κάποιος ήδη παίρνει ασπιρίνη και εκδηλώσει καρκίνο, πρέπει να διακόψει τη λήψη της;
Αυτή είναι απόφαση που λαμβάνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό, ο οποίος θα συνεκτιμήσει την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς, τυχόν συνυπάρχουσες νοσολογικές καταστάσεις και τις θεραπευτικές αγωγές του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.