Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στην Ειδομένη δεν βλέπουμε εθνικότητες, αλλά ανθρώπους


Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τα σύνορα παραμένουν αβέβαιες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι...


 βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η προετοιμασία καταφυγίων και στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της κατηγοριοποίησης των προσφύγων με το βλέμμα στην Ειδομένη.
«Ο καθένας έχει δικαίωμα να καταθέσει την προσωπική του ιστορία και να ζητήσει άσυλο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Επιπλέον, αυτά τα νέα μέτρα έχουν ευρύτερες ανθρωπιστικές και ιατρικές επιπτώσεις. Προκαλούν νέες εντάσεις στα σύνορα και ταυτόχρονα θέτουν χιλιάδες ανθρώπους σε κατάσταση αναμονής χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς πληροφορίες και ανθρωπιστική βοήθεια» λέει η Ελισαμπέτα Φάγκα, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Όταν εργάζεται κανείς στις δράσεις μας, δεν "βλέπει" εθνικότητες, αλλά οικογένειες, παιδιά, γυναίκες, νέους άνδρες, ηλικιωμένους που διακινδύνευσαν τα πάντα για να φτάσουν ως εδώ. Αναρωτιόμαστε, πού θα πάνε οι άνθρωποι αυτοί αν τα σύνορα παραμείνουν κλειστά. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα τους σταματήσει από το να έρχονται. Θα δοκιμάσουν άλλες διαδρομές, ακόμη και αν είναι πιο δύσκολες και επικίνδυνες» προσθέτει.
Αναφερόμενη στα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η κ. Φάγκα τονίζει ότι η κατάσταση της υγείας των προσφύγων μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα και όσο προχωρούν προς το Βορρά επιδεινώνεται.

«Παρέχουμε φροντίδα για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, παρακολουθούμε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, έχουμε αντιμετωπίσει περιπτώσεις υποθερμίας, ενώ βλέπουμε πολλά παιδιά και ενήλικες με πονόλαιμο και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πολλά θέματα υγείας σχετίζονται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνηση και αναγκάζονται να ζουν υπό δυσμενείς συνθήκες. Βλέπουμε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων τρίτης ηλικίας. Είναι πολύ οδυνηρό να σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να ταξιδεύουν κάτω από τόσο άσχημες συνθήκες. Βλέπουμε, επίσης, πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες σε αναπηρικά καροτσάκια. Αυτή την περίοδο βλέπουμε και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι» αναφέρει.
Η ίδια τονίζει ότι τα παιδιά χρειάζονται ειδική διατροφή, στέγαση και προστασία. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά συχνά περπατούν χιλιόμετρα, καθώς οι γονείς τους δεν έχουν αρκετή δύναμη για να τα μεταφέρουν. «Βλέπουμε ότι η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται κατά μήκος της διαδρομής. Οι οικογένειές φοβούνται ότι τα σύνορα θα κλείσουν και γι’ αυτό συχνά δεν σταματούν καν να περπατούν προκειμένου να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο. Πηγαίνουν στο νοσοκομείο μόνο όταν το παιδί είναι ήδη βαριά άρρωστο. Είναι απόλυτα κατανοητό, νομίζω ότι το ίδιο θα έκανα κι εγώ» υποστηρίζει η συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στα Βαλκάνια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και παρέχουν ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη στους χιλιάδες πρόσφυγες που διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Κροατία.
«Στην Ειδομένη, έχουμε εγκαταστήσει επτά σκηνές των 240 τετραγωνικών μέτρων η καθεμία και είμαστε σε θέση να παρέχουμε προσωρινή στέγαση σε περίπου 1000 άτομα. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τη χωρητικότητά μας με επιπλέον οκτώ σκηνές, επιτυγχάνοντας δυνατότητα φιλοξενίας διπλάσιου αριθμού ανθρώπων, αλλά συναντάμε αντίσταση από τις τοπικές Αρχές. Αυτό αποτελεί μόνιμο πρόβλημα στην Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε και στα ελληνικά νησιά, όπου οι τοπικές Αρχές δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να δημιουργηθούν προσωρινοί χώροι διαμονής» τονίζει η κ. Φάγκα.

«Στη Σερβία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο διαμονής έκτακτης ανάγκης στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας, για την υποστήριξη των τοπικών δομών που έχουν δημιουργήσει οι Αρχές. Συνολικά έχουμε εγκαταστήσει οκτώ σκηνές. Οι τεχνικοί μας τις προετοιμάζουν για το χειμώνα, εγκαθιστώντας συστήματα θέρμανσης και μόνωσης. Είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτές οι σκηνές θα παρέχουν μόνο προσωρινή στέγαση: οι άνθρωποι θα μπορούν να περάσουν εκεί μερικές ώρες, κατά τη διάρκεια της αναμονής του τρένου» προσθέτει.
Οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιλαμβάνουν, επίσης, τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης. «Δίνουμε αδιάβροχα στους ανθρώπους όταν βρέχει. Προσφέρουμε, επίσης, μάρσιπους σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Βλέπουμε τόσους πολλούς γονείς να μεταφέρουν τα μωρά τους για μεγάλες αποστάσεις. Έχουμε οργανώσει μεταφορά για τις πιο ευάλωτες ομάδες στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, όπου οι άνθρωποι πρέπει να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα μέσα από χωράφια. Μεταφέρουμε περίπου 300 άτομα την ημέρα. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε την άδεια να παρέχουμε αυτή τη βοήθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας» τονίζει η κ. Φάγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.