Η «περίοδος χάριτος» των γιορτών τέλειωσε, από τη Δευτέρα κιόλας ανοίγει ο κρίσιμος κύκλος για τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης...
Το επόμενο διάστημα σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει και να περάσει επιτυχώς αποφεύγοντας πολιτικούς και κοινωνικούς κραδασμούς το ασφαλιστικό, να τελεσφορήσει η αξιολόγηση και να μπει στο «παιχνίδι» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο φάκελος του Ασφαλιστικού είναι ήδη στα χέρια του Αλ. Τσίπρα που διαμηνύει ότι δεν θα γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις με μικρές απώλειες επί των επικουρικών. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα τη Δευτέρα η ελληνική πρόταση θα αποσταλεί στους Θεσμούς με στόχο να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Iανουαρίου, είναι προγραμματισμένο το πρώτο Eurogroup για το 2016, όπου αναμένεται να εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα.
Παράλληλα τρέχει το θέμα των ανταποδοτικών τελών και το σχέδιο για φόρο ένα τις χιλίοις υπέρ των συντάξεων στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ που φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εφόσον οι δανειστές δεν δεχτούν τελικά την αρχική της πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%.
Βάσει των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και θα δώσει στους θεσμούς για το ασφαλιστικό περιέχονται πλαφόν στο πλαφόν σε 2.200 - 2.400 ευρώ από τα 2.720, σύνταξη με βάση και το εισόδημα, ποσοστό αναπλήρωσης 62% σε κύρια και επικουρική.
Αλλωστε το τι μας περιμένει επιβεβαίωσε μέσω άρθρου του πρόσφατα στην Αυγή όπου εκτίμησε ότι "οι πρώτοι μήνες του 2016 θα είναι η αρχή μιας καινούργιας περιόδου, που θα φέρει την οικονομία και την κοινωνία σε πιο βατούς και ανοιχτούς δρόμους".
"Τώρα πια ο στόχος είναι κοντά", υποστήριξε ο πρωθυπουργός, "χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος που απομένει θα είναι εύκολος". Ενώ συμπλήρωσε πως "η διαπραγμάτευση θα είναι μέχρι τέλους μια συνεχής καθημερινή μάχη".
Όπως ανέφερε, "ξέρουμε ότι η στήριξη της κοινωνίας προς την Αριστερά δεν είναι δεδομένη. Την κερδίζουμε καθημερινά δείχνοντας το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας".
Στη σφαίρα της αβεβαιότητας
Η κυβέρνηση περιμένει τα καλύτερα και τα χειρότερα. Η διαρροή ότι η εθνική θέση πλέον είναι καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις δείχνει διάθεση σκλήρυνσης της ελληνικής πλευράς ενόψει μια διαπραγμάτευσης που προβλέπεται δύσκολη αφού οι πιστωτές έχουν ήδη διαμηνύσει ότι απορρίπτουν τις ελληνικές ιδέες για εύρεση πόρων στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος.
Η εκτίμηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς μειώσεις κύριων συντάξεων περνάει από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, χωρίς μάλιστα να έχει ριφθεί ο κύβος για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει ότι θα καταψηφίσει παρά τις πιέσεις που δέχονται από τους ευρωσοσιαλιστές, ο Στ. Θεοδωράκης εξετάζει το ενδεχόμενο του “παρών” παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του Ποταμιού, ενώ ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ θα δεχθεί νουθεσίες για “ναι” από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συστάσεις για “όχι” από το εσωτερικό του κόμματος.
Ο Β. Λεβέντης έχει δηλώσει πως η Ενωση Κεντρώων θα καταψηφίσει, αλλά εκτιμά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να ακολουθήσει την οδό της αποχής αν αυτό κριθεί αναγκαίο για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολος μήνας και εννοεί ότι αφού περάσουν οι κρίσιμες ψηφοφορίες (μαζί με εκείνη για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) θα ανοίξει ο κύκλος των θετικών ειδήσεων, με προσέλκυση επενδύσεων, συζήτηση για την απομείωση του χρέους και αναπτυξιακή στήριξη.
Την ίδια ώρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις ευχές των ημερών αναφέρθηκε στους δανειστές τονίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, καλώντας τους μα τηρήσουν και κείνοι τις δικές τους έναντι της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Προκόπης Παυλόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση εκτός από τον Γερμανό ομόλογο του και με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στις 21 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Νταβός.
Πάντως δεν είναι καινούργιο φαινόμενο εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύεσεων οι κορόνες από την άλλη πλευρά. Υπενθυμίζεται το σχόλιο του γενικού γραμματέα του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, πο κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου καθώς και για ελλιπή εφαρμογή των όρων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. «Η Αθήνα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το "κρυφτούλι" και θα συνεχίσει να εμπαίζει του δανειστές» είπε μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.
"Η ευρωζώνη χρειάζεται επιτέλους καθαρούς κανόνες για έξοδο κρατών από το κοινό νόμισμα καθώς και για μια διαδικασία κήρυξης κρατικής χρεοκοπίας", δήλωσε.
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις χαρακτήρισε τους όρους που τέθηκαν ως αντιπαραγωγικούς. "Αποδείχθηκε αντιπαραγωγική η μη εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε κάποιο θεσμό των Βρυξελλών. Και σε αυτό το σημείο ο Σόιμπλε είχε δίκιο, όταν ζητούσε να αφαιρεθεί η άμεση πρόσβαση από την ελληνική πολιτική".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.