Ξεκίνησε περισσότερο σαν αστείο. Το 2001, στην απογραφή του πληθυσμού στη Βρετανία, 390.127 άτομα (περίπου το 0,7% του πληθυσμού) περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως Τζεντάι, το πνευματικό σύστημα στις ταινίες Star Wars...
Σήμερα, πολλοί σπεύδουν να δώσουν αυτή την απάντηση σοβαρά και να δηλώσουν ότι για αυτούς η «δύναμη» που πρεσβεύουν οι ταινίες υπάρχει.
Όπως αναφέρει το BBC, ένα φεστιβάλ ιδεών πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σχετικά με το πώς τα νέα «θρησκευτικά κινήματα» -ανάμεσά τους και οι «διδαχές» των Τζεντάι- έχουν εξαπλωθεί στο Διαδίκτυο.
Η Μπεθ Σίνγκερ, ερευνήτρια του Θεολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου εκτιμά ότι περίπου 2.000 άτομα στη Βρετανία αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τον Τζενταϊσμό. Περίπου ο ίδιος αριθμός ατόμων δηλώνουν Σαϊεντολόγοι, σύμφωνα με την ίδια.
Ο 21 ετών Πάτρικ Ντέι-Τσάιλντς είναι μέλος της Εκκλησίας του Τζενταϊσμού της Βρετανίας. Ο ίδιος δηλώνει ότι περίπου 200.000 άτομα ασχολούνται ενεργά μέσω Διαδικτύου με τους Τζεντάι, αλλά τονίζει ότι δεν πιστεύουν όλοι.
Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται σε ηλικία 14 ετών -περισσότερο ως αστείο-, αλλά σύντομα τα «διδάγματα» των Τζεντάι άρχισαν να βγάζουν νόημα. «Τα χρησιμοποιώ κάθε ημέρα της ζωής μου» δηλώνει. Εμπνέουν και καθησυχάζουν, προσθέτει.
Ο New Age μυστικισμός που βρίσκεται στη βάση των ταινιών Star Wars φαίνεται ότι ελκύει πολλούς. Το σύστημα αξιών των Τζεντάι δανείζεται στοιχεία από τον ταοϊσμό, τον βουδισμό, τον καθολικισμό και τις διδαχές των σαμουράι.
Ποιοι είναι οι Τζεντάι;
Γέννημα της φαντασίας του Τζορτζ Λούκας, οι Τζεντάι είναι ένα τάγμα πολεμιστών μοναχών, «φρουρών της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον γαλαξία», οι οποίοι πιστεύουν στη Δύναμη
Ποιες ιδέες βρίσκονται στη βάση των Τζεντάι; Σύμφωνα με τον Όμπι Ουάν Κενόμπι, χαρακτήρα της ταινίας, «υπάρχει ένα ενεργειακό πεδίο που δημιουργούν όλα τα ζωντανά πλάσματα. Μας περιβάλλει και μας διαπερνά. Κρατά τον γαλαξία ενωμένο».
Ενώ ο Γιόντα λέει κάπου αλλού: «Ο φόβος είναι ο δρόμος προς τη σκοτεινή πλευρά. Ο φόβος οδηγεί στον θυμό. Ο θυμός οδηγεί στο μίσος, Το μίσος οδηγεί στη συμφορά».
Οι ταινίες αποτελούν μόνο τη βάση για αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους Τζεντάι. Όπως λέει η Μπεθ Σίνγκερ, το θρησκευτικό αυτό κίνημα δεν αφορά «έναν γαλαξία πολύ-πολύ μακριά, αλλά πρόκειται για κάτι ανάμεσα στη μεταφορά και την κυριολεκτική αλήθεια».
«Οι φιλοσοφικές και θεολογικές θεωρήσεις του Τζενταϊσμού δεν προέρχονται τόσο από το Star Wars, όσο από την έμπνευση πίσω από το Star Wars» λέει στο BBC ο Μάικλ Κίτσεν, εκπρόσωπος του «Ναού των Τζεντάι», ο οποίος αυτο-αποκαλείται Άκαριν.
Ο ιδρυτής της αυτο-αποκαλούμενης Εκκλησίας, Ντάνιελ Τζόουνς έχει γράψει κείμενα που επεκτείνονται πέρα από το σύμπαν του Star Wars. Το 2009 ο Τζόουνς εκδιώχθηκε από βρετανικό σουπερμάρκετ επειδή αρνήθηκε να βγάλει την κουκούλα - σήμα κατατεθέν των Τζεντάι. Τότε, η κουκούλα σε δημόσιους χώρους ήταν υποχρεωτική, κανόνας που άλλαξε για να μην αποξενώσει τους νέους.
Πόσοι Τζεντάι υπάρχουν;
Σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού του 2011, 65.000 άτομα στην Αυστραλία δήλωσαν Τζεντάι. Το ίδιο έκαναν και 9.000 στον Καναδά, περίπου 15.000 στην Τσεχία και 179.632 στην Αγγλία.
Τον Απρίλιο του 2014, τέσσερις κρατούμενοι στη Βρετανία κατήγγειλαν διακρίσεις, λέγοντας ότι ο Τζενταϊσμός αναγνωρίζεται στην βρετανική απογραφή ως η έβδομη πιο δημοφιλής θρησκεία στη χώρα.
Ο επίσκοπος της αγγλικανικής εκκλησίας του Μάνσεστερ δηλώνει ότι θεωρεί πως ο Τζενταϊσμός έχει ως στόχο να αναζητήσει έναν νέο τρόπο ζωής που να προσφέρει κώδικες για μία πιο ολοκληρωμένη ύπαρξη.
Όσο για το εάν αποτελεί θρησκεία, ο ίδιος λέει ότι θα πρέπει να έχει σημαντικό αριθμό πιστών και να υπάρχει για αρκετό διάστημα προκειμένου να μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο. «Θα πρέπει να μελετάμε τους Τζεντάι για αρκετές δεκαετίες πριν τους αποδεχθούμε σαν θρησκεία» λέει.
Πάντως, τα ηγετικά στελέχη του Τζενταϊσμού σημειώνουν ότι η νέα ταινία Star Wars έχει προκαλέσει έκρηξη στον αριθμό των... πιστών. Περίπου 1.000 άτομα ημερισίως σπεύδουν να εγγραφούν ως τζενταϊστές, με την εκκλησία των τζενταϊστών να ισχυρίζεται ότι σήμερα οι ακόλουθοι είναι περισσότεροι από 250.000.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.